Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev till Sveriges orienteringsföreningar


Vilken härlig sommar vi har haft!

Ännu en mästerskapssommar är över och precis innan vi stövlar in i hösten kan vi konstatera att svensk orientering fortsatt håller absolut världsklass! 

Det svenska orienteringslandslaget är fortsatt världens bästa vilket verkligen blev tydligt på VM i Estland. Mästerskapet i Tartu blev en enda lång blågul fest med sju svenska medaljer, varav fyra guld – det bästa resultatet någonsin av ett svenskt orienteringslandslag. Och på World Games några veckor senare trillade det in ytterligare tre svenska medaljer. 

Och inte verkar det vara några problem med återväxten heller. På junior-VM i Finland sprang våra unga talanger hem hela sju medaljer. 

VM har det även varit för mountainbikeorienterarna och precisionsorienterarna. På MTBO-VM i Litauen blev det visserligen inga pallplatser, men ett par av åkarna tog viktiga kliv uppåt och för första gången någonsin tog sig två herrar in på topp-tio i resultatlistan. 

Precisionsorienterarna hade hoppats på mer i sitt världsmästerskap, men tävlingarna avslutades ändå med ett VM-guld tack vare Ola Jansson. 

Sist men inte minst kan vi se tillbaka på ett lyckat O-Ringen i Värmland. Drygt
14 000 orienterare fick ta del av utmanande terräng och mestadels vackert väder.  

Nu vänder vi blicken framåt; mot spännande SM-tävlingar i Örebro, mot 25manna i Botkyrka, mot en rafflande världscupfinal i Schweiz och mycket mer. 

Det kan också vara tid att börja fundera över vad du ska hitta på när det så småningom blir lite glesare i tävlingskalendern. Då finns det kanske tid att gå den där kursen du länge funderat på? Här nedan hittar du mer info om våra utbildningar. 

 Här listar vi även en rad andra nyheter som kan vara av värde för din förening.

 

Susanne Söderholm, förbundschef


Höstens utbildningar

Under hösten erbjuds många fina utbildningar kopplade till orientering – passa på!

Vi har barn- och ungdomstränarutbildningar, en motionstränarutbildning samt lärarfortbildningar: mer info.

Det finns också en introduktions- och inspirationskurs i kartritning: mer info.

Hela kalendern med alla utbildningar hittar ni här.


Många goda skäl att arrangera hittaut

Nu storsatsar vi på hittaut - en satsning som ska generera mer motion och leda till en aktivare och mer välmående befolkning, både fysiskt och psykiskt.

Är det dags för din förening att haka på? Läs mer här.

Vi skickar gärna hittaut:s uppdragsplan samt en budgetanalys för att du och din förening ska få en bättre översikt och förståelse av hittaut och hur ni arrangerar det. Om sedan intresse kvarstår bokar vi in ett möte där vi diskuterar vidare.


Anpassning inför ny dataskyddsförordning

Som ett led i Riksidrottsförbundets arbete med anpassningar till den nya dataskyddsförordningen (GDPR) kommer RF successivt införa nya funktioner i IdrottOnline. Som ett första steg gjordes en uppdatering den 22 augusti  Detta för att leva upp till de nya kraven kring behandling av personuppgifter. Arbetet med att säkerställa att Idrottonline lever upp till kraven kommer att fortsätta under hela 2017 samt början av 2018.

Självklart behöver också vi se över datahantering i förbundets system för att se om någon anpassning krävs.

Den 25 maj 2018 träder EU:s dataskyddsförordning i kraft.


SM-arrangörer sökes – fortfarande

Svenska Orienteringsförbundet har förlängt ansökningstiden för att arrangera Svenska Mästerskap 2020 och 2021.

Tiden för ansökan gick ut den 31 mars, men fortfarande saknas ansökningar till följande SM-tävlingar:

  • 2020: Långdistans, Natt, Sprint, Sprintstafett och Ultralång distans
  • 2021: Natt, Sprint, Sprintstafett och Ultralång distans

Är ni intresserade av att arrangera SM, se denna information gällande förutsättningar och tveka inte att ta kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.


Tränarträff, tävlings- och ordförandekonferens

Höstens ordförandekonferens och tävlingskonferens kommer att samarrangeras med tränarträffen, landslagets höstsamling och O-Ringen Kolmårdens Kick-off.

Vi kommer att hålla till på Vildmarkshotellet i Kolmårdens djurpark och datumen är spikade till 11-12 november.

Boka in helgen och håll utkik efter mer information på svenskorientering.se


Mer kunskap genom våra specialiserade nyhetsbrev

Visste du att Svenska Orienteringsförbundet skickar ut ett flertal nyhetsbrev? Utöver de månatliga utskicken till föreningarna och de brev som går till samtliga medlemmar kan vi erbjuda följande prenumerationer:

Bredd- och motionsnytt
Ett av SOFT:s viktigaste mål är att vi ska bli fler orienterare och vi satsar därför rejält på bredd- och motion. I Bredd- och motionsnytt sammanställs nyheter som kan vara av stort intresse för arrangörer. Redaktör är Linnea Claesdotter, SOFT:S nya bredd- och motionsutvecklare, som bland annat ansvarar för Hittaut, Naturpasset och Motionsorientering.
Vill du har detta nyhetsbrev - klicka här!

Nyhetsbrev från landslagsledningen
Svensk orientering har som målsättning att ha världens bästa landslag över tid. Ett par gånger per år skickar landslagsledningen ut information till och om orienteringslandslaget.
Vill du har detta nyhetsbrev - klicka här!

Kartnytt
Kartan är central i all orientering. I Kartnytt sammanställer SOFT:s Niklas Wrane senaste nytt rörande kartfrågor.
Vill du har detta nyhetsbrev - klicka här!

IT-nytt
I IT-nytt kan arrangörer ta del av det senaste på IT- och administrationsområdet. Nyhetsbrevet sammanställs av Niklas Wrane.
Vill du har detta nyhetsbrev - klicka här!

Orienteringsnytt - DF och SISU
Distriktsförbunden och SISU Idrottsutbildarna i distrikten är en viktig samverkanspart för SOFT, våra distrikt och föreningar. För att ytterligare förbättra kontakterna har vi nu skapat ett nyhetsbrev speciellt för dig som arbetar i ett distrikt. Breven, som sammanställs av Lars Greilert, innehåller information om saker som är på gång, nya utbildningsmaterial med mera.
Vill du har detta nyhetsbrev - klicka här!


Svenska Orienteringsförbundet www.svenskorientering.se 

Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet. Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.