Nytt från interreg-projektet Gränsöverskridande besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev #3 - Fulufjällsprojektet


Hej alla fulufjällsintresserade!

Äntligen tillbaka i vardagsrutinerna efter semestrarna. Nu har vi chans att träffas igen i oktober på ett kunskapsseminarium om fjällen. I år står vi därför över Fulufjällsseminariet för att istället ha ett bredare samarbete. Se nyheten nedan.


Velkommen til kunnskapsseminar
3-4 oktober i Idre

I år arrangerer vi Fulufjellseminaret som et felles kunnskapsseminar i samarbeid med SITE Destinasjon, Mittuniversitetet og Naturvårdsverket. Temaet for konferansen er besøkstrender og naturturisme i fjellet. Målet er å løfte fram ny kunnskap om fremtidens besøkende, besøkstrender og holdbar fjellturisme.

Vi kommer også til å presentere hva som skjer i Fulufjellet nasjonalpark, og diskutere hvordan vi kan forvalte de besøkende og tilrettelegge for verdiskaping.

Seminaret er gratis. Les mer og registrer deg her!


Besöksrekord för naturum Fulfjället

Under sommarsäsongen 2017 kom hela 29 281 besökare till naturum Fulufjället. Inte sedan nationalparken bildades 2003 har så många besökt naturum. 

- En anledning kan vara webbplatsen sverigesnationalparker.se. Den lanserades 2014 och har gjort det lättare att hitta en nationalpark. Vi har också förlängt öppettiderna i juli och augusti, från 10-17 till 9-18, säger Sofia Tiger, värd för naturum Fulufjället.

Nu behöver vi i projektet fundera på hur besökstrycket kan fördelas till fler ställen. Kan ingångar i söder rustas och marknadsföras? Det här kommer vi att titta på i strategiarbetet.


Kulturminneregistrering og sårbarhetsanalyse

Det er gjort mange interessante kulturminneregistreringer i svenske Fulufjellet denne sommeren. Det blir spennende å se rapporten senere i høst. Se bilder her.

På norsk sida skal Kistefos Skogtjenester AS under hösten kartlegge potensielle og interessante besøksmål og verneverdier som tåler å bli vist frem for allmenheten og som kan fremheves i nasjonalparkinformasjon for Fulufjellet. Dette kommer som et supplement til den sårbarhetskartleggingen NINA skal gjennomføre i september.

Det er blant annet prosjektets dialoggruppe som har pekt ut de aktuelle områdene som interessante i forbindelse med tilrettelegging for besøkende til området.

 


Ny forskning om Fulufjället

Forskarna Peter Fredman och Daniel Wikström vid Mittuniversitetet respektive Högskolan i Dalarna har publicerat en artikel i tidskriften Tourism Economics om skillnader i besöksvärde mellan tyska och svenska besökare.

En av slutsatserna är att värdet av att vistas i en nationalpark skiljer sig åt beroende på nationell tillhörighet och hur mycket pengar en tjänar.

Vill du ha en närmare förklaring? Läs mer om forskningsartikeln på Naturvårdsverkets webbplats Storslagen fjällmiljö.

 

Kortfilm om Grövelsjön på SVT play

Har ni sett den fina kortfilmen på SVT-play? Där Go´kvälls reporter Inger Ljung Olsson blir guidad i Grövelsjöfjällen av den lokale naturguiden Anders Ejdervik. Inspirerar verkligen till en hösttur i fjällen. Foto: Skärmavbild från SVT Play

 


Anbudsförfrågan om Rösjöstugorna

Inom kort publicerar vi anbudsförfrågan om en ny entreprenör till Rösjöstugorna. Sprid gärna det här vidare om ni känner till någon som kan vara intresserad. Sista dag för att lämna anbud är 16 oktober 2017.

Läs mer här.


Om projektet

Projektet Gränsöverskridande besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker är ett samarbetsprojekt mellan nationalparksförvaltningarna för Fulufjället i Sverige och Norge. Målet är att utforma en gemensam plattform för besöksförvaltningen för hela Fulufjället.

Läs mer på lansstyrelsen.se/dalarna/fulufjallsprojektet.

#Fulufjällsprojektet

Kontakt: leif.helldal@lansstyrelsen.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har fått ett utskick om att vara med i vår referensgrupp, eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.