Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Dags att kavla upp ärmarna

Hej kära läsare,

I skrivande stund faller tunga regndroppar utanför kanslifönstret, ett tydligt tecken på att hösten är här och SVNs hjul har börjat snurra igen. Det blir fortsatt fokus på våra teman Digitalisering, Cirkulär ekonomi, Mångfald och Hälsa & välbefinnande, och jag påminner om de 15 seminarier vi gjorde tillsammans med flera av er medlemmar under Almedalsveckan. Filmerna finns samlade i videobiblioteket på vår Facebooksida.

Vi hälsar också vår praktikant Regis Aku välkommen till kansliet, läs mer i brevet. Håll koll på kalendern på vår sajt för kommande seminarier och kurser: www.svnsweden.se.

Till sist vill jag önska alla en fin och hållbar höst!

Karin Strömqvist Bååthe

Generalsekreterare

Karin Strömqvist Bååthe


Halvtid för "Praktik i staten"

SVNs projekt Plats för lärande (PFL) intervjuar trettio myndigheter om deras arbete med regeringsuppdraget Praktik i staten för personer med funktionsnedsättning.

I arbetet ingår också att ta reda på om någon myndighet har tagit emot personer med utvecklingsstörning på praktik inom ramen för uppdraget. Peter Gröndahl från PFL ger en nulägesrapport. 

- Arbetet går framåt, men det inte så fort som vi hoppats. Det är svårt att få ansvariga myndighetspersoner att ställa upp på intervju. Intresset för dessa frågor är mindre än jag förväntat mig, säger Peter Gröndahl.

Inga Birath von Sydow, Projektledare PFL, och Peter Gröndahl, som jobbar med en rapport till Skolverket, pratade i Almedalen.
Inga Birath von Sydow, Projektledare PFL, och Peter Gröndahl, som jobbar med en rapport till Skolverket, talade i Almedalen.

Diskussionerna från Almedalen lever

Almedalsveckan i Visby kanske känns långt borta nu, men ämnena som diskuterades är fortfarande högaktuella.

Samtliga av våra seminarier finns tillgängliga för dig som inte hann med att ta del av våra 15 seminarier. 

Tillsammans med Myrorna, Mind, Golvkedjan, Next State Lab och flera andra medlemsföretag diskuterades olika ämnen på temat ”På sista raden lönsamt”. Gå in på vår Facebooksida för att ta del av inspelningarna, rubrikerna nedan är bara några exempel:

Karin Strömqvist Bååthe och Lena Videgren

Hur når vi nollvision för utmattning? Antalet svenskar som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa har fördubblats på bara fem år. Hör experter diskutera individens, arbetsgivarens och samhällets ansvar för ett hållbart arbetsliv

 

Hur tar vi nya grepp för att förebygga fallolyckor som kostar samhället 24 miljarder årligen?  270 000 skadas årligen i fallolyckor och över 70 000 blir inlagda på sjukhus. Hur vi kan kan vi få bukt med detta samhällsproblem?

 

Digitala ekosystem som banar väg för hållbar utveckling och lönsamma affärer Med utgångspunkt i praktiska erfarenheter, metoder och processer diskuterar vi hur man bygger det digitala ekosystem som gör hållbar samhällsutveckling möjlig.

 

Praktik i staten – hur går det? Vi presenterar en kartläggning som följer upp hur statliga verk och myndigheter har efterlevt det regeringsuppdrag som gavs till statliga myndigheter, att under tiden 1/4 2016 – 31/12 2018, ställa praktikplatser till förfogande och ta emot arbetssökande personer med funktionsnedsättning. 

 


Kursen som lär ut hur äldre kan träna för långsiktigt välbefinnande

Karin Strömqvist Bååthe, Michail Tonkonogi, Maria Elisson och Ann Hafström

”Senior Power” fungerar som en brygga mellan vetenskapliga rön och fysisk träning i praktiken. 20-talet intresserade kom för att lära mer av professor Michail Tonkonogi.

I slutet av juni hölls 2-dagarskursen "Senior Power", som riktar sig till yrkesverksamma inom fysisk träning för äldre. Utbildningen är ett samarbete mellan SVN, FaR-nätverket (Fysisk aktivitet på recept) och professor Michail Tonkonogi för att sprida kunskap om äldres individuella förutsättningar och behov av fysisk träning.

- Det finns väldigt mycket kunskap och vetenskapliga rön om träningens hälsonytta för äldre, men dessa kunskaper gör ingen nytta om de stannar kvar inom universitetens väggar, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap.


Stort intresse för nya upplagan av "CSR och Hållbart företagande"

Uppslutningen var stor när Sanoma utbildnings förlag och SVN bjöd in till releasemingel och författarstund den 30 augusti, med anledning av nya utgåvan av boken "CSR och Hållbart företagande". 

Den kunniga publiken ställde frågor till panelen om bland annat hållbara värdekedjor, cirkulär ekonomi och korruption. 

Boken är skriven av bl a Hans De Geer, Tommy Borglund (SVNs ordförande), Susanne Sweet och Magnus Frostenson. 

Tack alla som kom och gjorde detta till en givande eftermiddag i Handelshögskolans lokaler. 

Karin Strömqvist Bååthe investerade i boken
Karin Strömqvist Bååthe

Vi välkomnar Regis som praktikant

Regis Aku läser Masterprogrammet i Företagande och Ledning med inriktning Management in Global Society vid Uppsala universitet. Utbildningen fokuserar på kunskap om företags- och organisationsledning, strategier, beslutsfattande och omvärldsanalys.

Regis Aku gör sin praktik hos SVN fram till januari

facebooktwitterinstagram

Redaktör: Lena Videgren. Vill du bidra till nyhetsbrevet? Hör av dig till lena@svnsweden.se

För mer info om våra seminarier och projekt, besök www.svnsweden.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.