Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Träckprov - hur ska man göra?

Varför ska man göra prov? Vad är viktigast när man väljer analys? Varför kan man inte bara avmaska för säkerhets skull?

 

Här svarar Equippo lab på några av dom vanligaste frågorna!

 

En av de störasta anledningarna till att inte avmaska i onödan är risken för att skapa resistens, men hur allvarligt är det egentligen?

- Resistensen är redan ett problem på många håll. Det finns bara ett fåtal grupper avmaskningsmedel som fungerarar och det är precis med dessa som med antibiotikan - använder vi dom fel eller för mycket så slutar dom att fungera! Man bör också regelbundet kontrollera så att man inte fått in, eller själv orsakat att det finns resistenta maskar på markerna.

 

Vilken är den farligaste masken?

- I små mängder är dom flesta maskarna rätt harmlösa, men det finns också maskar som hästarna kan bli riktigt sjuka, eller t.o.m. dö av. Farligast är stora blodmaskenS.vulgaris. Får man in smittan i sin besättning så är det inte bara den hästen som man hittat smittan hos som måste behandlas, utan det är minst lika viktigt att se till att den inte finns på markerna. Äggen från små och stora blodmaskar ser likadana ut, därför måste man kläcka äggen och sedan titta på larverna i mikroskop för att kunna avgöra om det är små eller stora blodmaskar. Man gör en s.k. odling. Kontroller bör göras reglebundet. Hur ofta är beroende på hur stor risken är för att hästarna kan ha blivit smittade. I stora stall är risken större och det är oftast här man hittar smittan. Om hästarna varit på okända beten, eller om man har fått hem nya hästar som inte avmaskats, finns också risk att markerna smittats. Men det kan även räcka med att man varit på t.ex. en tävlngsplats och hästen råkar ha tagit några tuggor gräs där det funnits smitta. Smittas markerna måste man lägga upp ett avmaskningsprogram eller låta hagarna vila för att få dom rena igen. Att avmaska regelbundet "för säkerhets skull" behöver inte betyda att hästarna inte har stor blodmask, finns den på markerna så kan hästarna i princip gå ut efter avmaskningen och beta i sig nya larver. 

 

Finns det fler maskar som kan orsaka allvarliga problem?

- Bandmasken är ofta rätt harmlös men kan orsaka stora problem. Den är vanligt förekommande vid koliker och kan även göra att hästarna blir bukiga, magra, raggiga och får svullna ben. Gör man kontroller då och då så kan man undvika bl.a. onödiga koliker.

 

Vilken mask är vanligast?

- Små blodmaskar har alla hästar, med undantag för de mycket små fölen, och

man varken kan eller ska försöka utrota dom. Om förekomsten är väldigt hög kan dom orsaka probelm med bl.a. blodbrist.  Långt ifrån alla hästar behöver avmaskas, 20% av hästar äldre än 4 år står för 80% av smittan! För att få reda på vilka hästar som behöver behandlas gör man ett träckprov där man får en siffra på ungefär hur mycket mask hästen har. Det finns inga anlayser som kan ange exakt hur mycket mask en häst har utan man gör en grov uppskattning med hjälp av ett EPG-tal (ägg/gram träck) om hästen behöver avmaskas eller inte. Dock visar det sig väldigt ofta att hästarna håller sig på ungefär samma värden och troligen är största orsaken till det den immunitet hästarna har byggt upp mot masken.

 

Har åldern hos hästen någon betydelse?

- Hos  fölen  kan spolmaskarna täppa till tarmarna. Det kan dom göra redan innan man ser förekomsten, därför bör föl avmaskas vid 8-10v och vid 16-18v. ålder. Därefter tar man reda på om det behövs fler avmaskningar. Fölen kan ibland även ha fölmask. Denna brukar försvinna innan fölen är 4 månader utan att ställa till problem. Spolmaskarna är hästarna oftast immuna mot innan de är 2 år.

När det gäller små blodmaskar brukar hästarna med tiden bygga upp en viss immunitet, därför är det väldigt vanligt att äldre hästar har lägre förekomst. När hästarna blir nedsatta, vilket dom kan bli t.ex. när dom blir väldigt gamla, vid en förkylning, under en behandling etc. så passar maskarna på! Då kan värdena tillfälligt öka. 

 

Vad finns det mer för mask?

- En del hästar får springmask, den kan man ibland se i träcken då den "råkar" följa med ut. Sringmasken kan orsaka klåda runt analöppningen och vara lite besvärlig att bli av med, men är inte farlig. 

Styngflugan och styngflugelarver är något som många känner till. Äggen brukar synas som små gul-vita prickar på hästens ben och bål. Styngflugan är egentligen inte en hästparasit, den låter bara sina larver övervintra i hästen och till våren kommer dom ut av sig själva. Oftast orsakar detta ingen skada. Största problemet är när hästen slickar i sig larverna och de vandrar i munslemhinnan där de kan orsaka problem med tandköttsinflammationer. När larverna kommit ner i magen är det redan för sent att avmaska för att undvika dessa problem. Det bästa är att skrapa bort äggen från benen innan de kläckts.

 

 

 

Som ni märker så är det inte helt lätt och det är många bitar att tänka på. Utan analyser vet man inte om man ska avmaska, när man ska avmaska eller vilket preparat man ska använda. 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.