Inbjudan till Ung Livsstils skolkonferens. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ökad motivation genom feedback, känslor som drivkraft och en skola för varenda unge. Det är något ur innehållet under konferensen i Uppsala den 1/8 2018. 

Här blandar föreläsarna forskning och erfarenhet med konkreta tips för klassrummet. Man får också chans till igenkänning i Beppe Singers föreläsning 10 sätt att misslyckas som lärare. 

 


Nobelpriset i medicin gick till kroppsklockan!

Nobelpriset i medicin gick i år till tre amerikanska forskare, Jeffrey C Hall, Michel Rosbash och Michel W Young. De premieras för sin upptäckt av de molekylära mekanismer som styr dygnsrytmen (cirkadisk rytm). Vi är biologiskt anpassade efter dygnsrytmen och var sak har sin tid. Nattetid har vi t ex högre halter av natthormonet melatonin och vår kroppstemperatur, ämnesomsättning och vårt blodtryck är på låga nivåer. Detta för att göra oss mindre aktiva och förbereda oss på sömn. På morgonen ökar t ex stresshormonet kortisol samtidigt som både ämnesomsättningen, kroppstemperaturen och blodtrycket stiger. På så sätt blir vi mer aktiva, vakna och man förbereds på att starta dagen.

 

Det vi kallar kroppsklockan är egentligen två saker. Den ena är den överordnade klockan, supria chiasmatiska kärnan (SCN), som styrs av ljus och mörker. Den andra delen är klockgenerna som finns i nästan alla våra celler. Klockgenerna styrs både av SCN och av matintag. Kroppsklockan tar tid på sig att ställa om sig. Något alla som rest och drabbats av jet-lag märkt av. Men även en så marginell omställning som från vinter- till sommartid påverkar levande varelser, en del mer än andra. Man har t ex sett en ökning av antalet hjärtinfarkter när klockan ställs fram och vi förlorar en timme. Första veckan efter tidsomställningen till sommartid kunde man se en ökning av infarkter med 5%.

 

Eftersom kroppsklockan styr många av våra gener som kan kopplas till både sömn, ämnesomsättning, hormonutsöndring mm kan en störd dygnsrytm kopplas till både nedsatt kognitiv förmåga, sömnproblem, depression och flera neurologiska sjukdomar.

 

Förhoppningsvis kan den uppmärksamhet som kroppsklockan nu får genom ett Nobelpris leda till mer kunskap om och förståelse för varför det är så viktigt med regelbundenhet och rutiner. Att äta vid regelbundna tider, frukost på morgonen, lunch mitt på dagen och middag på kvällen är en viktig indikator för klockgenerna. Frukosten ger en signal om att köra igång systemen, sänka natthormonet melatonin och starta dagen. Att gå och lägga sig ungefär samma tid och kliva upp ungefär samma tid varje dag, oavsett om det är vardag eller helg, lov eller inte samt sommar som vinter är av största vikt för kroppsklockan.

 

Stort tack till Nobelkommittén för att de valde att uppmärksamma kroppsklockan och vikten av regelbundenhet i matintag och sömn och dess betydelse för hur vi mår i både kropp och hjärna.

Kommande kurser och konferenser VT-18

Konferens

Förebyggande och hälsofrämjande arbete i skolan. En heldags-konferens med inbjudna föreläsare. Hur kan vi minska den psykiska ohälsan och hur kan det förebyggande och hälsofrämjande arbetet se ut i klassrummet?

Läs mer och boka

Work-shop

Dagen efter konferensen ges en work-shop med möjlighet till fördjuping i ämnet. Man får också en genomgång av hur Ung Livsstilskunskap kan användas i det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Begränsat antal platser.

Läs mer och boka

Kurs

Systematiskt förebyggande och hälsofrämjande arbete i skolan. En heldagskurs med utgångspunkt i iakttagelser och rekommendationer från Skolinspektionen, Skolverket samt Skolkommissionen. 

Läs mer och boka

Skicka din intresseanmälan till info@unglivsstil.se för att få förhandsinformation och chans att boka i god tid. 

Anmäl dig för vårt nyhetsbrev så får information om våra kommande konferenser och utbildningar. 

Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebooktwitteryoutubeinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.