Almedalsveckans nyhetsbrev 10, 2017. Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

Huvud för Almedaslveckan

Välkomna till Almedalsveckan 2017!

Nu är det bara några få dagar kvar till årets Almedalsvecka är igång. Antalet evenemang i årets program har passerat 4 000, vilket är drygt 200 fler än ifjol.

Se hela programmet här

Välkomna till Gotland och en vecka i demokratins anda!

Önskar våra åtta riksdagspartier via huvudarrangörsgruppen och Region Gotland


Träffa Sveriges ministrar under veckan

De flesta av minstrarna i den sittande regeringen finns på plats under årets Almedalsvecka.

Mest aktiv är gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) som deltar i 21 evenemang, de flesta med fokus på utbildning. Annie Lööf (C) deltar i 16 evenemang och är därmed den mest anlitade partiledaren under veckan.

De ministrar som tidigt aviserade att de inte kom till årets Almedalsvecka är Stefan Löfvén (S), Margot Wallström (S) samt Isabella Lövin (MP). Gabriel Wikström (S) lämnade återbud för några veckor sedan på grund av sjukdom.

Mer än hälften av våra 349 riksdagsledamöterna finns också här under veckan och är engagerade i olika evenemang.


Förberedelserna är igång

Under onsdagen började tält- och monterbyggare att resa det som ska bli årets Almedalsvecka i det offentliga rummet.

Redan under den gångna helgen var Region Gotland ute och märkte upp de närmare 150 markplatser som finns i området.


Fordonsfritt under veckan

Årets vecka är fordonsfri, precis som de tre senaste Almedalsveckorna. Det innebär att endast motorfordon med dispens, rörelsehindrades fordon samt exempelvis polis, räddningstjänst och sjukvårdstransport får framföras inom Almedalsområdet.

Karta med parkeringsplatser, det avspärrade området och information vad som gäller hittar du på vår hemsida.

Länk till årets fordonsfria Almedalsvecka


En säker och trygg vecka

Vi vill alla att årets Almedalsvecka ska bli en oförglömlig upplevelse för alla som är med. Varje arrangör ansvarar för säkerheten under sina evenemang. Flertalet löser detta med trygghetsvärdar som har uppsikt över exempelvis nödutgångar och antal personer i lokalen. En bra guide till hur man kan tänka finns på MSB:s hemsida.


Besökare under veckan

Förra året uppskattades det ha varit cirka 40 000 unika besökare under veckan. De flesta besöker Almedalsveckan under mer än en dag, vilket innebär att närmare 100 000 personer borde ha rört sig i området under de åtta dagarna.

Hur det blir i år är för tidigt att säga, men båt och flyg visar på en ökning vad gäller bokade resor jämfört med förra året.

Totalt i fjol var 21 300 personer i Almedalen och lyssnade på talen från Almedalsscenen, flest åhörare hade Stefan Löfvén med cirka 6 100 i publiken.

28 juni 2017

Tillgänglighet

Alla partitalen i Almedalen teckentolkas. Vissa syntolkas också. Det finns plats för personer med funktionsvariation längst fram vid scenen.

Länk till det officiella programmet

Länk till den digitala programkatalogen


Mer tillgänglighet

Har du frågor om Almedalsveckan, det officiella programmet, trafikavstängingar, säkerhet eller något annat du tror att vi i Almedalsprojektet kan svara på, ring oss på 0498 26 93 10.

Under Almedalsveckans alla dagar är vi nåbara kl 08-22.

Du kan skicka e-post till almedalsveckan@gotland.se


Presscenter

Presscenter för alla ackrediterade journalister är i Uppsala Universitets lokaler på Cramérgatan 3. Om du är journalist och vill föranmäla dig kan du göra det på hemsidan.

Länk till föranmälan för journalister


Transporter

Det går bussar och taxi från flygplatsen i samband med avgång och ankomst. Taxihållplatser finns i södra delen av Almedalsområdet samt vid Packhusplan.


En vecka av idrott

Just nu står Gotland värd för Island Games, en internationell idrottstävling med deltagare från olika öar runt om i världen. Knappt 3 000 idrottare från 24 olika länder tävlar under veckan i 14 olika idrotter.


Vädret i veckan

Det ser ut att bli typiskt svenskt sommarväder under årets Almedalsvecka, sol, moln, regn och vind. Temperaturen ska ligga mellan 15-20 grader, så ta med en varm tröja.

Länk till SMHI:s prognos


Vatten är värdefullt

Det råder vattenbrist på Gotland, så hjälp oss att hushålla med vårt viktigaste livsmedel.

Länk för mer information.


Partiernas dagar under Almedalsveckan 2017

Partitalet från Almedalsscenen är kl 19, utom den avslutande söndagen då talet är kl 11.

Årets talare är:
Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C), Magdalena Andersson (S), Ebba Busch Thor (KD), Jimmie Åkesson (SD), Gustav Fridolin (MP) och avslutningsvis Anna Kinberg Batra (M).


Årets program

Den officiella programkatalogen görs av Gotlands Media och heter Almedalen Just Nu. Appen, Almedalen Just Nu, finns att ladda ner på Appstore och Google play.

Här finns mer information om den officiella programkatalogen Almedalen Just Nu och appen med samma namn.


Region Gotland, Almedalsveckan

621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Telefontid under Almedalsveckan klockan 08.00–22.00
almedalsveckan@gotland.se   www.almedalsveckan.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer, journalister, de som hyr kommunal mark under Almedalsveckan samt de som själva har registrerat sig. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.