Nyhetsbrev nr 7, från Seniorkonsult Direkt i juni 2017.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Bok om hur du blir hjärnstark

Bokomslag till Anders Hansens bok Hjärnstark
Anders Hansens bok

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, har skrivit en ny bok, Hjärnstark.

Boken ger svar på hur du kan bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne, bli mer kreativ och intelligent. 

Anders uppmanar oss att röra på oss, då regelbunden träning enligt forskningen har visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla kosttillskott tillsammans.


Stillasittande?

Det är inte bara hälsosamt att dansa till "Små grodorna" vid midsommarafton - en 55-åring som tidigare varit stillasittande och som bestämmer sig för att ägna 35 minuter om dagen åt fysisk aktivitet framöver, vinner i genomsnitt fem levnadsår och bytter åtta sjuka år mot åtta friska. Detta enligt det norska Helsedirektoratet


Njut av sommaren!

hälsar Eva och Pia,

Seniorkonsult Direkt

Ing-Mari: Gör dig hörd!

I vårt nätverk av duktiga specialister, ingår Ing-Mari Janzon, som är expert på rösten. I sitt företag Resonans, erbjuder hon kurser i Röst och Retorik.

Vi ville veta mer om rösten, vad vi själva kan göra för att underhålla våra röster, vad hon gör som röstcoach och vad som driver henne att ständigt utveckla sitt arbete.

 

Vilka tips kan du delge oss för att hålla rösten i god form?
För att rösten ska må bra är det viktigt att utgå från djupandning och hitta balansen i de muskler som ska vara aktiva vid tal såväl som i sång. Det handlar om en antagonism, ett muskelarbete som ska jobba friktionsfritt med ett lagom lufttryck mot stämbanden. Hela du är ditt instrument, vilket innebär att rösten påverkas av hur du mår i kropp och själ. Genom regelbunden övning kan du lära känna din röst och tillägna dig en grundteknik som ger dig redskapen för att du ska hålla din röst i god form.

Många röstproblem har sitt ursprung i en bristande andningsteknik och någon form av negativ spänning.
Alla människor föds med en naturlig bukandning. Det är vårt leverne i form av stress och prestationskrav som kan leda till spänningar och skapa ofrihet i kroppen. Jag rekommenderar alla som vill utveckla sin röst att bli medvetna om vilka mekanismer som samverkar vid fonation (alstring av tonande röstljud).
Ett tips är att boka ett par lektioner hos en sångpedagog för att förstå vad du ska göra, hur du ska göra det och varför du ska göra det. Din röst är unik. Det är en spännande upptäcktsfärd att utveckla rösten. 

Hur viktigt är rösten i relation till det budskap jag vill framföra?
Rösten är ett av våra viktigaste kommunikationsmedel. Den har stor betydelse för hur andra människor uppfattar oss. Det är inte bara Vad vi säger utan Hur, med vilken röstklang, tonfall, dynamik, tempo, energi och artikulation. Att utveckla sin röst påverkar hela personligheten.
För att inge förtroende och beröra lyssnaren är det av stor vikt att rösten harmonierar med vårt budskap.

Vad gör egentligen en röstcoach?
Alla röster är unika. Min strategi utgår alltid från kundens behov. Jag gör en analys genom att lyssna och ställa frågor för att kartlägga kundens röstkondition. Därefter arbetar jag med röst-, avspännings-, och andningsövningar. Redskap som stärker och bygger upp och frigör rösten.
Men vi kommunicerar även med vårt kroppsspråk. Kroppen talar, den är aldrig stum. Gester, mimik, blick, hållning och klädkod förmedlar en mängd information på bråkdelen av en sekund, antingen vi vill det eller ej. I arbetslivet, i möten med andra, har vi stor nytta av ett medvetet kroppsspråk och en röst som uttrycker det vi verkligen vill säga.

Du har ju ständigt arbetat med din egen utveckling och tagit dig an nya arbetsområden, vad är din största drivkraft?

Jag arbetar med människor i alla åldrar och på alla nivåer. Mitt engagemang för innovation är ett signum för min personlighet. Dessutom har jag ett djupt och genuint intresse för metodik och pedagogik med en stark förankring i det entreprenöriella förhållningssättet.
Det handlar om att iscensätta lärmiljöer och kreativa processer, att tända gnistan och med en coachande ledarstil vägleda människor från idé till slutprodukt. Min ambition är att inspirera andra till att bli aktörer i sitt eget liv, ta ansvar, vara nyskapande, nyfikna, våga ta risker, vara lösningssökande, skapande och flexibla. Att stärka förmågor som ger mod och ökar självkänslan för att våga ta plats.


Seniorkonsult Direkt är ett rikstäckande nätverk av erfarna specialister som alla är egenföretagare med minst tio års erfarenhet inom sin specialistkompetens. På seniorkonsultdirekt.se nås specialistkompetens snabbt.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i  Seniorkonsult Direkt eller för att du har visat intresse för nätverket Seniorkonsult Direkt. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter