Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

 

 

                               Nyhetsbrev 3/2017

 

Behöver du dräktiga gyltor 2018?

Då är det dags att uppdatera din inköpsplan!

Behöver du dräktiga gyltor 2018 och inte redan har lagt en inköpsplan, så är det dags att göra det nu! Du kan enkelt lägga in din beställning på Livdjur Online eller så hämtar du dokumentet Inköpsplan 2018 på Köttföretagens hemsida och fyller i den och skickar in till livdjurskontoret. E-post: livdjur@kottforetagen.se

Det går även bra att lägga in beställningar och uppdatera inköpsplaner för de andra kategorierna här.

Enkel beställning av livdjur!

Du vet väl att du som är livdjurskund hos oss kan beställa gyltor och se dina beställningar på Köttföretagens hemsida? Klicka på ikonen Livdjursförmedling på Köttföretagens startsida eller gå direkt till Livdjur Online. Fungerar såväl på datorn som surfplattan och mobiltelefonen!

 

Via ditt kundnummer skapar du enkelt ett login genom att klicka på Ny användare. Det kräver att du har en registrerad e-postadress hos oss redan, annars skickar du din e-postadress och kundnummer till livdjursförmedlingen livdjur@kottforetagen.se så lägger vi till den och skickar dig användaruppgifterna.

Därefter kan du enkelt administrera dina beställningar och lägga upp nya beställningar.

Kontakta livdjursförmedlingen om du har några frågor eller behöver hjälp

Tel: 010-130 89 20 E-post: livdjur@kottforetagen.se 

 

Under Borgeby Fältdagar finns vi i monter S105 noch S106 tillsammans med Gård & Djurhälsan! Kom till våra montrar och prata framtidens köttproduktion med oss!

Välkommen till Svenska Köttföretagens AVELSEFTERMIDDAG under Borgeby Fältdagar! Onsdagen den 28 juni - klockan 13-15

Kom och träffa representanter från våra genetikleverantörer TopigsNorsvin, DanAvl och HKScan!

VI BJUDER PÅ FIKA!

Tävla med Köttföretagen under Borgeby!

Vem tar bästa bilden med Svenska Köttföretagens logga under Borgeby? Var med och tävla om ett presentkort på 500 kr i vår webbshop! Lägg upp din bild på din "favoritsocialamedia" och märk dem med #kottforetagenborgeby2017

Nu är det dags att lyfta lammen!

Svenska Köttföretagens Helena Stenberg är projektledare för lammlyftet och mycket nöjd över EIPs tillskott på 3 MKr. Projektets mål är att ta fram en standard för svensk lammköttskvalitet och att lyfta svenskt lammkött och lammnäringen i Sverige. Här kan du läsa mer om vad projektet innehåller!

Svenska Köttföretagen värnar det svenska köttets framtid!

I en debattartikel från Svenska Köttföretagen, Svensk Fågel och LRF Kött uppmanas Livsmedelsverket att skyndsamt se över de förhöjda kontrollavgifterna för svenskt kött. Höjningen av avgifterna försämrar det svenska köttets framtid, skriver de. Gemensamt uppmanar de Livsmedelsverket att genomföra sju konkreta åtgärder! 

"Nu uppmanar vi Livsmedelsverket att snabbt agera och samarbeta för att rädda framtiden för en hållbar lokal livsmedelsproduktion av kött och fågel. En utveckling som krävs för konsumentens, för bondens, för klimatet och för Sveriges skull och är i linje med den nationella Livsmedelsstrategin som skall beslutas i riksdagen den 20 juni." 

Läs hela artikeln här!

Försäljningsstatistik

Livdjursförsäljningen

Livdjursförsäljningen ökade med 6,4% i maj, från årets början har försäljningen ökat med 4,8%.

Försäljningen av kategorin dräktiga ökade under maj och ligger på en svag ökning på årsbasis.  

Försäljningen av ämnen ökade rejält i maj, vilket till stor del beror på när transporterna är planerade. Föregående månad låg på minus. Från årets början har försäljningen av ämne dock ökat och är nu den största kategorin (med knapp marginal).

Försäljningen av obetäckta är liksom ämne påverkad av hur transporterna är planerade och försäljningen minskade i maj, men volymen från årets början ligger i nivå med föregående år.

 

Seminförsäljningen 

Seminförsäljningen ligger på en svag ökning jämfört med föregående år och har ökat med 1% hittills i år. Försäljningen i maj minskade dock med 1,3%.

Försäljningen av brukssemin (Hampshire, Norsvin Duroc och DanAvl Duroc) och vit semin minskade med 0,9% respektive 4,8% i maj.

 

Bakom kulisserna på seminstationen!

Hur ser det ut på en seminstation egentligen? Följ med Gård & Djurhälsans besättningsveterinär Gunnar Johansson på en rundtur på Svenska Köttföretagens seminstation i Hudaryd! Välkommen in - se filmen här!

Suggan Sallys sommarsemintips!

Svenska Köttföretagen har i samverkan med Gård & Djurhälsan tagit fram sina bästa sommarsemintips!

Nu är det viktigt med temperatur, hygien och ståreflex!

1. Tänk på att hålla rätt temperatur på semindoserna i alla led - vid leverans, vid förvaring och vid seminering! +18°C är en bra rikttemperatur. Aldrig i direkt solljus.

2. Ta bara med så många doser som du kan hålla rätt temperatur på under semineringen. Fyll på frigolitlådan från klimatskåpet efter hand.

3. Använd handskar vid rengöring och seminering. Byt handskarna när de blir smutsiga.

4. Tänk på att göra suggans/gyltans vulva ren innan seminering. Använd ett torrt & rent papper som inte luddar.

5. Om du behöver rengöra ytterligare med vatten och tvål, tänk på att skölja noggrant och torka torrt efteråt. Både vatten och rengöringsmedel kan vara skadliga för spermierna.

6. Håll katetern ren vid seminering. Var försiktig med avföring. Blir katetern smutsig - ta en ny kateter!

7. Seminera gärna tidig morgon när det är svalare. Då är suggorna/gyltorna aktivare och visar tydligare ståreflex.

8. Sortera oanvända doser som brännbart material om du slänger någon.

Vill du läsa mer om hur vi arbetar med att ta fram doserna klicka här!

Här kan du ladda ner Suggan Sallys semintips och hänga upp i personalrummet!

Grattis till alla på topplistorna!

Ett stort grattis till alla på topplistorna! Vilket fint arbete ni gör! Vi gratulerar särskilt Löderups Gris AB, Johan Thuresson, Löderup till förstaplatsen på Livsvins listan! Även ett stort grattis till Persgård, Anna och Örjan Bertilsson, Varberg, som återigen knep förstaplatsen med 30,8 producerade smågrisar och till Strömsnäs Gård och Christer Hylander, Västerås i slaktgristoppen! 

För fullständiga resultat klicka här! 

Johan Andersson – ny styrelseordförande för Svenska Köttföretagen

Sedan den 29 maj är Johan Andersson ny styrelseordförande för Svenska Köttföretagen. Johan har tidigare haft tjänsten som divisionschef för Lantmännen Lantbruk och innan dess verkställande direktör för slakteriet KLS Ugglarps.

Efter många år i branschen har Johan en gedigen erfarenhet av såväl utvecklingsrelaterade marknadsfrågor som branschsutmaningar.

Johan tar över ordförandeskapet från Göran Holm, HKScan som innehaft befattningen sedan bildandet av Svenska Köttföretagen för 2,5 år sedan.

Läs hela pressmeddelandet här!

Nytt nummer av tidningen ute nu!

Då har det senaste numret av Svenska Köttföretagens och Gård & Djurhälsans gemensamma tidning kommit ut. Läs om arbetet med köttkvalitet, hur det går till på seminstationen och om den nya Scrapiustatusen på får mm. 

Är du kund och inte fått den i brevlådan kontaktar du Sarah Ejermark sarah.ejermark@kottforetagen.se eller 070-230 94 66

Klicka här så kan du läsa tidningen digitalt!

15% rabatt på utvalda varor i webbshopen!

Under juni månad har vi 15% rabatt på avlivningsprodukter. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Under juli månad har vi 15% rabatt på PiggyBoost och Effydral. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

På kottforetagen.se hittar du hela branschens nyheter på ett ställe

www.kottforetagen.se Sveriges mest kompletta hemsida för dig som är intresserad av köttproduktion! Här hittar du samlade nyheter från hela branschen. Du kan också läsa mer om våra verksamhets-områden, våra prislistor och hur du beställer från oss.

Semintransporter under midsommar!

Onsdag 21 juni – Faderraserna skickas ut som longlife till baspris.

Torsdag 22 juni – Går ej att skicka postpaket till fredag 23 juni. Ordermottagningen stänger kl. 11.30.

Fredag 23 juni - Stängt

Vid frågor kontakta ordermottagningen 010-130 89 30

Svenska Köttföretagen i media

Här är ett axplock där Svenska Köttföretagen har figurerat i media sen förra nyhetsbrevet!

Framtiden för svenskt kött hotas - Uppsala nya tidning 170603

Tre miljoner till lammlyft! Jordbruksaktuellt 170508

Strävar efter bättre koll på läget - Grisföretagaren 170416

Tre miljoner till branschutveckling - Jordbruksakruellt 170414

 

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . fax 0500-48 33 70 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.