Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

Datum 2017-06-02

SYV-koncept på mellanstadiet:

"Choice och Brainy möter framtiden"

Choice och Brainy är ett helt koncept kring SYV på mellanstadiet. Konceptet ligger helt i linje med Skolverkets intention utifrån styrdokument, läroplan och allmänna råd.

Till boken finns en pedagogisk handledning (20 sidor) samt en teorianknytning. Hela konceptet är färdigt att använda för att bygga upp och implementera i undervisningen kring studie- och yrkesvägledning på mellanstadiet.

Författarens och Tremedias tanke är att boken ska delas ut i ett exemplar till varje elev. Eleverna skriver i boken och utforskar sig själva och sin omvärld tillsammans med Choice och Brainy. Vissa uppgifter är tänkta att göras individuellt medan andra är tänkta att göras tillsammans i grupp och för varje kapitel finns en hemuppgift. Vi hoppas även att bokens innehåll ska nå elevernas föräldrar som kanske inte alls är vana att tänka i bokens banor. Kanske kan Choice och Brainy även ge föräldrarna en liten tankeställare ;-)

Bokens åtta kapitel kan man förslagsvis jobba med en gång i veckan under en åttaveckorsperiod, eller som man själv tycker passar bäst. Boken riktar sig främst till årskurs fem och sex, men kan även användas för yngre och äldre elever. Ett tag efter att man har arbetat med boken tillsammans med elevgruppen kan det vara lämpligt att återkomma och plocka ut delar av kapitel att fokusera på.

Se provkapitel >>(Illustrationer klara inom kort)

 

Format: 169 x 239 mm
ISBN: 978-91-981878-7-8
Antal sidor: cirka 100

Pris
1 ex. – 165 kr/st
2–9 ex. – 125 kr/st
10–49 ex. – 92 kr/st
50–199 ex. – 75 kr/st
200–799 ex. – 63 kr/st
800 ex. –> 52 kr/st

Handledning pris: 35 kr/st

OBS! Handledningen beställs separat!

Leverans vecka 37

Choice och Brainy

Choice är en tjej som går på mellanstadiet. Hon spelar hockey, gamear och hänger med sina vänner. Hon bor lite hos sin mamma och lite hos sin pappa och båda föräldrarna tycker att Choice pluggar för lite. Hon kallar dem för ”Tjatssons”. En dag dyker det upp en liten figur som heter Brainy. Choice beskriver Brainy lite som en ögonöppnare, frågelåda, irriterande förälder, ett barn och en sjukt rolig vän – allt på samma gång.

Efter det att Brainy dykt upp får Choice inte en lugn stund. Brainy ifrågasätter allt och ger Choice en massa uppdrag att utföra från den ena dagen till den andra. Inte nog med det. Brainy har en förmåga att dyka upp överallt. Till och med i skolan! På något konstigt sätt smittar Brainy läraren i skolan som också börjar dela ut uppdrag som är desamma som de Choice fått av Brainy.

Till en början är Choice ganska irriterad på Brainy men efter ett tag börjar hon bli nyfiken och förstå. Hon börjar se olika jobb i sin omgivning, utmana sig själv att göra nya saker och våga misslyckas. Hon börjar dessutom ställa frågan VARFÖR – om allt.

Kapitel varvas med kreativa uppdragssidor
Efter varje kapitel om Choice och Brainy kommer det sidor med uppdrag för läsaren/eleven. Uppdragen bygger på vägledningsteorier och bottnar i Choice upplevelser.
Vid varje uppdrag finns en fråga och sedan plats med rader, kreativa rutor och grafiska element där eleven kan skriva ner sina uppdrag.

Kapitelrubriker
Bokens kapitelrubriker är:

 • Kom vi letar jobb!
 • Testa nya saker
 • Din superkraft
 • Varför?
 • Vad gör du om 20 år?
 • Alla dessa val!
 • Hisspitch
 • Vi ses!

Pedagogisk handledning

Handledningen är utformad för att på bästa sätt vara ett stöd för läraren/pedagogen som håller i arbetet i klassen. Vår förhoppning är att även en studie- och yrkesvägledare kan vara delaktig i arbetet och bidra med sin kompetens. Detta tror vi skulle vara ett ovärderligt stöd för läraren/handledaren och bidra till att ge arbetet en ytterligare fördjupning.

Handledningen förklarar uppdragen mer ingående. Här finns även en mängd andra uppdrag som handledaren kan välja arbeta med beroende på intresse, hur det passar undervisningen och klassen.

OBS! Handledningen beställs separat!
Läs mer >>

Handledningen innehåller:

 • Förankring i läroplanen samt författarens kommentarer till hur boken bidrar till att uppnå målen (1 sida)
 • Förankring i Skolverkets allmänna råd, Arbete med Studie- och yrkesvägledning (2013, s.25) (1 sida)
 • Teorianknytning kapitel för kapitel.
 • Varje kapitel har en egen del i denna pedagogiska handledning. (1-3 sidor per kapitel)
  Varje del innehåller:
  – Syfte
  – Förslag på lektionsplanering
  – Diskussionsfrågor
  – Förslag på kreativ övning
  – Hemuppgifter
  – Sammanfattning
 • Uppdragen i boken finns även med i handledningen, tillsammans med frågor och övningar.

Teorianknytning, förankring i läroplan och allmänna råd

Här kan du se bokens förankring i läroplanen, Skolverkets allmänna råd samt en teorianknytning kapitel för kapitel. Detta hittar du även i den pedagogiska handledningen.

Klicka här för att se ”Teorianknytning” som pdf-fil >>

Klicka här för att se ”Förankring i läroplanen” som pdf-fil >>

Klicka här för att se ”Förankring i Skolverkets allmänna råd” som pdf-fil >>


Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2017

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.