Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #28. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

"Lögastrand är bra för kärlek"

Kärlek på Lögastrand, mysigt på Stora gatan, lugnt på Blåsbo och promenadvänligt på Djäkneberget. Det är några av omdömena från workshopen den 4 maj. En klass på ca 30 elever som läser svenska som andraspråk på Västerås folkhögskola besökte stadshuset för att prata om dagens och framtidens innerstad. 

Workshopen är en del i vårens arbete med att fördjupa kunskapen om hur olika målgrupper uppfattar innerstaden. I jämförelsen med deltagarnas ursprungsländer behöver Västerås satsa på mer folkliv, högre hus och fler marknadsplatser. Men även stadsdelarna behöver liv och rörelse. "I mitt hemland finns affärer utanför stan. Allt är inte i centrum. Det är bra med många mindre centrum" säger en deltagare.

Gruppen hade massor av idéer: "Bygg femtio fontäner. Ha reklamtavlor som visar vad Västerås är stolt över. Satsa på strandpromenaden. Fler bostäder. Minskad segregation. Och många platser behöver smyckas ut mera". Vi på Tyck om din innerstad tackar hela klassen för alla idéer och tankar!


Boendemiljöer lika viktigt som fler bostäder

Visst behövs det fler bostäder i innerstaden, men inte på bekostnad av de goda boendemiljöerna. Det är kontentan av den workshop som hölls den 10 maj. Ett femtontal deltagare samlades i stadshuset för att prata om möjligheter och utmaningar med bostäder i framtidens innerstad.

Många vill bo i innerstaden, och få tillgång till alla de kvalitéer som innerstaden erbjuder. De offentliga ytorna med sina mötesplatser och grönområden ger ett mervärde till det centrala boendet. Att bygga på dåligt utnyttjade ytor samt att bygga in urbanitet och stadsliv i innerstadens bostadskvarter var några av möjligheterna som gruppen såg.

Nybyggt. Foto: Pia Nordlander, BildN

Bland utmaningarna märks bland annat svårigheten att hålla nere boendekostnaderna vid nybyggen i innerstaden. Det kan vara kostsamt att få till parkering och friyta i en tät stad. En annan utmaning är att kombinera boendes önskemål om tystnad med det kvälls- och nattliv som kännetecknar en innerstad. Att identifiera några "livliga stråk" och några "lugna stråk" kan vara ett sätt att kombinera stadens puls med de boendes nattsömn.


Glad sommar!

Rådjur och kulglass, båtliv i Mälaren och vådliga turer i skateparken. En utställning på KRLSG2, närkontakt med en skalbagge i Proban. Innerstadssommaren i Västerås bjuder på stort och smått.

Nu tar projektet Tyck om din innerstad en välbehövlig sommarsemester. I augusti drar vi igång igen med arbetet att sy ihop alla tankar och idéer som kommit fram under alla dialogaktiviteter och under vårens alla fördjupningar. Pensionärer, nyanlända, ungdomar, företagare och personer med funktionsnedsättning, alla har ni bidragit till att ytterligare bredda bilden av innerstaden. Tack till alla som gjort vårens arbete så roligt och givande. Glad sommar!

Målbilden tar form

"Tusentals invånare i Västerås var med under invånardialogen 2016 och berättade vad de önskar sig av innerstaden år 2050. Det blev en framtidsspaning i kubik med stort och smått, kritik och idéer, planer och drömmar."

Så inleds målbilden för innerstaden. Arbetet med att formulera resten pågår för fullt.

Skön sommardag på Lögastrand. Foto: Pia Nordlander, BildN

Nyfiken på att läsa mera? Under senhösten kommer målbilden att gå ut på remiss tillsammans med strategier för hur den ska bli verklighet. Följ arbetet här i nyhetsbrevet så missar du ingenting.


Lär dig mer om innerstaden i sommar

Under sommaren finns massor av möjligheter att lära sig mer om vår innerstad. Redan den 30 juni kan du gå på en Bryggeritur och lära dig mer om Westerås Ång-Bryggeri och ölets historia i Västerås. Nina Deila som guidar utlovar en kunskapsspäckad vandring där deltagarna får se spåren av bryggeriverksamheten i innerstaden.

Varannan måndag finns möjlighet att åka med på den guidade bussturen Folkhemmet deluxe. Folkhemsturen tar dig med på en tidsresa genom den moderna svenska historien, cirka 1930-1970.

Sist men inte minst kan du lära dig mer om Djäkneberget. Vem var den där Sam Lidman egentligen och hur många steninskriptioner finns det i parken? Svaren får du vid en guidning den 20 juli.


Läs tidigare nyhetsbrev

I nyhetsbreven har vi samlat händelser i Tyck om din innerstad ända sedan starten i mars 2016. Läs några av våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #20 Framtiden i fokus!

Nyhetsbrev #21

Nyhetsbrev #22 Levande innerstad - vi vet hur!

Nyhetsbrev #23

Nyhetsbrev #24

Nyhetsbrev #25

Nyhetsbrev #26

Nyhetsbrev #27


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.