E-brev med fakta och uppdateringar runt en principiellt viktig fråga. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Söndag 28 Maj 2017

Nyhetsbrev 26

Bankgiro 250-8109

Swish 123 223 88 06

Dela och gilla nyhetsbrevet på Facebook! Klicka här!


Detta är ett informationsbrev från Båtfolket.se. Med fakta som verktyg och med backning från fler än tiotusen registrerade supporters vill vi få till en formell utvärdering och översyn av Sveriges unika 0.2-promilleregel för fritidsbåtar införd 1 juni 2010. Lagar som kriminaliserar oss medborgare måste byggas på fakta - inte myter!

- Bara den som räds svaren motarbetar en utvärdering.

 

Lyckat Riksdagsseminarium

Lagom till sommaren bjöd Riksdagsledamoterna Maria Stockhaus och Lars Beckman (M) in Båtfolket att medarrangera ett frukostseminarium i Myntmatsalen Sveriges Riksdag den 17 maj.

Fakta talar obevekligen för att lagen inte haft någon nytta för sjösäkerheten. Givetvis vill ingen se fylla på sjön men denna lag saknar alla proportioner, har en osäker rättstillämpning, kostar samhället stora pengar och har påverkat båtliv och turistnäring negativt.

Seminariet samlade ett antal riksdagsledamöter plus ett femtiotal incheckade åhörare. En medlem i Båtfolket streamade LIVE från seminariet via mobiltelefon och lade sedan ut inspelningen på Facebook. Inom några timmar hade filmen setts av fler än 1500 personer! Det är över 3200 som sett den hittills.

Myntsalen - Riksdagen
Mats Edenius
Mats Edenius

Vi har nu lagt upp en version med något bättre ljud och bild på vår YouTubekanal:  Klicka här!

Det är värt att ta tiden att lyssna på professor Mats Edenius som beskriver lagens konsekvenser och kapten Ulf Hallström (tidigare chef för sjöräddningsresurserna i Sverige) som påtalar att lagen faktiskt är rent kontraproduktiv!

Seminariet avslutas med att journalisten och författaren André Persson presenterar sin nya bok ”Kustbevakningen, myndigheten som gick på grund”. Boken har bäring på 0,2-frågan då KBV är en kostnadskrävande myndighet som tagit 0,2-lagen till sig som en viktig uppgift - inte minst i media. Vi presenterade boken i förra nyhetsbrebet och den kan förbeställas till specialpris SEK 149.  Klicka här!

 

André Persson
Film från Riksdagen
Film från Riksdagen

Klicka på YouTube-logon och sätt på högt ljud, detta är en amatörfilmning 😊 Vi är övertygade om att alla som är intresserade av båtliv oavsett inställning till promillefrågan finner den intressant. Den vittnar också om en bit av Sverige och hur illa det kan gå när myndigheter politiseras. Ett mycket intressant seminarium med både bredd och djup. Tack Maria och Lars för ert initiativ! Vi vill även tacka övriga politiker från Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet som också var där.

Ygeman öppen för en utvärdering - men hur?

Tidningen Skärgården har intervjuat inrikesminister Anders Ygeman som säger sig vara öppen för en utvärdering. Men han hävdar ändå envist att erfarenheterna varit positiva hittills. Ett påstående som få initierade kan hålla med om och som saknar relevant faktagrund. Båtfolkets representanter fyller på med fakta. Klicka och läs här

 

Sjöfyllerilagen – bara en moralkaka bland många!

Orden är Rebecca Weidmo Uvells. Hon är en av Sveriges mest framstående ”faktagrävare” och opinionsbildare. Hon driver en av landets största politiska bloggar och syns ständigt i Facebook och Twitterflödet. Ofta i radio och TV. Rebecca gjorde ett ”nedslag” i 0,2-lagen. Läs direkt på hennes sida. Klicka Här!

 


Stötta oss - en kamp för att kriminaliserande lagar skall stiftas på sakliga grunder!

Vi är många som blir allt mer bekymrade över lagar som stiftas efter opinionsundersökningar och inte efter fakta och minoriteters rätt. Ett samhälle som allt mer styrs av tyckande och ängsliga eller ensidiga kvällstidnings-rubriker. 0.2 promille på sjön är exakt en sådan tyckarlag. Där du har politiska kontakter – kräv en ändring! Lyd inte bara! 

Stötta oss på www.båtfolket.se med en slant för vår kamp. Vi är en helt ideell aktionsgrupp. Vårt arbete med att få till en justering av 0.2 lagen är givetvis viktigt. Men frågan rymmer också dimensioner som är långt mycket viktigare än rätten  - så länge man inte utgör en fara för andra - att få ta båten hem från en middag med ett glas vin. Det kostar för oss att ställa ut på mässor, annonsera, producera material. Vi existerar enbart med hjälp av privata bidrag.

Lagar som kriminaliserar oss medborgare måste bygga på fakta – inte myter. Swisha eller sätt gärna in en hundring – eller mer – på vårt bankgiro nedan. Notera, allt ev. överskott efter lagändring går oavkortat till Sjöräddningen. Vi har en kompetent revisor.

Vi är givetvis även intresserade av att du personligen engagerar dig :-)

 

Ikonisk dekal!
Denna symbol kan du få som dekal att sätta på din båt för att visa vad du står. Kan hämtas på mässan eller genom att du sänder ett bidrag till oss

Du kan Swisha ditt stöd till 123 223 88 06

Annars Bankgiro 250-8109. Skriv gärna namn och mailadress så vi vet vem du är! Lägger du med en postadress sänder vi dig vår ikoniska dekal i form av en farledsskylt med överkryssat 0.2. En absolut succé på båtmässan 2015 samt 16 och vi har levererat mer än 7.000 av dem! Passar fint bredvid sjöräddningssällskapets dekal på båten! Du som stöttat oss tidigare - maila oss bara så sänder vi! 


Dela och gilla nyhetsbrevet på Facebook! Klicka här!

Facebook logo

Informera dina båtvänner och klubbkollegor via e-post och sociala media om oss och vårt arbete. Sänd en länk till dina vänner för att få detta nyhetsbrev. Fakta vinner i längden om det är tillräckligt många som besitter den!

På Facebook finns den öppna gruppen "Sjöfyllerilagen" där du finner oss och andra som debatterar. V.v notera att den INTE är modererad av oss i Båtfolket.

Vår 49 sidiga vitbok med "kalla fakta" finns att ladda ner på www.båtfolket.se tillsammans med affischer och annat material.

Vill du höra av dig - sänd ett mail till Jim Huzell  jimhuzell@gmail.com

 

Välkommen

Du får detta nyhetsbrev eftersom du uttryckt ditt intresse för Båtfolket och vår kamp mot 0.2 lagen. Din address har vi fått från vår webbsida eller vid ett båtevenemang. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.