Nyhetsbrev från Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF). Du får det här nyhetsbrevet för att du är medlem i SCUF eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SCUF:s logotyp

Hej!

Maj 2017

Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF arbetar för att barn och unga med celiaki ska ha en vardag utan hinder. Vi skapar mötesplatser och ser till att vi tillsammans har en stark röst i frågor kring celiaki.

Celiakivardag

Idag är det internationella celiakidagen!

I Sverige uppmärksammas celiakidagen bland annat med rabatterade priser på olika caféer. Läs mer och se en sammanställd lista på caféerbjudanden på bloggen Küsten är klar.

 

Du kan också bjuda vänner och släktingar på glutenfritt fika, skriva om dagen i sociala medier eller samla in pengar till celiakiforskning.

Internationella celiakidagen, 16 maj, uppmärksammas i flera länder. Bland annat av celiakiorganisationer i Italien, Spanien och Irland. I Storbritannien har celiakiorganisationen startat en Gluten Freevolution (en kampanj för att göra det lättare att äta ute och i farten). I USA uppmärksammas istället en nationell celiakidag den 13 september. 


På gång nationellt

Aktuellt i SCUF:s sociala verksamhet och påverkansarbete 


Miniläger på Ven

Den 10-11 juli kan medlemmar, 15-20 år, följa med till den lilla ön Ven mellan Skåne och Danmark. Lägret kommer bjuda på cykling, bad, småaktiviteter och mysig övernattning i stortält på Vens Camping. 350 kronor i deltagaravgift. Läs mer och anmäl dig på hemsidan!

En glutenfri fritid

Nu kan du ta del resultatet av SCUF:s medlemsundersökning 2016.

“Även ifall det blivit betydligt bättre under de senaste 20 åren så är det fortfarande en lång väg kvar för att jag ska slippa känna mig både begränsad och orolig. Vilket är väldigt synd.”

LAGA-konferensen

Skolprojektet LAGA kommer att avslutas med en konferens den 8 september. Konferensen är kostnadsfri och riktar sig främst till skolpersonal och föräldrar som vill jobba för en mer tillgänglig skola för elever med astma, allergi, celiaki och intolerans.

Deltagare på ett förbundsårsmöte

Förbundsårsmöte 2017

Den 9-11 juni träffas medlemmar från runtom i landet i Stockholm för att besluta om SCUF:s verksamhet. Läs mer på hemsidan! 


På gång lokalt

Runtom i Sverige anordnar SCUF:s medlemsföreningar aktiviteter.

Se vad som händer nära dig.


D.Ö.W - Caféträff i Ludvika

Den 20 maj kan du fika tillsammans med SCUF D.Ö.W och SCF Dalarna på Sött och Salt i Ludvika. Läs mer och anmäl dig på hemsidan.

Väst - Gokart & mat i Trollhättan

Den 24 maj åker medlemmar i SCUF Väst gokart på Performance Gokartcenter och äter därefter middag tillsammans. För medlemmar från 15 år och uppåt. Deltagaravgift 100 kronor.

D.Ö.W - Caféträff i Borlänge

Den 17 juni fikar SCUF D.Ö.W och SCF Dalarna på mysiga Café Frostbrunnsdalen. Läs mer och anmäl dig på hemsidan.


Hänt sedan sist

Det här har hänt hos medlemsföreningarna, förbundet och kansliet sedan förra nyhetsbrevet


D.Ö.W - Caféträff i Falun

Den 29 april fikade medlemmar i SCUF D.Ö.W och SCF Dalarna på Gott & Reco i Falun.

D.Ö.W - Pyssel i Falun

Den 6 maj dekorerade medlemmar i SCUF D.Ö.W otroligt fina tröjor. Självklart bjöds det på kakor och det diskuterades förslag på aktiviteter.

LAGA - på skolsköterskefonferens

Emma, projektledare för LAGA berättade om projektet på Skolsköterskekonferensen.

"Att snacka skola och tillgänglighet är det bästa jag vet." -Emma

LAGA - Mässa med Sveriges Elevkårer

Den 12 maj var LAGA med på Sveriges Elevkårers mässa i Stockholm. Där träffade vi massor av engagerade ungdomar och stort intresse för vårt projekt!

SCF - förbundsstämma

Svenska Celiakiförbundet, SCF hade sin förbundsstämms den 13-14 maj. Flera medlemmar i SCUF var med och deltog. Dessutom blev Fannie Ek, som sitter i SCUF Västs medlemsföreningsstyrelse, invald i SCF:s förbundsstyrelse. Jättekul, stort grattis!


Fler saker att göra

Var med och påverka, dela erfarenheter och tips med andra medlemmar


Tipsa om glutenfritt

Har du ätit god glutenfri mat någonstans? Skicka in dina tips så att fler hittar dit! Både i Sverige och utomlands. 

Glutenfria tips

Alla kan engagera sig

Medlemmar i alla åldrar kan starta grupper, hitta på aktiviteter, påverka och göra annat kul i SCUF. Maila info@scuf.se så hittar vi något som passar dig!

Vill du dela upplevelser, pepp och frågor?

Erfarenhetsplattformen är en grupp på Facebook för medlemmar i SCUF och Unga Allergiker.

Gå med i gruppen


Som medlem är du med och ökar tillgängligheten för barn och unga med celiaki. Du kan delta på medlemsaktiviteter och bidrar till att vi kan påverka i samhället.

Sociala medier

facebookinstagram

Svenska Celiakiungdomsförbundet

Norr Mälarstrand 24
112 20 Stockholm

scuf.se

Redaktör: Lisa Olsson

Telefon: 08- 562 78 807 

E-post: lisa.olsson@scuf.se


Vi skickar ut nyhetsbrev till alla medlemmar som angivit en mailadress eller själva anmält sig till vårt nyhetsbrev. Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.