Kulinariskt webmagasin. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

GO GATSU - MAJ


SATSUKI KUSAKABE

Go-gatsu heter månaden maj i Japan, men Satsuki är ett lite mer traditionellt ord som också används. Det är även ett flicknamn.

Satsuki Kusakabe är en av karaktärerna i den fantastiska Miyazakifilmen Min granne Totoro. Har ni inte sett den så har ni något kul framför er.

Mästare Miyazaki gjorde den animerade filmen 1988. I filmen får vi följa familjen Kusakabe och framförallt de två döttrarna och deras möte med skogsanden Totoro. 

En slags japansk Alice i underlandet som är alldeles förtrollande bra!

ICHI BAN - VIKINGSUN WEBMAG

Välkommen till Sveriges vassaste och mest japanska inspirationsnyheter. Ett nyhetsflöde fyllt av matlagningsglädje, proffsprodukter, skarpa knivar och skärpta idéer.

(För tillfället är länkarna i detta webmagasin anpassade till datorer/desktops. Inom kort kommer även smartphones hamna rätt i den digitala trådningen.)

RISPLANTERINGSMÅNAD

Första perioden för ris är maj till juni. Ris är givetvis mycket viktigt för landet. Inte bara i deras egen matkultur utan även när det gäller export. Japan är världens sjätte största producent av ris.

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

facebookinstagramgoogleplusyoutube

Hur går det egentligen till när man skapar en kniv? Följ med i ett intressant bildspel som visar hela resan, från start till sylvasst mål. 
Klicka här eller på bilden ovan för att se bildspelet


Misao Okawa

Misao Okawa gick bort 2013, vid 117 års ålder. Då var hon den äldsta damen i japansk historia och står ännu kvar i rekordböckerna. Den vanligaste frågan hon fick var givetvis hur man gör för att leva lyckligt och länge.

SUSHI & SÖMN! - Nu vet vi svaret!


Sex olika tricks och tips med ägg, vitlök, kiwi och annat kul. Detta är både lärorikt och roligt, klicka på bilden ovan för att se klippet.


MOROTSTESTET

Vikingsuns film "Morotstestet" visar med tydlighet varför en vasskniv gör maten godare, mer näringsrik och dessutom roligare att tillreda. Klicka på bilden för att se det omtalade klippet.


MÅNADENS PRYLTIPS

Stake Professional 24 cm kockkniv

En kockkniv ur Professional-serien, framtagen av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Ledorden i arbetet har varit balans, känsla och prestanda.

Rek butikspris 2195 kr.

Läs mer

Zanmai Classic Pro 24 cm kockkniv

Classic Pro Damascus Mcusta Zanmai är en 24 cm kockkniv med vackert handtag av rött pakkaträ. Bladet är gjort av 32 lager Damascusstål med en kärna av VG-10-stål.

Rek butikspris 3490 kr.

Läs mer


Master chef Hiroyuki Terada visar hur man gör sushi på levande kräftor.


STREET FOOD

Street food har mer eller mindre alltid funnits och både i väst och öst finns det en stark kultur av denna sortens snabbmat som finns i alla former, smaker och kvaliteter. Just här ser vi en japansk mästare in action. Filmen är från Street Food World.


Nu när maj månad knackar på dörren så måste man poängtera att det är otroligt vackert och ljuvligt i japan så här års. Snittemperaturen i till exempel Tokyo i maj är cirka 23°C. 

Vid foten av Fuji Mountain kan man dessutom njuta av den magiskt vackra körsbärsmossan (Phlox subulata) som växer i centrala och norra japan under dessa vårmånader.

MÅNADENS RECEPT

TOMATSALLAD PÅ SALTSTEN

 

En delikat och vacker sallad som får en utsökt och mjuk sälta av Satake Saltsten från Himalaya.

Läs hela inlägget


Har ni inte tid att ta en skogspromenad så följ med här istället. Vackert!

VIKINGSUN WEBMAG - TIDIGARE NUMMER

April 2017

Sakura Season, April är månaden där våren bryter sig loss. 
Läs mer

Mars 2017

MARCH COMES IN
LIKE A LION!
Våren smyger sig på.
Läs mer

Februari 2017

Setsubun - Februari
Våren är här. Åtminstone i Japan. 
Läs mer


Ansvarig utgivare: Johan Almling
Redaktör: Frederik Zäll
Annonsering: 
marknad@vikingsun.se
Vänligen ange källa vid citering
© 2016 Vikingsun AB

VIKINGSUN AB
Karduansmakargatan 2 C

111 52 STOCKHOLM
Telefon växel 08-545 118 80
info@vikingsun.se

Du får detta webmagasin eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter