Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

                                      Nyhetsbrev 2/2017

Tre miljoner till branschutveckling!

Nu går det åter igen att söka anslag till projekt för utveckling av svensk animalieproduktion ökad lönsamhet inom näringen i linje med Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm. Slakterierna och producentföreningarna inom gris, nöt och lamm samverkar med en gemensam och bred finansiering av utvecklingsarbetet för att stärka den svenska uppfödningen, genom insamling av branschutvecklings-pengen. Senast den 17 maj ska ansökan inkommit till Svenska Köttföretagen.

Totalt finns 3 000 000 kronor att söka och anslagen fördelar sig mellan djurslagen så att projekt inom gris har ca 65 % av medlen att tillgå, nöt har ca 30 % och lamm ca 5 %. Ansökningarna administreras av Svenska Köttföretagen.

Läs mer här!

Köttpodden - ett projekt finansierat med branschutvecklingspengar

Nu startar Svenskt Kött* podcasten Köttpodden där spännande gäster pratar kött ur olika infallsvinklar. Programledare är Svenskt Kötts vd Elisabet Qvarford och först ut är matprofilen och köttkocken Johan Jureskog.

Tillsammans med Elisabet Qvarford ger Köttpoddens gäster en fördjupad kunskap om uppfödning, styckningsdetaljer och tillagning, plus en massa annat som hör köttet till.

Här kan du lyssna på köttpoddens alla avsnitt!

Uppföljning av seminverksamheten

Svenska Köttföretagens seminstationer har referensbesättningar som följs upp kvartalsvis beträffande suggors dräktighetsresultat och kullstorlek. Besättningarna är utspridda över hela landet, använder WinPig/PigWin för produktionsuppföljning och får hem semin varje till var tredje vecka. Alla våra leveranssätt är representerade.

Senaste uppföljningsperioden är mellan 150831-161231. Totalt ingår 19 550 semineringar. Jämfört med det nationella medeltalet för Sverige 2015 så ligger medeltalet för referensbesättningarna över medeltalet för både dräktighetsprocent och totalfödda.

Klicka här eller på tabellen för mer information!

 

Rekordauktion i Gunnarp!

Under årets auktion såldes totalt 95 tjurar till ett medelpris på rekordhöga 57 326 kr

Totalt såldes tjurar för ett värde på 5 446 000 kr. Simmental stod för det högsta medelpriset på 71 063 kr. Semintjuren 1995 Lynch av Sonarp stod för dagens högsta pris på 130 000 kr. Totalt såldes 10 stycken tjurar för sexsiffriga belopp. Läs mer på www.kottrasprovningen.se

Ökad försäljning på livdjur och semin första kvartalet!

 

Livdjursförsäljningen

2016 ökade livdjursförsäljningen med 7,0%.Trenden för livdjur är minskad försäljning av dräktiga djur och ökad försäljning av obetäckta kategorier. Dräktiga djur är fortsatt den största kategorin och 2016 var 37% av de sålda djuren dräktiga.

Under det första kvartalet 2017 har livdjursförsäljningen ökat med 7,7%. Ämne har gått om dräktiga och är nu den största kategorin, och står för 39% av de sålda djuren.

 

Seminförsäljningen 

2016 ökade seminförsäljningen med 0,3%. Brukssemin ökade med 0,2% och vit semin minskade med 4,8%.

Under det första kvartalet 2017 har seminförsäljningen ökat med 0,8%. Försäljningen av brukssemin har ökat med 0,9% och försäljningen av vit semin har ökat med 0,2%.

 

Nu börjar provtagningarna på svenskmärkt griskött i butikerna!

Svenskt kött produceras inom ramen för en av världens strängaste djurskyddslagar. Svenskt kött produceras också med mycket liten användning av antibiotika och är klimatsmart bl.a. genom en hög resurseffektivitet i produktionen.

Det finns därför ett mervärde hos svenskt kött som många konsumenter efterfrågar. Mervärdet innebär att svenskt kött kan säljas till ett högre kilopris i handeln än motsvarande importerat. Tyvärr innebär mervärdet att oredlighet avseende angivet ursprungsland på köttprodukter kan förekomma eftersom köttet betingar ett högre värde om det märks som svenskt.

Läs mer om Svenska Köttföretagens arbete med att skapa tillit hos konsumenterna för svenskt kött.

Suggan Sallys bästa semintips

Svenska Köttföretagen har i samråd med Gård & Djurhälsan tagit fram sina bästa tips för hantering av semin. Från det att man hämtar sin leverans ända fram till seminering! Här kommer dom.

 1. Hämta spermaleveransen omgående på avlämningsstället. Ingen leverans får förvaras utomhus eller vid ett varmt element inomhus. Tänk på att temperaturen kan variera mycket under våren.

2. Klimatskåpet ska vara igångsatt i god tid innan doserna ska läggas in. Temperaturen ska vara satt på +18 °C. Spermadoserna ska förvaras i 17–20 °C fördelade på hyllorna. Facken i dörrarna ska plockas bort.

3. Kontrollera temperaturen i frigolitlådan med doserna så fort du kommer hem. Skriv upp temperaturen på fraktsedeln och lägg in doserna omedelbart i klimatskåpet.

4. Koppla en ”min-max” termometer till klimatskåpet som kan läsas av från utsidan. Kom ihåg att nollställa termometern vid varje leverans.

5. Vid semineringstillfället - lägg de doser som ska användas i en frigolitlåda som tas med till betäckningsavdelningen. Tänk på att hålla rätt temperatur på doserna även i betäckningsavdelningen!

6. Ta bara med så många doser som du kan hålla rätt temperatur på under semineringen. Fyll på frigolitlådan från klimatskåpet efter hand.

7. Sortera oanvända doser som brännbart material när du slänger dem.

Vill du läsa mer om hur vi arbetar med att ta fram doserna klicka här!

Här kan du ladda ner Suggan Sallys semintips och hänga upp i personalrummet!

Fårstämman 2017 på Selma Spa i Sunne

Fåravelsförbundets 100-års jubileum går av stapeln den 20-21 maj 2017 på Selma Spa i Sunne! Hans Agné, VD vid Svenska Köttföretagen kommer att prata om kvalitet, priser och marknadsföring av lammkött! Kom och träffa oss och prata Handlingsplan Lamm!

För mer information och anmälan - klicka här!

Grisstämman 2017 - i Tylösand

Sveriges Grisföretagares årsstämma 2017 utspelar sig i vackra Halland på Hotel Tylösand. Förbered er på en härlig vistelse vid havet! Svenska Köttföretagen kommer givetvis att finnas på plats. Kom till vår monter och prata Handlingsplan Gris, ursprungsverifiering av svenskt kött, TN70 eller vad du har på hjärtat.

Välkommen!

Klicka här för att komma till anmälan!

Kött från Sverige - en märkning för de svenska mervärdena

Märket Kött från Sverige är den nya ursprungsmärkningen för svenskproducerat kött och charkuterier. Det tar över från märkningen Svenskt kött den 1 januari 2017. Kött från Sverige används både på helt kött och charkuterier, som korv med exempelvis nöt, gris, lamm, får, ren, älg, vildsvin och hjort, om varan uppfyller kriterierna.

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling samt packning har gjorts i Sverige
  • Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara är alltid 100 % svenskt, även i sammansatta produkter som korv eller leverpastej.
  • I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt, som korv, leverpastej

Här kan du läsa med om den nya märkningen!

TN 70 - en annan typ av genetik

HKScan i Finland var en av de första att använda TN70. Topigs Norsvin frågade dem om deras erfarenheter med suggorna. Jan Vugts rådgivare på HKScan svarar: "TN70 är en annan typ av genetik.

Vi har sett en dramatisk ökning i suggans produktivitet. Vi har också gjort vissa ändringar i vårt management av suggan för att utnyttja den genetiska kapaciteteten maximalt."

HKScans tidigare hybrider var densamma som vi hade i Sverige, dvs en korsning mellan norsk lantras och svensk Yorkshire. HKScans finska producenter har sett en dramatisk ökning i suggans produktivitet sedan de bytte från svenska Yorkshire till Z-linjen. De viktigaste förbättringarna är:

  • bättre / starkare ben
  • fertilitet
  • mjölkproduktion
  • ökad livslängd

Lär hela artikeln här!

Är du i byggtankar? Kom ihåg att beställa livdjur i tid :-)

Kontakta livdjursförmedlingen på: 010-130 89 20 eller på livdjur@kottforetagen.se

 

15% rabatt på utvalda varor i webbshopen!

Under april månad har vi 15% rabatt på flugmedel. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Under maj månad har vi 15% rabatt på hela vårt sortiment av skalpeller och skalpellblad. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

På kottforetagen.se hittar du hela branschens nyheter på ett ställe

www.kottforetagen.se Sveriges mest kompletta hemsida för dig som är intresserad av köttproduktion! Här hittar du samlade nyheter från hela branschen. Du kan också läsa mer om våra verksamhets-områden, våra prislistor och hur du beställer från oss.

Semintransporter under 1:a maj, Kristi Himmelfärd och Nationaldagen

Första Maj

Torsdag 27 april - Sista dagen innan Första Maj att skicka postpaket. Faderraserna skickas ut som longlife till baspris.

Söndag 30 april – Stängt

Måndag 1 maj - Postpaket kan skickas till tisdag 2 maj. Ordermottagning har begränsat öppethållande mellan kl. 07.30-09.00

 

Kristi Himmelsfärd

Onsdag 24 maj – Går ej att skicka postpaket. Ordermottagningen stänger kl. 11.30.

Torsdag 25 maj – Stängt. Endast postpaket förbeställda innan kl. 11.30 onsdag 24 maj skickas för leverans fredag 26 maj.

 

Nationaldagen

Måndag 5 juni – Går ej att skicka postpaket till tisdag 6 juni. Ordermottagningen stänger kl. 11.30.

Tisdag 6 juni – Stängt. 

 

Vid frågor kontakta ordermottagningen 010-130 89 30

Trevlig helg!

Svenska Köttföretagen i media

Här är ett axplock där Svenska Köttföretagen har figurerat i media sen förra nyhetsbrevet!

Strävar efter bättre koll på läget - Grisföretagaren 170416

Tre miljoner till branschutveckling - Jordbruksakruellt 170414

Halvtidsavstämning för expertgrupperna - Grisföretagaren 170402

Köttfuskare får det hett om öronen - Grisföretagaren 170410

Önskas: återkoppling och framförhållning - Grisföretagaren 170329

Utredning av slaktkontroller efter branschutredning - Jordbruksaktuellt 170327

Fortsatta framgångar för HKScan Hampshire - Grisföretagaren 170327

Full fart för svensk gris - Jordbruksaktuellt 170303

Den svenska köttproduktionen växlar upp - ATL 170301 (enbart ATL prenumeranter)

Nya tester mot köttfusk - Food Supply 170301

Nytt test för griskött gör livet surt för fuskare - Jordbrukksaktuellt 170301

Fodereffektivitet och minskade kostnader i fokus - Grisföretagaren 2/2017

 

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . fax 0500-48 33 70 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.