Allt hänger samman!

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Feldengoods nyhetsbrev nr 8 - 2017

Hej ##firstname##

Senaste veckorna har varit fyllda av hemskheter. Bussolycka, giftgaser i Syrien och inte minst terrordåd i Stockholm.

Det har skrivits spaltmeter om allt detta och jag ska inte säga något specifikt om dessa händelser men däremot har det gjort mig ännu mer övertygad om att det vi gör inom Feldenkrais är av största vikt.

Moshe Feldenkrais (1904 – 1984, skulle fyllt 113 år nu i maj) pratar väldigt mycket om vikten av att älska sig själv. Men han gör det på ett lite annorlunda sätt än vad som är vanligt. Han gör det på ett konkret sätt; genom rörelser och genom ett ökat medvetande om vad och hur vi gör saker och ting!

Gilla dig själv
De flesta är förmodligen ense om att det är svårt att vara snäll mot sina medmänniskor om man inte är snäll mot sig själv, att respektera andra om jag inte respekterar mig själv är inte så lätt.

Och det finns massor av metoder där vi genom olika övningar lär oss att tänka positivt med mera. Så varför skulle då feldenkrais vara annorlunda?

Feldenkraismetoden
Jo, det är annorlunda på så sätt att rörelser är mycket enklare att förändra och att medvetandegöra än tankar. Och hur vi rör oss återspeglar väldigt tydligt hur vi behandlar oss själva.

Ett exempel
Här är ett exempel: Ligg på rygg, benen böjda och fötterna stående på golvet. Knäpp händerna bakom huvudet. Lyft huvudet och samtidigt hö ben, rör höger armbåge och höger knä i riktning mot varandra. Upprepa detta flera gånger. (En enkel rörelse som många av oss har gjort flera gånger)

Hur?
Hur gör du? Andas du? Hur förändras kroppens kontakt med golvet?

Det man kan lägga märke till när man observerar sig själv under denna enkla rörelse berättar mycket om en själv. Hur mycket tar jag i? Det är inte ovanligt att man upptäcker att jag har en tendens att hålla andan. Eller att jag till varje pris försöker få armbåge och knä att röra vid varandra! Varför det? Det är inget som finns med i den ursprungliga instruktionen, men trots det så är min erfarenhet att en stor majoritet av alla som får en sådan instruktion kämpar för att nå knäet med armbågen, även om det innebär att vi måste hålla andan, tar i så att vi blir blå i ansiktet med mera. Vi är så fokuserade på att nå ett eventuellt mål (även om det som i detta fallet inte ens finns där) att vi är beredda att göra oss själv illa. (Och kan jag göra mig själv illa så är det kankse inte så svårt att göra någon annan illa)

Ökad medvetenhet
Jag är övertygad om att genom att bli mera medveten om hur jag beter mig mot mig själv så kan jag även lära mig att bete mig bättre mot andra.

Prova gärna en feldenkraislektion för att lära mer om dig själv.

Det var allt för denna gång och trevlig påsk. Kanske vi ses efter påsk t.ex. i  Gustavsberg 22-23 april.

 Det var allt för denna gång. Dela gärna nyhetsbrevet med dina vänner!
Följ oss på facebook där vi lägger ut info varje vecka.
Hälsnigar Göran
www.feldengood.se
https://www.facebook.com/Feldengood

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.