Nyhetsbrev från Biogas Sydost. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Biogas Sydost nyhetsbrev nr 2 2017


Nya medlemmar i Biogas Sydost

Vi vill hälsa Mörbylånga och Oskarshamns kommuner välkomna som medlemmar i Biogas Sydost.

Oskarshamns kommun har som målsättning att bli fossilbränslefri till år 2030 och därmed bidra till Kalmar läns mål om att bli en fossilbränslefri region 2030, vilket bl.a. innebär att kommunens fordonsflotta år 2030 kommer att bestå av enbart fossilbränslefria fordon. Sedan 2012 har det varit möjligt att tanka biogas på en mack i Oskarshamn och i år kommer Oskarshamn Energi (OE) på uppdrag av Flexbuss i Nybro att bygga

  • 18 platser för långsamtankning av biogasbussar på Västra industriområdet i Oskarshamn
  • 1 uttag för snabbtankning av biogasbussar på Västra industriområdet i Oskarshamn
  • 1 uttag för snabbtankning av biogasbussar på Kronobäcks industriområde i Mönsterås
  • Samt med stöd från Klimatklivet bygga Mönsterås första publika tankställe för biogas

Mörbylånga har som mål att bli en fossilbränslefri kommun redan 2025. I det arbetet spelar biogasen en stor roll. I Mörbylånga tätort ska Bergkvarabuss bygga en bussdepå med plats för 10-12 bussar samt ett publikt tankställe för biogas. Placeringen av depå och tankställe är i södra Mörbylånga tätort. Etableringen ska vara klar till trafikstart för det nya kollektivtrafikavtalet, dvs augusti 2017.

Mörbylånga kommun har även skaffat 15 biogasbilar som huvudsakligen ska placeras i Mörbylånga tätort.


Ny bilhall för el- och gasbilar invigd i Växjö

Den 23 mars invigde Stefan Hermansson, Småländska Bränslen och Alexander Enulescu från Konvegas sin gemensamma utställningshall för el- och biogasbilar på Hammargatan 13 i Växjö. Det kom ett stort antal intresserade som fick, förutom att mingla med likasinnade, även njuta av en god soppa samt trevliga föredrag som hölls av Stefan själv och Jan Rapp.

I hallen fanns för tillfället flera olika gasbilsmodeller som var sex månader eller äldre. Avsikten är att ta in dito elbilar och på sikt även bilar som går på vätgas. Det gick även bra att provköra bilar om man så ville.


Bilar som går på förnybara bränslen fortsätter att öka i regionen

Enligt Trafikanalys statistik 2017:3 ökade antalet gasbilar i trafik i sydost under det senaste året med 20 % från 1292 personbilar 2015 till 1559 personbilar 2016. Motsvarande siffra för hela landet var +2%. Fördelad per län ser gasbilsstatistiken ut enligt följande: Blekinge 370 (293), Kalmar län 704 (589) och Kronoberg 485 (410). Störst var ökningen i Blekinge län med 26 %.


Antalet rena elbilar i trafiken var 345 i slutet av 2016, en ökning med 98 %. Störst var ökningen i Kalmar län från 55 till 132 bilar dvs. 240 %. I Blekinge var motsvarande siffror 116 (67) och i Kronoberg 97 (52). Den blygsammaste ökningen hade etanolbilarna. Totalt antal etanolbilar i trafiken i våra tre län var, i slutet av förra året 18 583, jämfört med 18 538 året innan dvs. +0,2 %. I Kronobergs län t.o.m. minskade antalet etanolbilar i trafiken från 6 177 (2015) till 6 116 (2016).

Ändrad fordonsbeskattning för lätta fordon

Den 17 mars presenterade regeringen ett förslag till ändrad fordonsbeskattning för lätta fordon i syfte att främja fler miljöbilar, vilket också kallas bonus-malus. Regeringen föreslår en bonus på 7 500 kronor för fordon som drivs på gas. 

Läs mer om förslaget i Energigas Sveriges pressrelease och i Regeringens pressrelease.

Fler nyheter finns på www.biogassydost.se

 


facebook

biogassydost.se

Du får detta nyhetsbrev som medlem i Biogas Sydost eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.