Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Våren och ljuset har äntligen återvänt och ger tid för reflektion

Finns det nåt mer energigivande än vårens första värmande solstrålar. Ännu en vinter har passerat och som vanlligt känns det som om de första snöflingorna föll igår. Tiden går så ofantligt fort att det ibland är svårt att hänga med.

Det är ändå viktigt att stanna upp emellanåt, uppleva nuet och reflektera över saker och ting. Särskilt viktigt är det att glädjas över roliga saker som händer i livet, privat eller i arbetet. Dagarna med negativa händelser kommer liksom ändå men har man förmågan att glädjas över smått och stort i vardagen så tror jag att man hanterar stress, deadlines, problem och utmaningar på ett bättre sätt.

När jag själv reflekterar över nuläget inom närigslivet i Torsby kommun så är min erfarenhet att många företag upplever den bästa tiden någonsin! Under 2016 genomförde vi ett 60-tal företagsbesök i olika branscher och i de allra flesta fall ser företagsledarna positivt på framtiden både när det gäller orderingång, möjligheter att utvecklas och genom nyanställningar. Flera företag har mångmiljoninvesteringar på gång som kommer ge effekter i flera led, bland annat inom industrin men också inom besöksnäringen med ex Branäs fortsatta expansion i spetsen. Det nya handelsområdet vid Kajsheden invigs 10 april och Tuab har många spännande företagsrådgivningar i sina register just nu. Vi upplever en bra tid helt enkelt!

Företagen i Torsby är bra på att samverka kring order och i vissa fall även kring kompetens vilket innebär att de då kan ta på sig större arbeten då de kan få hjälp med delar av produktion och service hos sina kollegor. Jag tycker också att det överlag pratas mer om att vara lojala mot kollegor, både inom och mellan branscher. Företagen är också mer intresserade av att samverka och ex medverka vid företagsträffar av olika slag vilket är väldigt glädjande då en större kunskap om varandra bidrar till fler kontakter knyts, fler affärer görs och stoltheten för bygden ökar.

Även inom privatkonsumtionen vittnar många företag om att lokalpatriotismen ökat och fler vill gynna företag på orten för att bidra till servicenivåerna bibehålls och utvecklas. Detta gynnar så klart alla som bor och verkar här, så det är mycket glädjande att höra.

Kikar man sedan på nyföretagandet så ser det fortsatt ljust ut. Det startas ca 80-90 nya verksamheter årligen runt om i kommunen. Det är väldigt viktigt med förnyelse inom näringslivet så att många nya företag sett dagens ljus under de senaste åren är bara positivt. Tuab har arrangerat starta-eget-kurser vår och höst sedan 2011 och fyller i princip kurserna varje gång. Intresset för företagade och entreprenörskap verkar hetare än någonsin!  

Åsa Gertling
näringslivsutvecklare Tuab

 


Företagsstafetten - för en ökad kunskap om det lokala näringslivet

Företagsstafetten är egentligen inget nytt koncept utan det är ”vanliga” nätverksträffar hos olika lokala företag som Tuab kört under många år. Det som är nytt är att det är företagen själva som kommer med önskemål om vart nästa företagsfrukost ska hållas. De lämnar förslag på företag som de är nyfikna på och som de tror andra också vill veta mer om. Vi ska försöka genomföra en träff i månaden framöver (med undantag för jul-aug). Nästa träff arrangeras av WTAB den 20 april kl. 8.00. Anmäl dig genom att mejla tuab@torsby.se eller ring 076-801 61 75. 


Nätverksträffar i norra Klarälvdalen

Tillsammans med Fryksdalens Sparbank, Näckåns Energi och Nordvärmlands FF har Tuab arrangerat två nätverkträffar i norra Klarälvdalen. Den första träffen genomfördes på Spishyllan i Branäs i november 2016 och ca 30 personer deltog. Den andra träffen arrangerades hos Bio Nordvärmland i Ambjörby den 7 mars och då deltog ca 40 personer. 


Vi vill vara med att skapa en mötesplats för företag och organisationer i norra Klarälvdalen. Finns det behov av en plattform för lokala företag att samarbeta, utvecklas och bygga relationer? Det kan till exempel vara i form av en företagarförening eller nätverk. Om behov och viljan finns, vilken form passar och hur går vi vidare?

Vid den senaste träffen grupperades deltagarna och de fick besvara några frågor i en workshop. Syftet var att försöka kartlägga om det finns ett behov av en närmare samverkan mellan företag och andra aktörer som verkar stöttande för näringslivet och i så fall hur en sådan samverkan skulle kunna se ut?

Deltagarna var rörande överens om att det finns ett behov av att träffas kontinuerligt för att lära sig mer om varandras verksamheter och för att kunna samverka bättre mellan olika företag. 

Arrangörerna för de senaste två träffarna har nu fått i läxa att sammanställa det som kom fram i workshopen och sedan lämna förslag på upplägg för resten av året. Förmodligen kommer det arrangeras liknande träffar några gånger till under året för att bli ännu mer på det klara med hur företagens behov ser ut. 

 


Stefan Skoglund - det handlar inte bara om "likes"

Välkommen på en inspirererande föreläsning entreprenören och digitala affärsutvecklaren Stefan Skoglund som visar upp nya marknadsföringsmöjligheter i en digital tid. Det handlar inte bara om sociala medier och att skaffa ”likes”, det handlar om ett nytt sätt att tänka när det gäller vår marknadsföring och relationerna till våra kunder och de vi vill kommunicera med! 

Under det här passet får du både inspiration och konkreta exempel på hur du kan tänka och agera när du vill nå ut i en tid som blir mer och mer digital och som förändras snabbare och snabba. Föreläsningen passar både till företagare och medarbetare som vill utveckla sin kommunikation digitalt. Kom och ta del av de nya möjligheter som sociala media och dagens internetmarknadsföring ger! 

Om Stefan
Stefan är entreprenör och författare, han är grundare av inspirationsföretaget Universe Imagine, Supervaruhuset och Sveriges första rawchokladfabrik - Rawchokladfabriken i Arvika. Stefan har även uppdraget som digital affärsutvecklare för Compare i Torsby.

När? 25 april 18.30-21.00 (startar med fikamingel 18.00).
Var? Stjärnan Torsby
Kostnad? 150 kr per person inkl smörgås, kaffe/te (faktureras).
Anmälan? Till tuab@torsby.se senast 20 april. Meddela företagsnamn, antal deltagare, ev specialkost och fatureringsadress vid anmälan.

Torsby Utveckling AB (Tuab) är kommunens och det lokala näringslivets gemensamma näringslivsbolag. Torsby kommun äger 49 procent och övriga 51 procent ägs av Torsby Handel och Företagarna. Tuab startades 1998.


Goda Nyheter Torsby

Tuab är partner i satsningen Goda nyheter Torsby tillsammans med flera andra företag i kommunen. Vi vill bidra till en positiv utveckling av människor, företag och föreningar i Torsby kommun. Vi vill göra det genom att lyfta fram goda exempel. Vi vet att de finns massor. Vår uppgift är belysa dessa, så att de i sin tur kan spridas sig och bidra till en mer komplett och positiv bild av norra Värmland. Men, vi behöver din hjälp. Tipsa oss gärna. 


Våryra i Torsby centrum

Boka in 26-27 maj redan nu!

Två festliga dagar i Torsby centrum med bland annat scenuppträdande av Dolly Style och Lisa Ajax, fina erbjudanden i butikerna, hoppborgar, rullskidlopp, melodikryss och bakluckeloppis.  Ta med familjen, tjocka släkten och kompisarna!

Alla aktiviteter är gratis och Våryran arrangeras av Torsby kommun i samarbete med Torsby Handel och Tuab.


Vi vill gärna besöka dig!

Tuab genomför årligen många företagsbesök runt om i kommunen. Vi kommer gärna ut till dig också. Vill du ha ett besök, hör av dig så dyker vi upp!


Gilla vår sida på facebook!

Gilla Tuab på Facebook, så får du uppdaterade nyheter om vår verksamhet och vad som är på gång direkt i ditt flöde. 


Torsby Utveckling AB - Vi får människor och företag att växa

Besök oss gärna på vår webb eller vår facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är med i kommunens företagsregister Business Update eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.