Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1 - 2017


Vind- och vattenkraft kan ge ny basnäring i norra Sverige.

Datacenterindustrin växer explosionsartat och kan ge 30 000 nya hållbara jobb redan 2025.

  • Men då krävs politiska åtgärder som styr verksamheten till områden som kan erbjuda hållbar elproduktion, skriver 34 kommunalråd i en debattartikel i Svd.

I artikeln framhävs att i regionerna i norr är elmixen hundra procent förnybar och att potentialen att bygga ut vindkraften är stor. Och att få acceptans för det senare underlättas om det leder till fler jobb.

Läs artikeln här>>


Karin Österberg - Ny nationell vindkraftsamordnare region Mitt

Vindkraftsamordnarens roll är att underlätta samspelet mellan vindkraftprojektörer, myndigheter och andra aktörer på central, regional och lokal nivå. Prioriterat är framförallt att lotsa fram stora anläggningar. Samordnaren har också ett uppdrag att vara regeringens öra mot vindkraftens alla parter.

- Det finns många utmaningar i att nå de uppsatta målen för ett 100 procent förnybart energisystem i Sverige till 2040. vindkraftsutbyggnaden är en viktig del i det pusslet. Om vi bortser från utmaningen i rådande energi- och certifikatpriser så finns ett antal andra faktorer som idag bromsar och ibland helt stoppar utbyggnaden, säger Karin Österberg och konkretiserar:

- Den kommunala tillstyrkan kom till i syfte att ge kommunerna inflytande. Dessvärre kan vi nu över tid se exempel på flertalet fall där tillstyrkan/vetot använts som handelsvara mellan politiska partier. I dessa fall slutar politiken att se till sakfrågan. Detta var aldrig var intentionen med vetot och ger stor negativ påverkan på möjligheten och viljan att investera i vindkraft.

- Vidare kan vi se att hårda och ibland felaktiga tolkningar av artskyddsförordningen där man skyddar arter sett till individ snarare än att skydda arten sett till ett geografiskt område.

- Utöver ovan nämnda utmaningar så finns ett antal andra såsom samspel med försvarsmakten, markägare och rennäringen.

Läs mer>>


Debatt Moskogen - Se till sakfrågan – för klimatet och den lokala nyttan!

Sverige har ett mål om 100 procent förnybar elproduktion 2040 efter att fem partier enats i en energiöverenskommelse. Vindkraften är avgörande för att nå målet och har stor potential för fortsatt utbyggnad.

I Åre kommun har en majoritet i fullmäktige varit för en möjlig etablering av en vindkraftpark sedan man pekade ut området som lämpligt 2010. Istället för saklig prövning enligt de olika regelverk som finns har vindparken varit föremål för förhandlingar när nya majoriteter ska bildas.

Det politiska spelet har varit viktigare än det politiska innehållet – att bidra till energiomställningen.

Det kommunala vetot, finns för att lagstiftaren ville ha kvar ett stort kommunalt bestämmande när lagen skrevs om i syfte att underlätta vindkraftsutbyggnaden.

Att vetot blivit ett politiskt handelsobjekt, som i Åre, var aldrig meningen och den kommunala tillstyrkan är starkt ifrågasatt. Ett skäl är just att det inte bör vara kommunerna som ska avgöra Sveriges energipolitik.

Läs mer>>


Förnybar energi ger ny industri

I mitten av mars samlade Energimyndighetens konferens Energiutblick 600 personer från myndigheter, forskning och bransch för att diskutera vägen framåt mot målet om ett hållbart energisystem.

- Energikommissionen har satt målet om 100 procent förnybar energi år 2040. Men det kan gå fortare än så, sa energiminister Ibrahim Baylan i sitt tal på Stockholm Waterfront.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma hälsade välkomna och betonade samarbetet som framgångsväg och att detta var skälet till att sex myndigheter var på plats.

Läs mer>>


Projekt ”Lokal förankring av vindbruk” - Vattenfall besöker Lungsjön

Jeanette Lundqvist och Bo Nordström från Vattenfall fick ta del av bygdens erfarenheter från vindkraftsutbyggnaden och det projekt som pågår där för att ytterligare utveckla Lungsjön med omgivande kringbyar.

- Det var värdefullt att få bekräftat hur man dragit fördelar av vindkraftsetableringen. Även om allt inte varit bra har man undvikit att ställa näring mot näring, utan förädlat möjligheterna och kunnat samverka, säger Jeanette Lundqvist.

Läs mer>>


133 miljoner i ny satsning på vindkraftsforskning.

Energimyndigheten satsar 133 miljoner kronor i det nya forskning- och innovationsprogrammet VindEL. Det blir Energimyndighetens största samlade satsning på vindkraftsforskning hittills. Läs mer>>


Prenumerera på Energimyndighetens nyhetsbrev

För att få Energimyndighetens nyhetsbrev måste du registrera dig på deras hemsida genom att klicka här>>

Svensk Vindenergi besöker Vindkraftcentrum.se

I veckan besökte Svensk Vindenergis VD Charlotte Unger Larson Vindkraftcentrum.se i Hammerdal.

- Jag ville informera mig mer om verksamheten och diskutera regionala frågor, säger hon.

Läs mer>>


Klicka här för att komma till vår facebooksida>>

Håll dig uppdaterad med det senaste från branschen.

Om du går in och gillar vår Facebooksida kommer våra nyheter att dyka upp löpande i ditt Facebookflöde så fort de publiceras.


Kungsörnar stoppar utbyggnad av vindkraft

År 2021 ska en ny kraftkabel ligga färdig mellan Gotland och fastlandet, en kabel som ska göra det möjligt att kraftigt bygga ut vindkraften. Tills dess står branschen och stampar. De projekt som skulle kunna förberedas har stoppats på grund av örnar. Men där kan en lösning vara på gång.

Läs mer>>


Strömsunds kommun får pengar av Energi-myndigheten för att driva Vindkraftcentrum.se vidare.

-  Nu är finansieringen av verksamheten klar för de närmaste två åren, säger projektledaren Torbjörn Laxvik.

Vindkraftcentrum.se har funnits sedan 2011 med olika konstellationer av finansiärer och något varierande uppdrag. Sedan ett år är Statens energimyndighet ensam finansiär och Vindkraftcentrum.se är en nod inom myndighetens Nätverk för vindbruk.

Läs mer>>


Registrera ditt företag i våra databaser

Registrera dig i företagsdatabasen här.


Vindkraftcentrums hemsida är nu mobilanpassad. Det senaste inom vindkrafts-branschen rätt in i din mobil.

vindkraftcentrum.se


Kontakta oss

Torbjörn Laxvik
0707-80 90 34
torbjorn.laxvik@vindkraftcentrum.se


Christer Andersson
0768-10 49 20
christer.andersson@vindkraftcentrum.se


Marcus Carlström

0706-08 01 80

marcus.carlstrom@vindkraftcentrum.se


Vindkraftcentrum.se är en del av Nätverket för Vindbruk
och verksamheten finansieras av Energimyndigheten.

www.vindkraftcentrum.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.