Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

Datum 2017-03-09

Välkommen till Tremedias nya webbplats

www.tremedia.se

Den nya webbplatsen är utformad i WordPress och har fått en ny uppdaterad ”kostym” som vi hoppas ska vara både fin att titta på och lätt att hitta på.

Adressen är densamma som tidigare www.tremedia.se.

I och med att vi bytt till ett modernare system har webbplatsen fått en responsiv design som gör att den nu fungerar bra på både dator, mobil och läsplatta. Vi hoppas också att tekniken ska fungera på ett bra sätt gentemot alla som sitter på kommuner och med deras brandväggar, vilket vi haft vissa problem med tidigare.

Startsidan
De flesta känner nog igen sig på webbplatsen. Startsidan innehåller de mest aktuella nyheterna som kan vara av intresse för dig som studie- och yrkesvägledare. Vill du ser fler nyheter så väljer du bara ”Läs fler nyheter” eller går direkt till ”Nyhetsarktivet” i toppmenyn.

Produkter
Under denna menyn kan du välja att titta på alla produkter eller gå direkt till önskad produkt i en dropdownmenyn. När du sedan går in på respektive produkt så kan du scrolla ner och se en längre produktbeskrivning och i vänster spalt finns även rubriker som ”Författaren”, ”Produktprov” och ”Provläs”.

Beställning och priser
Alla priser anges exkl. moms och frakt. För studenter/privatpersoner bjuder vi dock på momskostnaden. Frakten ser du i ett senare skede om du väljer att lägga beställningen i ”MIN BESTÄLLNING”.

 

Du kan också alltid välja att skicka ett mejl till order@tremedia.se och skriva vad du vill ha, likt tidigare.

 

Nyhetsarkiv
Här finns samtliga nyheter samlade i datumordning från senaste till tidigaste. Vi har valt att lägga in nyheter fr.o.m. januari 2016. Använd gärna sökfältet högst upp till höger om du letar efter något särskilt.

Nedladdning
Under denna menyn finns sådant material som du kan ladda ner kostnadsfritt. Det finns handledningar, sammanfattningar och broschyren om Programväljaren bland annat.

Om oss
Här kan du läsa mer om Tremedia och oss som arbetar här.

E-nytt
Under denna menyn finns ett arkiv med alla Tremedias e-nytt ett antal år tillbaka. Här finns även en länk för dig som vill bli prenumerant.

Gå in och bekanta dig med vår nya sida och tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar! Mejla anna@tremedia.se.

Produkter

Regeringen beslutar om ensamkommande i gymnasiet

2017-03-04

I dag har regeringen fattat beslut om ett lagförslag som ska stoppa utvisningen av ensamkommande som går gymnasiet. ”Det här är en grupp som vi har all anledning att ge den här chansen”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Läs mer och lyssna på sverigesradio.se


Dataspel ska locka hemmasittare till arbetsmarknaden

2017-03-01

”Hemmasittare”. Så kallas närmare 70 000 unga människor som dragit sig bort från utbildning och jobb i Sverige.
– Vi vill locka tillbaka dem till arbetsmarknaden med hjälp av dataspel, säger Jimmy Andersson, på Skövde högskola.

Läs hela artikeln på dn.se


Kraftsamlar för att unga ska klara skolan

2017-03-08

Allt färre unga går klart skolan och det leder till utanförskap. Därför satsar Västra Götalandsregionen över 85 miljoner kronor på en rad olika projekt och aktiviteter för att vända den negativa trenden.
– Detta är en av de absolut viktigaste satsningarna som Västra Götalandsregionen kan göra, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.

Läs hela artikeln

 

Fem problemområden där Västra Götalandsregionen kommer att arbeta för en positiv utveckling

1) Samverkan
Med komplexa problem krävs samverkan mellan flera aktörer. För att undvika friktion och gränskonflikter behövs det fungerande metoder för kommunikation och tillit.

2) Psykisk hälsa
Psykisk ohälsa i barndomen leder till sämre skolresultat och sämre framtidsutsikter i vuxenlivet. Dagens hälsofrämjande insatser når inte alla familjer, barn och unga. Hur fångar vi upp dem?

3) Livsvillkor och levnadsvanor
Hur kan vi hjälpas åt för att i möten med familjer eller barn och unga identifiera riskfaktorer och istället erbjuda sammanhang som utvecklar? Med rätt stöd till barn och föräldrar med svår livssituation kan negativa mönster mellan generationerna brytas.

4) Studiemotivation
Ungdomar som hoppar av upplever ofta skolan som meningslös, eftersom de har svårt att se samband mellan sina studier och framtida mål. Tillsammans kan vi stärka kopplingarna mellan studier och arbetsliv.

5) Migrationsbakgrund
Barn och unga med migrationsbakgrund står inför särskilda utmaningar genom till exempel kortare tid i skolan, trauman eller att de saknar kontaktnät. Genom att möta upp med hälso- och sjukvårdsinsatser och kontakt med näringslivet kan vi visa på framtidsmöjligheter.

 


Kompetensutveckling med Leif Andergren

2017-03-01

Leif Andergren, författaren till böckerna Samtala, Vägleda och Vägledarens val arbetar med kompetensutveckling för studie- och yrkesvägledare, arbetsförmedlare, coacher och andra som arbetar professionellt med samtal. Han erbjuder inspirationsföreläsningar, seminarier och handledning inom vägledningsområdet. Han kan också ge dig träning i samtalsmetodik på både grundläggande och mer avancerad nivå. Allt kan utformas efter dina behov och önskemål.

Kontakta Leif för en förutsättningslös diskussion – ring eller mejla tel. 070-750 24 91, leif@andergren.se.

Mer information finns på www.andergren.se


Asylsökande har rätt till IM efter flytt till annan kommun

2017-02-24

Asylsökande elever som fyllt 18 år har rätt att få fortsätta på introduktionsprogram i gymnasieskolan även efter att de flyttat till en annan kommun. Den bedömningen gör Skolverket. Bedömningen omfattar även andra elevgruppers rätt att få fortsätta sin utbildning på introduktionsprogram efter flytt till annan kommun.

Läs mer på skolverket.se


Jobbkort från Tremedia

Jobbkort

Jobbkort innehåller fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. På de flesta fotografierna utför personerna en för arbetet ”typisk” arbetsuppgift. Vissa kort innehåller symboler/verktyg eller annat som på ett tydligt sätt representerar arbetet. Kortleken är nu på tryckning och kommer att levereras vecka 13.

Korten vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt arbetsliv. Genom att visa personer i icke könsstereotypa yrkesroller vill korten utmana såväl den sökande som vägledarens föreställningar om arbete och utbildning med utgångspunkt i hur dessa styrs av såväl genus som ursprung.

Antal kort: 110 st
Storlek på kort: 63×88 mm
Förpackning: Spellåda med lock och två fack (tråg)
Material: Spelkort med lackad fram och baksida

Leverans vecka 13

Produktprov Jobbkort

Den kommunala vuxenutbildningen ska utredas

2017-02-22

Behovet av förändringar i regleringen av vuxenutbildningen gäller huvudsakligen kommunal vuxenutbildning (komvux) och särskild utbildning för vuxna (särvux). Den särskilda utredaren ska bland annat se över bestämmelser gällande urval, betygsskala, högskoleförberedande examen och särvuxelevernas möjlighet till utbildning efter sina behov och förutsättningar. Utredaren ska också se över om lärare inom vuxenutbildningen får tillgång till den kompetensutveckling de behöver.

Regeringen har utsett Roger Mörtvik till utredare.

Läs mer på regeringen.se


2017 års folkhögskolematerial

2017-02-22

154 skolor, över 2 600 kurser och massor av möjligheter! Nu är folkhögskola.nu uppdaterad med Sveriges alla folkhögskolors kurser för 2017/2018. Dessutom är årets Folkhögskolebroschyr och Sommarkurskatalog här.

Besök och läs mer på folkhogskola.nu

Ladda ner Sommarkurskatalogen

Ladda ner Folkhögskolebroschyren


YH-information till studie- och yrkesvägledare

2017-02-22

Myndigheten för yrkeshögskolan bjuder in till kostnadsfria seminarier för dig som är studie- och yrkesvägledare i vår. Seminarierna arrangeras i samarbete med Studentum och Metro och vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare och vill ha mer information om yrkeshögskolestudier.

Seminarietillfällen:
Örebro: 2 mars
Göteborg: 9 mars, 27 mars
Malmö: 15 mars
Stockholm: 29 mars, 4 april

Läs mer och anmäl dig på på www.myh.s


Nyanlända elever startar UF-företag

2017-02-17

Även nyanlända elever kan driva företag i skolan. Det visar nu flera regioner runt om i Sverige. Ållebergsgymnasiet i Falköping var först i Sverige med att låta nyanlända driva UF-företag på introduktionsprogrammen.

Läs mer på Ung Företagsamhets webbplats


Omvärdering av utländska betyg får avsedd effekt

2017-02-16

Färre sökande med svensk gymnasieexamen hade antagits till vårens högmeritutbildningar på högskolan utan den tillfälliga urvalsgruppen BIex, enligt vårens trendrapport från Universitets- och högskolerådet (UHR). BIex fasas nu ut och UHR har därför ändrat meritvärderingen av utländska gymnasiebetyg från och med hösten 2017. Detta gör att sökande med svensk gymnasieexamen även i fortsättningen ska kunna hävda sig i konkurrensen vid antagning till högmeritutbildningar.

Läs mer på uhr.se

 


Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2017

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.