Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


TILL ALLA ORIENTERINGSFÖRENINGAR I SVERIGE


Hej,

Här kommer information från Svenska Orienteringsförbundet som vi tror är intressant och viktig för er. Först information om fakturan för årsavgift 2017 - som ni fick i brevlådan under förra veckan - och en uppmaning om att lämna föreningsrapport via IdrottOnline senast 31 mars. Ni hittar även information om bl.a. rankingavgift, World Orienteering Day, medlems- och tävlingsstatistik, utbildning och satsningen på bredd och motion.

Sprid gärna informationen till era medlemmar.

 

Avslutningsvis vill jag påminna om att VM i skidorientering pågår för fullt! Ni följer väl de svenska framgångarna? 

Varma hälsningar
Susanne Söderholm, förbundschef

 


Faktura årsavgift 2017 och föreningsrapport

Årsavgiften fastställdes av förbundsmötet i mars 2016. Den är beroende av antal medlemmar i föreningen enligt underlag på fakturan och skall vara betald senast 2017-03-31. För att behålla sitt medlemskap skall föreningen enligt stadgarna även lämna föreningsrapport senast 31 mars. Föreningsrapport lämnas via IdrottOnline och skall innehålla uppgifter om föreningens medlemsantal uppdelat i kön och ålder samt antal ledare. Där framgår även föreningens huvudfunktionärer så som ordförande, sekreterare och kassör. Om uppgifterna inte stämmer måste de ändras via medlemsregistret i IdrottOnline. Det är viktigt att det ligger rätt uppgifter i systemet då vi tex vid vissa utskick vill nå en viss rollkategori. För att göra dessa ändringar i IdrottOnline krävs det att en har behörighet som huvud- eller klubbadministratör.


15 mars sista dag för rankingavgift

Ni som har elitlöpare i klubben, tänk på att ordinarie rankingavgiften ska vara beställd senast den 15 mars. Därefter tas en administrationsavgift ut. Mer information finns här.


Medlems- och tävlingsstatistik – vi växer!

Under fjolåret ökade antalet medlemmar med cirka 5,5 procent – och antalet tävlingsaktiva med cirka 3 procent. Vi är nu över 82 000 medlemmar och av dessa sprang 37 370 personer minst en tävling under 2016, enligt siffror i det tävlingsadministrativa systemet Eventor.

Antal medlemmar har växt de senaste tre åren. Under 2016 med hela 5,5 %. 

Medlemsstatistik är en av tre parametrar Riksidrottsförbundet tittar på vid fördelning av SF-stödet. Det är därför viktigt att samtliga medlemmar blir registrerade i IdrottOnline.

Totalt antal tävlingsstarter ökade med över 2 procent vilket är glädjande. Antalet arrangemang sjönk dock något från 648 till 632.

När det gäller närtävlingar har antalet starter ökat och även antalet arrangemang.

Vill skicka med en uppmaning till alla föreningar som arrangerar närtävlingar att registrera arrangemangen i Eventor som ligger till grund för all tävlingsstatistik.

Ovan ses tävlingsstatistik uppdelad per distrikt. Där framgår dels hur många arrangemang som arrangerats i distriktet samt antalet anmälda per tillfälle. Tabellen innehåller både sanktionerade tävlingar och närtävlingar.


Satsning på bredd och motion

Svensk orientering har medvind i seglen. Medlemsantalet stiger stadigt och allt fler människor hittar till sporten. Under 2017 utvecklar Svenska Orienteringsförbundet sin motionssatsning ytterligare. Hittaut har tagits över av SOFT och i mitten av februari tillträdde Linnea Claesdotter den nya tjänsten som Bredd – och motionsutvecklare.

Tjänsten handlar till stor del om att driva och utveckla svensk orienterings motionsaktiviteter Hittaut, Naturpasset och Motionsorientering, vilka tillsammans aktiverar upp emot 100 000 personer varje år. Framförallt kommer Linnea stötta föreningar som vill starta upp eller utveckla sin breddverksamhet.


Utbildning- och arrangemangsmaterial

Svenska Orienteringsförbundet har ett samarbete med SISU Idrottsböcker när det gäller att ta fram utbildningsmaterial för orienteringsrörelsen. I slutet av förra året kom bla en ny utgåva av Banläggarboken. Allt utbildningsmaterial kan beställas på SISU idrottsböcker eller via vår butik på svenskorientering.se. Via vår butik kan ni även beställa arrangemangsmaterial, naturpassmaterial och annat som kan vara bra att ha i er verksamhet, här hittar ni ett axplock från butiken repektive SISU idrottsböcker.


World Orienteering Day

Snart är det bara 2 månader kvar till World Orienteering Day!

Ett informationsblad på svenska har tagits fram. 
hemsidan World Orienteering Day finns även WOD Guildelines att ladda ner. Vi närmar oss 300 föranmälda arrangemang och vi hoppas förstås att även de svenska klubbarna tar chansen att använda WOD i sin marknadsföring för att attrahera fler ungdomar till orienteringssporten!


Erbjudanden

Bingolotto har två pågående kampanjer nu under våren där föreningarna kan tjäna mer pengar än vanligt: påskspecial den 16 april och lottpaket för påsk och valborg.

Ni vet väl att det finns en del erbjudanden till föreningarna på hemsidan? Vi har erbjudanden om fästingvaccin, grönt elavtal, rabatt på Scandics sporthotel, förbandsväska och hyrbilar.


Svenska Orienteringsförbundet www.svenskorientering.se 

Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.