twitterinstagramfacebookyoutubefacebook

ALLT OM SVERIGES VM-KVAL

KÖP MATCHBILJETTER                   SVERIGES LAG                WEBBSÄNDNING AV MATCHERNA

FIBA OFFICIELL VM-KVAL-SAJT     BASKET.SE                      SUPPORTERKOLLEKTION

Här får du allt du behöver veta om Sveriges VM-kval i augusti. Länkar, artiklar, laguppställningar och mycket mer. Sverige möter Bosnien&Hercegovina, Armenien och Slovakien borta och hemma. De två bästa lagen i grupp går vidare.

Ser utskicket konstigt ut? Se det i webbläsaren.

Nu ställs allt på sin spets!

- Vi siktar på att gå vidare även om vi av erfarenhet vet att det alltid är tuffa matcher, säger förbundskapten Vedran Bosnic. Sverige har laddat upp en knapp månad och hunnit med fyra träningsmatcher. Nu är det dock allvar. Och det ändrar allt.

- Självklart kan vi bli bättre än vi visade i träningsmatcherna men det fanns mycket bra i dessa som vi tar med, säger Bosnic och syftar på Sveriges träningsmatcher mot Nederländerna och Estland.

Sverige åkte den 15 juli ner till Nederländerna för ett dubbelmöte. Det blev klar vinst med 79-63 i den första matchen och framför allt Tobias Borg imponerade på hemmapubliken. Dagen efter förlorade Sverige med 69-62 då värdarna lyckades begränsa Borgs och Marcus Erikssons poänggörande.

I förra veckan mötte Sverige Estland i två matcher och även där bytte lagen segrar med varandra. Sverige ledde klart i första halvlek i den första matchen mot Estland men tappade stort i den andra. I genrepet den 26 juli tog Sverige dock kommandot och vann med 82-77 även om det hade kunnat vara större siffror.

Se highlights här från Sverige-Estland


Bosnien&Hercegovina med ungt lag

Den 2 augusti är det äntligen dags för VM-kval när Sverige ställs mot för oss välkända Bosnien&Hercegovina. Fjolårets EM-kval ligger nära i minnet, inte minst den fantastiska matchen på Hovet inför över 7000 åskådare.

 

Sverige-Bosnien, 2 augusti kl 18 i Norrköping

Bosnien-Sverige, 12 augusti kl 19 i Zenica

 

Men Bosnien kommer inte med samma lag som ifjol. NBA-stjärnorna Jusuf Nurkic och Mirza Teletovic är inte med däremot har den unge stjärnan Dzanan Musa nu en nyckelroll. Dessutom har Bosnien en av Europas mest meriterade coacher i Dusko Vujosevic, han har till och med blivit utnämnd till Euroleague Coach of the year.

Läs mer om Bosnien och deras uppladdning här.

 

 


Armenien och Slovakien

Våra andra två motståndare i gruppen är Armenien och Slovakien. Dessa två ska vara lite lättare på papperet men minns att Sverige föll mot Slovakien i EM-kvalet 2014.

 

Armenien

Armenien-Sverige, 5 augusti kl 17

Sverige-Armenien, 16 augusti kl 19 i Uppsala

Armenerna tog sig till detta kval genom att vinna EM för C-nationer. De är rankade 133 i världen och är på förhand det svagaste laget i gruppen. Nationen tar dock ständigt steg framåt och det är inte omöjligt att de naturaliserar (ger medborgarskap) en amerikan för att öka sina chanser.

När "Eurobasket for small countries" vanns 2016 hette de bästa spelarna Andre Speight och Bryant Dunston...

I brist på en kompetetiv nationella liga hoppas landet på att så många som möjligt av deras unga spelare får stipendium till universitet i USA för att på så sätt få duktiga spelare att utvecklas.

 

Slovakien

Slovakien-Sverige, 9 augusti kl 19

Sverige-Slovakien, 19 augusti kl 16 i Uppsala

Slovakerna anser sig själva inte vara på Sveriges och Bosniens nivå men vi ska nog vara försiktiga med att tro alltför mycket på dem. De har flera mycket kompetenta spelare och deras kroatiske coach Ivan Rudez coachade Geneve Lions i fyra år, alltså den klubb som Vedran Bosnic nu ska ta över.

Slovakien kvalade inte in till EM 2017 efter att ha förlorat stort mot Georgien och Montenegro, två starka nationer. 

I slutet av juli matchade Slovakien mot Ungern, som är kvalificerade till Eurobasket 2017, men förlorade båda matcherna stort. Största stjärnan är Andre Jones som skrivit på för Torino i Italien.

Läs mer

Spelschema

Sverige-Bosnien 2 aug kl 18

Armenien-Sverige 5 aug kl 17

Slovakien-Sverige 9 aug kl 19

Bosnien-Sverige 12 aug kl 19

Sverige-Armenie 16 aug kl 19

Sverige-Slovakie 19 aug kl 16

Alla tider svensk tid


SBBF direktsänder matcherna

Alla matcher sänds på vår youtubekanal samt Facebooksida med svenska kommentatorer på hemmamatcherna. 

Länk till youtubekanalen här.


Nya regler lyfter svensk landslagsbasket

FIBA har infört nya regler för VM och EM som kan hjälpa svensk basket. Läs mer här.


Moose nation - för alla fans

Läs mer om supporterklubben Moose nation som stöttar i vått och torrt och lever om på läktarna.  Läs merDu får detta nyhetsbrev för att du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.