Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Viktig info om RUT-avdraget.


 

Hej ##firstname## ##lastname##

 

Gällande RUT-avdraget så ser det ut så här:

 

Varje vuxen i hushållet har ett samlat RUT (städtjänster) och ROT (byggtjänster) på 50.000 kr per år och per person. Det är med andra ord en SAMLAD pott.

 

Däremot så finns det en till begränsning som man bör tänka på.

 

Det är att RUT(städtjänst) bara är satt till 25.000 kr per år. (50.000 kr om du fyllt 65 år)

 

  • Så renoverar du hemmet kan du dra av 50.000 kr som max.
  • Köper du städtjänster kan du dra av 25.000 kr som max.
  • Köper du bägge tjänsterna kan du dra av 50.000 kr som max men städtjänstens avdrag gäller bara upp till 25.000 kr.

 

I en familj med två vuxna är det alltså 100.000 kr per år som är utrymmet för bygg och städtjänster. Men bara 50.000 kr kan användas till städtjänster.

 

Låt oss säga så här. Håller man sig till städtjänsterna (RUT) så är det svårt att man når taket. Även om det bara är en vuxen i hushållet.

 

För att ge ett exempel.

25.000 kr i skatteavdrag ger en möjlighet att dra av 2083 kr per månad hos oss. Det betyder att du först når taket om vi fakturerar dig minst den summan per månad. Alla fakturering UTÖVER blir med andra ord dubbelt så hög. Är ni två i hushållet så behöver ni först börja oroa er om ni får fakturor på drygt 4000 kr i månaden.

 

Trots att vi har tusentals kunder så är det få privatkunder som kommer upp i den nivån. Även om du har 4 timmars städning varje vecka och vi städar hela året utan avbrott så är skatteavdraget per månad på 2640 kr räknat på 4 veckor i månaden.

 

Så även kunder som har ganska mycket städning har svårt att nå taket, speciellt med två vuxna i hushållet.

 

Däremot, och här är det väldigt viktigt att tänka till, så är RUT och ROT avdraget samlat i en pott. Och gör du exempelvis en renovering så kan du använda kanske 40.000 kr av RUT/ROT potten på detta och då har du bara 10.000 kr i skatteavdrag på städtjänster. Och här kan du få problem om du inte tänker till och tar RUT bara på en person i hushållet.

 

Har du städning varannan vecka 4 timmar så har du en månadskostnad på 1320 kr räknat på två städningar i månaden. Tolv månader per år ger 15840 kr. Visst kommer vissa avbokningar och sådant (tex julistängt) och dra ner årskostnaden. Men låt oss uppskatta att årskostnaden ändå hamnar på 13.000 kr. Det betyder att om du bara har 10.000 i skatteavdrag så är det 3.000 kr du inte får avdrag på och då får du betala denna summa från egen ficka.

 

Med lite planering kan just detta undvikas. Har du en sambo, partner eller inneboende kan ni fördela avdraget mellan er utan problem och då kan man i viss mån undvika sådana problem. En vanlig fördelning är 50-50%. Det är något vi rekommenderar om man har en vanlig familjesituation.

 

Vad menas då med viss mån? Jo, du som KUND är ALLTID ansvarig för att ha koll på ditt skatteavdrag. Vi har INGA som helst möjligheter att hjälpa er att räkna ut det eller hålla koll på det. Vi får inga som helst meddelanden från skatteverket hur er situation ligger till. Vi vet inte vilka andra RUT-tjänster ni använder. Många använder RUT/ROT-potten och köper många tjänster då det är ett mycket fördelaktigt pris. Men hur er situation ser ut vet bara ni och skatteverket. Ni måste därför ha koll på detta.

 

För att ge ett ärligt och tydligt svar från oss. Köper du bara städtjänster via oss, och håller dig bara till städtjänster under året är risken låg att du når i taket även om du bor själv och har städning varje vecka. För att nå taket skulle du själv behöva köpa 3,5 städtimmar per vecka, i princip varje vecka under hela året. Vi har få sådana kunder. Men köper du mindre finns det ingen mening att oroa sig. Speciellt om ni är två och delar på skatteavdraget.

 

Däremot är det som sagt bra att samla på sig den information om skatteavdraget skatteverket skickar dig under året, speciellt om du köper in lite andra tjänster. På så sätt har du bra koll på hur det ser ut med din/er RUT-pott. Och är ni intresserade av en gemensam upplägg på RUT-potten hos oss hjälper vi er med detta. Då slipper ni råka ut för att ni har slut på RUT på en person utan kan maxa RUT-avdraget på er bägge utan att tänka på detta.

 

På skatteverket hemsida - länk nedanför, har du bra info om skatteavdraget och självklart kan du under hela året RINGA dem och du får då reda på exakt hur din RUT/ROT situation ser ut för stunden.

 

Länk till RUT-info gällande hemstädning - Skatteverkets hemsida

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.