Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tankar...

Vi har en gemensam utmaning. Sverige har tagit emot ett stort antal människor som flytt från ofred. De vill ha en ny framtid här. Det är avgörande för deras delaktighet och engagemang att de får en möjlighet att så tidigt som möjligt få kontakter med företag. Vi kan alla, både offentliga och privata arbetsgivare, hjälpa genom att erbjuda praktikplatser. Det kan handla om en veckas praktik som får avgörande betydelse för deras framtid.

Lars Ekberg


Kontakt

Lars Ekberg

Lars Ekberg
Näringslivschef
lars.ekberg@molndal.se
Tel. 031 315 13 11

Karin Kempe
Näringslivssamordnare
karin.kempe@molndal.se
Tel. 031 315 13 14


Vill du göra en samhällsinsats?

Har du och ditt företag tid och resurser för att ta emot någon på språkpraktik några dagar i veckan medan personen läser på SFI? Under språkpraktiken är personen försäkrad via Arbetsförmedlingen. Till skillnad från vanlig praktik, ställs här inga krav på anställning efter avslutad praktik.  

Kontakta elham.keshtgar@arbets-formedlingen.se, för mer information.


Bli en Cykelvänlig arbetsplats

Nu är anmälan öppen till Cykelvänlig arbetsplats 2017! Vinnaren förra året kom från Mölndal och vann första pris med reklamfilm på SF-biografer.

Cykelvänlig arbetsplats är en utmärkelse för alla er som vill underlätta för anställda att cykla till jobbet och i tjänsten. Ett enkelt sätt att få friskare och gladare medarbetare!

Anmäl din arbetsplats här


Det går som tåget!

Business Region Göteborg har nyligen tagit fram uppgifter om den ekonomiska utvecklingen i regionkommunerna sedan 2000. Mölndal har fått 2058 fler företag, 8210 fler jobb, 7203 fler invånare, produktiviteten har ökat med 67%, den reala ökningen av bruttoregionprodukten är 88% samt den reala lönesumman har ökat med 37%.


Finansierings-möjligheter

Nu finns det affärs-utvecklingscheckar att söka till internationalisering och digitalisering. Välkommen till ett seminarium där du får veta mer om vilka regionala finansieringsmöjligheter som finns i Västra Götaland.

Datum: 7 mars 2017. Tid: 14:00-15:30. Plats: Lindholmen Science Park, Tesla

Anmäl dig här


Nya öppettider på återvinnings-centralerna

Från 1 mars gäller nya öppettider på Kikås och Lindome återvinningscentraler. Till exempel Kikås åvc öppnar klockan 08 istället för klockan 07 på vardagarna. Kontakta teknisk kundservice,031-315 15 80, om du vill ha ett åvc-kort för ditt företag.

Läs mer


Feriejobb för gymnasieungdomar

Nu är det hög tid att börja planera in feriejobben under sommaren. Vi vill medverka till att fler privata arbetsgivare ser möjligheten att skapa en relation för framtiden! Du kan erbjuda ett feriejobb för en gymnasieungdom från Mölndal.

Mölndals stad ger varje år gymnasieungdomar möjlighet att få ett feriejobb i någon av våra kommunala verksamheter. Men vi vill att företagen i Mölndal också ger samma möjlighet. Vi kan erbjuda dig som företagare hjälp med rekryteringen av feriearbetare. Du behöver inte, om du inte själv vill det, välja vem du anställer. Vi kan ta ansvar för hela processen.

Kontakta näringslivschef Lars Ekberg för mer info!


Aktuella upphandlingar

Upphandlingar.nu är Göteborgsregionens marknadsplats för offentliga upphandlingar. Skriv in Mölndal i sökrutan på sidan så får du upp de aktuella upphandlingarna för tillfället.

Till hemsidan


Nu över 1400 på sändlistan till nyhetsbrevet!


Februari 2017

Vad händer i Kållered centrum?

De flesta vet att Ikea ska bygga om större delen av Kållered Köpstad. Det finns också planer för Kållered centrum. Sedan en tid arbetar stadsbyggnadskontoret med detaljplaner i de centrala delarna som framförallt ska ge möjlighet att bygga fler bostäder.

Det ger en möjlighet att öka befolkningen i Kållered, vilket i sin tur ger ett bättre underlag för de verksamheter som idag finns i centrala Kållered.

En av de viktigaste förutsättningarna för en levande stadsdel är ett bra utbud av handel och andra verksamheter. Vi ska därför undersöka förutsättningarna att starta ett s k BID i Kållered. BID, Business Improvment District, är en modell som funnits internationellt ganska länge. Ett framgångsexempel i vårt närområde är arbetet i Gamlestaden för att skapa trygghet och utveckling av nya verksamheter.

Vi har nyligen genomfört en första kartläggning som innebär att fastighetsägare i centrala Kållered, samt några verksamheter, intervjuats om hur de ser på möjligheten att starta ett BID. En majoritet ser mycket positivt på detta. 

Vi kommer under våren att bjuda in fastighetsägare och verksamheter till ett möte för återkoppling och diskutera förutsättningarna för att genomföra ett förprojekt.


"Before Work" för dialog och nätverkande

Before Work i februari. Bjarne Fjellanger, vd Mölndala AB berättar om Forsåkers utveckling.

Varmt välkommen  den 7/3. Då kommer Daniel Troedsson, VD på Alelion Energy Systems AB.

Hur vet man att ens företag är hållbart? Att leda och utveckla ett företag till att bli ett hållbart företag handlar om mer än bara miljöfrågor. 

Anmälan: karin.kempe@molndal.se


Har det blivit lättare att tala med politiken?

I ”Fastighetsföretagarklimatet” har Fastighetsägarna för tionde gången granskat hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, förutsättningarna för bedriva en lönsam verksamhet samt upplevelsen av service, avgifter och handläggningstider.

Den 16 mars får vi ta del av årets resultat. Vi fortsätter med dialogmöten mellan fastighetsägarna och Mölndal stad. Är det  smidigare hantering av plan- och byggärenden och har det sedan maktskiftet januari 2015 blivit lättare att samtala med politiken. Vad tycker du?

Tid: Torsdagen den 16 mars, kl. 07.45-09.30. Plats:Pedagogen Park, Restaurang CV Linné. Varmt välkommen.

Anmäl dig här 


Mölndal delägare Sahlgrenska Science Park

Mölndals stad går in som en av huvudägarna i den oberoende arenan Sahlgrenska Science Park. SSP har som ändamål att främja näringslivet inom life science-sektorn, en sektor som har ett 40-tal bolag i Mölndal. Räknas även serviceföretag, leverantörer och konsulter in kan drygt 100 företag räknas in som står för ungefär 14 procent av arbetstillfällena i Mölndal.

– En väldigt stor andel av Västsveriges life science-företag finns i Mölndal och det är högst rimligt att vi visar att detta är en viktig industri. Ett sätt att markera att vi verkligen menar allvar med att skapa bra förutsättningar för framtiden är att bli delägare i Sahlgrenska Science Park, säger Håkan Ahlström, stadsdirektör i Mölndal.


Spadtag för Porsche

Porsche Center Väst tog i torsdags sitt första spadtag till sin nya anläggning. De väljer att etablera nya Porsche Center Göteborg i bästa läge utmed Söderleden i Mölndal och har ett långtidskontrakt med Castellum AB som äger marken. Den nya anläggningen kommer att stå klar vid årsskiftet 2017/2018.

På bilden syns från höger Ulf Larsson, Porsche Center Väst, John Larsson, VD Porsche Center Väst och Jens Bergvie, platschef Porsche Göteborg.


Svara!

400 företagare i Mölndal har i januari fått en enkät från Svenskt Näringsliv.

Eftersom enkäten är ett viktigt underlag till den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges kommuner tycker vi att det är viktigt att så många som möjligt svarar. Vi, och resten av Sverige, vill veta vad ni tycker om Mölndal. Svara!


Välkommen att träffa framtiden!

Vill du vara med och se företagsamhet, engagemang men framför allt kreativitet bland unga? Missa inte att träffa 1300 gymnasieelever som går Ung Företagsamhets entreprenörsutbildning.

De ställer ut med sina företag på mässan Entreprenörskap på riktigt. När du startade din egen arbetslivsresa minns du säkert den positiva inverkan utmanande möten hade för din personliga utveckling. Bli en av de viktiga personerna i dessa entreprenörers resa. De längtar tills de får träffa dig för att visa upp sina företag – du kommer väl?

Välkommen till Svenska Mässan den 13 mars, kl.12.00 - 18.00 (fri entré)!


Röster från Mölndal

Ett återkommande inslag i nyhetsbrevet är texterna under rubriken "Röster från Mölndal". Här skriver olika personer utifrån sina perspektiv. Denna månad skriver Tony Jadermark, ny ordförande i Företagarna Mölndal, och vd på Circle K Åby centrum.

Om mig själv och mitt företagande

"Tony Jadermark är mitt namn och jag driver sedan 2005 Circle K Åby Centrum. Jag bor i ett hus i Floda tillsammans med min fru Karin och mina båda pojkar William 17 och Joel 14. Jag började jobba på bensinstation redan 1985 på GDG-macken vid Nils Ericssonsplatsen. Denna övertogs sedan av Shell. Efter att ha arbetat där i 13 år blev jag anställd som butikschef med start i Ljungby där jag fick starta  en Shell Selectbutik."

Läs hela texten här


Ett företag i Mölndal - Avisita AB

Avisita bokar logi och konferens på ställen du inte visste fanns...

…och på alla andra ställen också! Vi hjälper våra kunder med bokning, förhandling och administration för logi, konferens och evenemang, säger Karolina Flink Berndtsson, VD för Avisita, som har huserat i Kållered i Mölndals kommun i drygt 20 år. Vi samarbetar och har avtal med allt från traditionella hotell- och konferens-anläggningar till personliga och överraskande ställen runt om i hela Norden.

Karolina Flink Berndtsson omringad av fr.v Anna Verdin, Sandra Kurula, Karin Lagerquist, Rebecca Halling och Katja Taponen från Avisitas evenemangs- och konferensavdelning.

Vi brinner lite extra för morgondagens uppstickare och den personliga kontakten, något som gjort att vår kundstock växer kraftigt och gjort att Avisita även tar sig an komplexa bokningsuppdrag med stora volymer, såsom internationella mästerskap inom sport och kongresser, fortsätter Karolina.

Läs mer


Kan Hållbarhetsveckan vara något för dig och ditt företag?

Mölndal har en vision om att vara en hållbar stad. Men vad innebär en hållbar stad? Hur når vi dit och hur kan du som företagare vara med? Hållbarhetsveckan är ett samarbete mellan flera aktörer och syftar till att skapa aktiviteter, mötesplatser, tankar och diskussioner kring hållbarhet. Har du något som ni gör som är värt att berätta om för andra?

Läs mer


Arbetsförmedlingen behöver information

Nu är Arbetsförmedlingen på gång med vårens prognosintervjuer. Arbetsförmedlingen Mölndal tar i samarbete med SCB fram företag som vi kommer att kontakta för att boka intervjutid. Prognosintervjuerna ligger till grund för våra nationella arbetsmarknadsprognoser. Tacksam om du som företagare har tid att ta emot oss. Arbetsförmedlingen står gärna till er tjänst om ni har några frågor kring eller behöver hjälp med rekrytering. Arbetsförmedlingen tjänster är kostnadsfria.

Läs mer

Du får detta nyhetsbrev eftersom du haft kontakt med Mölndal i näringslivsfrågor eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

facebooklinkedintwitter