Nyhetsbrev från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tillsammans gör vi jul

Den som gör saker tillsammans med andra har roligare. Att baka lussekatter tillsammans med barn är garanterat kul och annorlunda. Kanske blir bullarna dessutom mycket skojigare och godare. Och när det gäller pepparkakshusprojektet - då  bör man vara flera. Kavla, grädda, spritsa - klistra och sätta ihop. Gör det tillsammans. 

Skriv till oss och berätta om era bakäventyr! Skicka med några bilder också som vi kan dela med andra. De första bidragen belönas med fina bullformar.

Vår God Jul-hälsning till Dig har vi fyllt med några läckra julbakverk samt praktiska tips för husbaket och lussebullsbaket. Och våra Tecknade recept.

Med det önskar vi er alla en god & glad jul 2017!

Birgit Nilsson Bergström

Hembakningsrådet

 

Klicka på bilden för tips på ihopsättning av ett pepparkakshus!

Vi bakar flätor, fåglar och dubbla S

Klicka på bilden för tips på utbakning av lussebullar!

Pensling pågår

Klicka på bilden för fler bilder från lussebak på Ronald McDonalds hus

På Luciadagen, eller i nära anslutning, är det lussebullsbakartradition på Ronald McDonalds hus, vid Östra Sjukhuset i Göteborg. Matskribentskollegan Christina Asplund och jag kommer dit med förberedda väljästa degar i bagaget för att hinna baka så många bullar som möjligt före kl 14.

Då skall allt vara färdiggräddat och städat - och vi bullar upp för  eftermiddagsfikat. Har vi riktig tur får vi hjälp med rullandet och formandet av baksugna barn som bor på huset. Gissa om vi har det trevligt! Bilderna är från 2015, fotograf: Åsa Dahlgren.  

Klicka här för lussekusreceptet!

Skräddarsydd bakkurs

Vi skräddarsyr bakkurser - för dig som vill lära dig grunderna i bakning. För det lilla gårdscafeet, förskolan, äldreboendet eller för hemmabruk. Läs här...

I våras sydde vi ihop en tvådagars specialkurs i bakning för en liten hotellverksamhet i Vaxholm. Och i höst har vi haft en liknande kurs för Elisabeth Erikson, från Erikson Cottage utanför Ulricehamn. Vi fokuserade på goda matbröd som går att förbereda och på riktigt riktigt goda bullar.   

Vit jultårta med citronmousse

Vill du också lära dig mera om bakningens mysterier, om grova  matbröd, söta bullar eller klassiska småkakor. Eller kanske fullständigt snöa in på bakelser och tårtor - hör av dig så kan vi diskutera upplägg

Testa gärna den vita jultårtan inför alla helger. Sött och syrligt i härlig kombination.

 

Gör julgodiset tillsammans - här finns goda glöggtryfflar!

Här finns finfin Aniskola!

Om du inte gillar anis kan du byta ut den mot kardemumma, rivet citronskal eller äkta vanilj. Glukossirap är tricket för att få den perfekta konsistensen. 

Tecknade recept

Ni som saknar de tecknade recepten (från 1960-talet) och kanske vill ge till barn eller barnbarn - här finns de. De finns nedladdningsbara på vår hemsida under rubriken Råd & Tips. De finns också här Tecknade recept del 1 del 2 Fem enkla recept .

Praktiskt att plasta sidorna - då håller de en hel bakgeneration!

Glöggbröd

De här små bröden bakas med glögg och surdeg och en hel del grovt mjöl. De är trevliga att servera på julbordet och kan också bli fina små presenter. Klicka på bilden för receptet.

Vörtbröd

Här använder vi porter som degspad, men om du får tag på äkta vört, kan du byta ut lite av portern mot lite vört och få ännu fylligare smak och mörkare färg. Klicka på bilden för receptet.

Kavla något, förpacka det fint och ge bort som gåva. Att ge av sin tid är den bästa gåvan. De här recepten passar bra .. Kryddknäcke... Kumminknäcke (innehåller inte jäst), Sesamknäcke.... Eller så bakar de en massa goda små pepparkakor - och ger bort tillsammans med en riktigt god och smakrik ost.   

Kryddig äpple- och valnötskaka

Till glöggfesten eller tepartyt - den här kryddintensiva och söta kakan kommer passa bra. Kakan blir hög och vacker och bör njutas i tunna skivor, kanske tillsammans med färska valnötter.  Receptet finns under bilden.

Bars med chokladöverdrag

Mandel, nötter, sesamfrön och kokos ... visst låter det både gott och lite nyttigt? Avsluta med ett chokladöverdrag och hackade pistagenötter och det blir fint att ge bort som lyxiga energibars. Receptet finns under bilden.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.