Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #25. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen på seminarium 22 mars!

Citysamverkan och Tyck om din innerstad bjuder in till ett seminarium om handel, fastighetsutveckling och näringsliv. Ambitionen är att inspirera och hämta in kunskap från deltagarna, kring vad som är viktigt för att Västerås Innerstad ska fortsätta utvecklas.

Varmt välkomna onsdag den22 mars kl 8.00-12.00. Plats: Aros Congress Center, plan 3. Det bjuds på fika!

Särskilt inbjudna talare är Emma Hernell, senior analyst and partner, United Minds, som talar om framtidens handel. Vilka utmaningar och möjligheter har vi framför oss? Anna Liljenby är ansvarig för näringspolitik och expert på stadsutveckling hos Fastighetsägarna. Hon talar om framgångskoncept med Borås city som exempel.

Från västeråshorisonten hör vi Jens Halvarsson, partner i HEA Property Partner, som talar om fastighetsutveckling med fokus på handelsfastigheter. Om nya koncept i restaurangbranschen talar Peter Sandberg & Oscar Ljungqvist, två av Franks delägare. Och Kai Pasma, VD och delägare på the Steam Hotel, berättar om hur han antar utmaningen att sätta Västerås på hotellkartan.

Dessutom blir det workshop/diskussioner, som blir ett viktigt inspel i arbetet för en ny målbild för Västerås innerstad 2050. Anmäl dig till maria.fors@vasterascity.com senast den 17 mars.


Workshops för fördjupning

Under februari har två workshops hållits för att fördjupa dialogen med olika målgrupper. I workshopen med Västerås stads pensionärsråd och pensionärsföreningarna talades det till exempel om bostäder och mötesplatser. Bland annat ville man se "ett nostalgirum där det går att titta på gamla bilder från Västerås" och ”mer möjligheter för kuttrasju i parken!". 

Kuttrasju på Djäkneberget? Foto: Pia Nordlander, BildN

I en annan workshop tog vi hjälp av en klass med nyanlända elever från Carlforsska gymnasiet. Där handlade samtalen också om mötesplatser, till exempel ytor för spontanidrott samt sittytor. "Butikerna stänger så tidigt i Västerås, redan klockan sju är staden tom" menar någon. Ungdomarna hade också många idéer om framtidens bostäder och jobbmöjligheter för unga. På frågan om vad Västerås kan lära från städerna som ungdomarna kommer ifrån, är många eniga: "Det handlar om att skapa en miljö där det är lätt att träffa nya människor. Och så göra något åt vädret, förstås..."

Arbetet med målbilden går vidare

Under 2016 kunde vi bocka av fyra seminarier, fyra workshops, två torgdialoger och över fyrtio "Ring så kommer vi"-besök. Totalt deltog ungefär 3 000 personer i aktiviteterna.

Under våren 2017 sker framtagandet av målbilden, utifrån all kunskap som kommit in i dialogen med västeråsarna. När målbilden så småningom går ut på remiss kommer vi att erbjuda ytterligare ett seminarium och en workshop på temat "Tyck om vår målbild". Målbilden ska sedan beslutas i kommunfullmäktige.

Minnen av en plats

Kamma, en deltagare vid workshopen för pensionärsrådet, berättar: "Kvarteret Josef, min bostad ca 1960-62. Kallt kallt vatten, gasmätare med poletter, dass i källaren, flera i rad och även mittemot. Var lite förvånad, trodde inte sånt fanns inne i städerna. Men FIN grannsämja!"

Och Rina berättar ett minne från sin barndoms Västerås: "Vi tågade klassvis till Djäkneberget från Herrgärdsskolan varje 6 juni. Stod uppställda, det var alltid några som svimmade. Stadsfullmäktiges ordförande pratade och pratade."

På Djäkneberget verkar det kunna hända många fantastiska saker. Ett minne kommer från Mohammad, en deltagare i workshopen för nyanlända gymnasieelever: "Jag minns när jag var på Djäkneberget och träffade ett äldre svenskt par. Idag kallar jag dem för min mormor och morfar"

Klasskamraten Esho berättar slutligen: "När man går till Lögarängen och solar och umgås med kompisar på sommaren. Jag blir glad och lycklig!"


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #17

Nyhetsbrev #18 Vi flyttar ut kontoret på stan

Nyhetsbrev #19

Nyhetsbrev #20 Framtiden i fokus!

Nyhetsbrev #21

Nyhetsbrev #22 Levande innerstad - vi vet hur!

Nyhetsbrev #23

Nyhetsbrev #24


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.