Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tack och hej

Vi har beslutat oss för att sluta med nyhetsbrevet inför 2017 och satsa på vår hemsida och Facebooksida. Där kan ni ta del av nyheter, vad vi har på gång och annat som händer inom EU. Hoppas vi ses där! God jul och allt gott inför 2017!


På gång hos MUCF

Webinarie: För och med unga – handledning för att integrera ett ungdomsperspektiv.
Datum: Fredag 16 december kl 10.00

Tryck här för mer information.


Biblioteket tipsar

Rolf Gustavsson har en bakgrund som författare, journalist och föreläsare. Från 1992 till 2010 arbetade Rolf som Brysselkorrespondent för Svenska Dagbladet. Utöver detta har Rolf även arbetat som europapolitisk korrespondent vid Sveriges Television i Bryssel (1984 till 1992). I augusti i år kom han ut med boken Europeiska episoder. Boken tar upp subjektiva minnen av sammanhang och ögonblick och handlar om personliga intryck av en rad kända personligheter och mindre kända men betydelsefulla möten under ett långt yrkesliv som utrikeskorrespondent.


Uppdrag: Ungdomarnas Europa

Nu är det åter dags att anmäla sig till tävlingen: Uppdrag Ungdomarnas Europa som arrangeras av Europa Direkt-kontoren i Västra Götaland tillsammans med Västra Götalandsregionen och Europaparlamentet.

Temat för årets tävlingen är: hur EU ska kommunicera med unga för att få dem mer delaktiga.

Klassen sammanställer fem tips till EU:s makthavare på detta tema. Tävlingen arrangeras för elever i ÅK 1 på gymnasiet. Tryck här för mer information om tävlingen.

Anmäl ert intresse att delta i tävlingen till sabina.h.blomgren@hushallningssallskapet.se senast den 23 januari. Först efter anmälan är man med och tävlar och bidraget ska skickas in senast den 27 mars.

Vinnande klass får tre dagar i Bryssel!


Åmålselever vann resa till Strasbourg

Tävlingen går till som så att elever som har slutfört eller påbörjat ett projekt med EU-anknytning kan vara med och tävla om en plats i Euroscola. Euroscola sammanför elever i åldrarna 16-18 från alla EU:s 28 medlemsländer och ger eleverna en möjlighet att bli EU-parlamentariker för en dag i Strasbourg.

Ekonomiprogrammets årskurs 2 har påbörjat ett projekt i samarbete med företag i norra Dalsland och södra Värmland för att tillsammans arbeta fram förslag för hur fler arbetstillfällen kan skapas i regionen men även i andra glesbygdsområden i EU.

För detta projekt vann klassen Euroscola med avresa den 11 maj med motiveringen: Karlbergsgymnasiet har vävt samman sitt projekt med ett tidigare projekt och arbetat med hur regionalstöd kan skapa flera arbetstillfällen och därmed möjliggöra för unga att stanna kvar i sin region. Därefter har de jämfört sitt projekt med hur glesbygdsregioner i övriga EU arbetar.

Vi passar även på att gratta Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg som ska åka till Strasbourg den 30 mars. Motivering:
Eleverna har utformat ett EU-spel för att sprida kunskap om EU och även förberett manus för lektioner att användas i EU-undervisning till de lägre årskurserna 4-5. Dessa manus kommer eleverna använda när de åker ut till olika skolor i kommunen för att hålla en aktiv, kul och lärorik undervisning om EU.

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.