Nyhetsbrev från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

God Jul med goda julbröd

 

Visst är den här adventstiden alldeles fantastisk. Fylld av förväntan och av fina traditioner och vanor. Vanor som utvecklas och moderniseras kontinuerligt för att passa våra livsmönster. Kanske bakar du precis samma saker i år som du gjort i alla år - kanske provar du också något nytt. Med en handfull nya läckra recept, en del mad gamla anor, önskar vi dig allt gott inför jul och nyår 2016!

Birgit Nilsson Bergström

Hembakningsrådet

PS. Söker du en praktisk julklapp, kanske en bakbok? Beställ Alla sorters matbröd (specialpris under december) på info@hembakningsradet.se 

 

Bilder ur Alla sorters matbröd - perfekt som julklapp! Klicka på bilden för beställningsinfo.

Nobelfest med bakelse

Receptet till Nobelbakelsen - klicka på bilden. Foto: Åsa Dahlgren

10 december betyder Nobeldagen - en stor festdag då världens blickar riktas mot Stockholm och Sverige. I värmländska Karlskoga, som kallar sig för Alfred Nobels Karlskoga, firar man självklart också traktens store man, på många olika sätt. Bland annat med en nyskapad bakelse. Vi har fått receptet till det bakverk som blev 2015 års Nobelbakelse. Camilla Lundevall från Karlskoga, vann förra årets recepttävling med sin hallonmoussefyllda mazarinbakelse - som toppas med svart lakritspulver och "explosiva" pop rocks. Det "rockar och poppar" när man slukar första tuggan. Som en påminnelse om krutets Nobel. Måste testas!

Christstollen

Stollenreceptet - klicka på bilden. Foto: Åsa Dahlgren

Det traditionstyngda tyska julbrödet med massor av frukt och mandel har blivit vår nya fruktkaksfavorit. Smakrikt, saftigt och lagom sött är det en perfekt blandning av kaka och vetebröd. Skal av citron, riven muskotnöt och rom ger den karaktäristiska smaken. Är man Stollenfrälst och vill träffa andra fantaster ska man vara i Dresden lördagen före den 2:a advent (3 dec i år). Där marscherar bl a bagare, konditorer och en nyutsedd Dresden Stollen flicka, genom gamla stan med en gigantisk Stollen som väger flera ton. Bakverket har många hundra år på nacken medan festivalen bara är drygt 20 år. Kanske en festidé för vårt Kanelbullefirande framöver?

Baka pepparkakshus

Klicka på bilden för recept och ritning.

Baka ett väldoftande pepparkakshus till jul. Vi har receptet, instruktionerna och ritningen. Finns att bara hämta hem inne i receptet. Om du vill - skickar vi ritningen på tjockare papper som du kan använda direkt på degen. Kom ihåg att kavla lite tjockare än till pepparkakor (ca 2 1/2 mm), rulla upp degen på kaveln och för över till plåten (täckt med silikonduk). Skär ut delarna direkt på plåten så slipper du flytta dem och de håller formen bättre. Genomgrädda ordentligt och låt dem sedan ligga och torka innan du sätter ihop dem till ett hus.

Vi tipsar om en sockerlag med Glukossirap, för att klistra ihop huset med. Här hittar du stegförstegbilder till hela processen

Valnötsbröd

Klicka för receptet på Valnötsbröd. Foto: Åsa Dahlgren

Kanske är du sugen på ett brödalternativ till vörtbrödet? Det här brödet är fyllt av härliga valnötteroch passar så det alldeles utmärkt fint  ihop med t ex en krämig blåmögelost. För att inte nötterna ska gå sönder för mycket och för att inte brödet ska bli alldeles för blågrått, knådar man in valnötterna för hand mot slutet.

Lussekatter

Klicka på bilden för receptet till Lussekatterna. Foto: Agneta Thorsén

Lussekatter, kusar, bullar... oavsett namn och oavsett vilken form de har så ska bullarna vara söta och saftiga och smaka saffran! Här hittar du bästa receptet (klicka på bilden!), med tips på hur man gör med saffran, hur man klickar i smöret i degen och hur bearbetar degen länge och väl. Och här finns stegförstegbilder som beskriver några olika utbakningstekniker för katter och kusar. Lycka till!

Klicka på bilden för receptet. Foto: Peter Kam

Julens lyx

Till jul unnar man sig …  eller ger bort lyxigt goda saker som fina presenter. Jag säger bara Chokladkola… vem blir inte lycklig av det? Med Muscovadorörsockret förstärks den chokladiga smaken.

Mikroknäck - klicka för receptet. Foto: Peter Kam

Knäck i mikron

Knäck måste man ju bara ha … Här är receptet för dig som tror att det är svårt att koka knäck eller har riktigt ont om tid... 

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.