Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ett starkt nätverk i en orolig värld

Tack alla medlemmar för ert stöd och engagemang i form av dialoger och framkantiga smöten. Våra seminarier har handlat om allt från att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen till att använda digitalisering som en möjliggörare för hållbar utveckling.  Det är mycket inspirerande att med tiotalet medlemmar få utforma vårt mest ambitiösa program hittills inför i Almedalen 2017. Boka era kalendrar redan nu för SVN- dagarna i Almedalen 4-6 juli nästa sommar. Vi hoppas få ett starkt genomslag

Karin Strömqvist-Bååthe och Lena Videgren på SVNs kansli visionerar i medlemmen NCCs Dome of Vision

för våra idéer om hur vi tillsammans kan bygga en hållbarare värld baserad på Agenda 2030. Tack till vår nya medlem Double Check som har möjliggjort att vi kommer att kunna vara mitt i Visby med våra seminarier.

Vi lever i en orolig värld men vi kan glädjande konstatera att klimatöverenskommelsen är här för att stanna. I marrakesh på COP22 tog världen några ytterligare steg framåt på klimatområdet. Ett speciellt grattis till vår medlem ICA som vann pris för sitt projekt: "Klimaträtt" av självaste FN ! Läs intervjun med Maria Smith, Chef Hållbarhetsstrategi & utveckling på ICA, och varför ICA är med i SVN.

Glöm inte att anmäla er till höstens två sista aktiviteter: 5 december Hur olönsam är en oförändrad klimatpolitik? och vårt gemensamma julmingel med Cradlenet om konsumtion och cirkuläritet som äger rum den 15 december. Vi ses då!

Karin Strömqvist Bååthe, Generalsekreterare


Medlemsintervjun: ICA - Maria Smith

Grattis Maria Smith, Chef Hållbarhetsstrategi & utveckling på ICA, till FNs Klimatpris för appen Klimaträtt. Vad är viktigast med att ICA fått priset? 

Tack för gratulationen, vi är otroligt stolta över att få detta pris. Motiveringen är att Klimaträtt är ett av de mest innovativa och skalbara, globala exemplen på vad företag gör för att adressera och skapa lösningar för en minskad klimatpåverkan. Att FN väljer att lyfta och sprida kunskapen om lösningar är oerhört viktigt som motpol för den hopplöshet som nog många känner, det går att göra något åt klimatutmaningen om vi agerar nu och i detta arbete är näringslivet viktigt. 

Starkaste upplevelsen i Marrakesh och på FN-mötet där? 

Själva prisutdelningen var såklart en höjdare, att stå på samma scen som Bernard Picard (pilot i det första soldrivna planet som flög jorden-runt ), Lee Price (alvkungen i Hobbit), Ban Ki-Moon (behöver ingen förklaring) samt övriga pristagare (bland annat Google och Ericsson Bangladesh) var en upplevelse jag aldrig kommer glömma. I övrigt så är det två saker som jag tar med mig från COP22:

  • Näringslivet lyftes otaliga gånger som oerhört viktiga i att nå den förändring som krävs. Samverkan och mod behövs.
  • Paris-avtalet står fast och är en verklighet - med eller utan USA. Men det är bråttom, vi behöver agera nu!

Nytt från sociala projektet Plats för lärande

Framkantig social verksamhet i Devon inspirerar

Plats för lärande och Duveholms gymnasiesärskola besökte Petroc College och flera andra verksamheter i Devon, England, i november. Besöket gav ny kunskap och en massa inspiration kring metoder och modeller som underlättar för företag som vill erbjuda unga människor med funktionsvariation anställning. 

LÄS MER...

Sociala företaget Joshua Tree anställer för fullt

Stor uppslutning kring "En dold resurs"

Med konferensen En dold resurs den 15 november visade PFL företagen att man genom sitt sociala hållbarhetsarbete kan tjäna långsiktigt på att anställa människor med funktionsvariationer  Konferensens höjdpunkt var när projektet överlämnade en BUDKAVLE till de närvarande politikerna.  LÄS MER...

Caroline Helmersson – Olsson, riksdagsledamot för S, och Anna Ekström, Gymnasieminister, tar emot budkavlen.

Kommande seminarier och events 2016

Hur olönsam är en oförändrad klimatpolitik?

Välkommen till en seminarieeftermiddag med bl a Åsa Romson, Eva Alfredsson och Svante Axelsson där vi diskuterar riskerna med att företagen, samhället och organisationerna inte accelererar sin klimatomställning tillräckligt snabbt.

Seminariet tar sin avstamp i rapporten ”Klimatpolitik under osäkerhet” beställd av Miljömålsberedningen, författare Eva Alfredsson, Tillväxtanalys och KTH och Mikael Karlsson KTH. 

De frågor vi vill belysa i seminariet är:

  • Vad kostar det att inte ta beslut?
  • Att vända på begreppen. Har vi råd att prioritera bort kostnader? 
  • Vad behöver företagen för att bibehålla lönsamhet? 

Rapporten finns sammanfattad i en debattartikel i DN den 2 juni 2016

 ”Passivitet mycket dyrare än effektiva klimatåtgärder”

FRITT INTRÄDE - BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER (45)

Plats: Stockholm, Riksdagens konferenssal Munkbron 17, 8 tr
Dag: 5 december 2016
Tid: 15.00-17.00 (vi inleder med mingel och fika)


Frukostseminarie: Metoder & Modeller

Är du skolledare för en gymnasiesärskola eller är du intresserad av att erbjuda elever APL i ditt företag? Välkommen till ett inspirerande seminarium.

SVN-projektet Plats för lärande summerar året och resonerar över vad vi har lärt oss vad det gäller olika metoder och modeller för att det ska bli en lyckad matchning mellan skola och företag när det gäller APL-platser för gymnasiesärskolan.

 

När: Den 9/12 2016 kl: 8-9:30

Var: SVN:s lokaler Lilla Nygatan 13 Gamla stan, Stockholm

Anmälan: till Pia@svnsweden.se senast den 5/12 2016

Varmt välkomna!


Julmingel och panelsamtal:hållbar konsumtion

SVN och Cradlenet bjuder in till julmingel och panelsamtal om konsumenters attityder gentemot second-hand, produkt-tjänstesystem och mer hållbar konsumtion samt om den nordiska marknaden för cirkulär ekonomi.

I panelen: Myrorna, Sustainable Brand Insight, Ikea och Swedish ICT.

Moderator: Emma Enebog, Cradlenet

När: 15 december, 2016 

Tid: 16.00 - 19.00

Var: The Park (Sveavägen 98, Stockholm)


Nästa generations CSR-utbildning

Vi bjuder in till en internatutbildning i CSR och hållbarhet där vi går igenom nutid och framtid, risk och möjligheter inom CSR-fältet. Kursen är ett samarbete mellan Örebro universitet, Social Venture Network och Hallvarsson & Halvarsson. Företrädare för akademi, näringsliv och organisationer medverkar. 26-27 april 2017.

Begränsat antal platser! OBS 20% rabatt för SVN medlemmar

Läs hela inbjudan Nästa generations CSR-utbildning

 Hänt sedan sist ....

Marie Andervin och Andreas Markewärn, Digjourney och Magdalena Aspengren, Telenor

Frukost med Digjourney

Temat för SVN frukostseminarie den 16 november var hur digital transformation kan accelerera en verksamhets hållbarhetsomställning.

Marie Andervin, en av författarna till boken "Att leda digital transformation" och

Andreas Markewärn, Creative Director inom tjänste- och conceptdesign, föreläste och svarade på frågor från den taggade publiken. Seminariet var 1:a pris i en Instagramtävling utlyst av Digjourney, där vinnaren var SVN Sweden.  Stort tack även till vår medlem Telenor Sverige som höll med fin lokal.


CSRPOD om FUB-rapporten

För dig som missade vårt seminarie på Unitedspaces om FUB-rapporten "Hur störd får man vara i ert varumärke?" Nu kommer en ny chans att höra om bl a ICA-Jerry - reklamsuccén som gjorde personer med utvecklingsstörning synliga i samhället. Men nästan inga företag har vågat följa efter.

Torbjörn Olofsson och Åsa Stenborg, rapportförfattare och CSRPOD:are

Rapportförfattarna Åsa Stenborg och Torbjörn Olofsson diskuterar en mångfaldsfråga som faller mellan stolarna på HR och Marknad.

CSRPOD #30 Störd och stolt


För mer info om våra seminarier och projekt, besök www.svnsweden.se eller följ oss på twitter: @svnswe, facebook och linkedin.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.