Nyhetsbrev med senaste nytt från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Julian Thånell, 12 år från Lund, tar emot 1:a pris i Kanelbulledesigntävlingen, på Malmö Museer. Foto: Carin Pålsson. Klicka på bilden för fler bilder!

Tröst i november

Kom höst kom mörker kom kyla – vi låter oss inte nedslås utan bjuder in dig till ljus och värme och härliga dofter av nybakat bröd. Det är redan länge sedan det var 4 oktober då vi bjöd på ljuvligt äppelsmakande kanelbullar på Malmö Museer. Läs och gläds med pristagarna i årets Kanelbulledesigntävling. Läs om Maria Kolding, som blev Årets Hembakare för sin årslånga Bakodyssè.  293 recept på 365 dagar. Du ska absolut baka hennes goda småkakor. Ta en extra titt på pristagarna i designtävlingen – två av dem var från Skåne. Släkt med varandra och med Årets Hembakare. Både jury och familj fick sig en överraskning när tre generationer kom upp på scenen för att hämta sina priser. Ett talande bevis på hur hemmabakning inspirerar.

Läs en kortversion av Matrapporten, med flera intressanta slutsatser om våra attityder till mat.

I Konditorirapporten visar några av våra mest kända konditorer trender och tänk inför kommande bakverkssäsong. Inspirationen kommer från de svenska årstiderna.

Vi presenterar Årets konditor och ger ett julklappstips för den händige.

I nästa Nyhetsbrev, ut i början av december, bjuder vi på Stollen samt bakelser med "krut", så att säga. Vi hyllar en aktuell svensk världskändis.

Önskar dig en riktigt god fortsättning på november. Stay tuned, som man säger…

Birgit Nilsson Bergström

Små, små läckra njutningar

Då och då, inte minst under mörka november, önskar vi oss något litet och sött. Något till kaffet-på-maten, kanske en liten miniblåbärspaj eller nåt chokladigt att lägga i en ge bort-ask. I Små njutningar, Dansukkers nya receptfolder hittar du precis det du behöver av njutning i gråvädrets tid. Hämta hem foldern här…

Kolla in receptet på 

Choklad- och hallonbollar

Söta kokosbites

Leonora Bozzi, Frösön fick 1:a pris för Vuxna i Designtävlingen
Julian Thånell, Lund fick 1:a pris för Unga
Pristagare på plats 4/10 på Malmö Museer. Klicka för att komma till artikeln!
Foto: Carin Pålsson

Maria Kolding – Årets Hembakare 2016

Hon bakade varje dag, nästan, under ett helt år. 293 kakrecept. Samtliga i Sju sorters kakor från 1985. Maria kallar det för sin Bakodyssé, som hon genomförde med bravur. Nu har hon tagit sig an en äldre upplaga av boken men bakar numera i lugnare tempo. Läs om Maria här…

Här är några av kakrecepten: 

Danska gräddkakor 

Muffins med plommon 

Nougatkakor med krispig kant 

samt

Marias Kanelsnurror med äpple 

 

Sy en påse för brödet - klicka för ett hemsytt julklappstips
Klicka här för Matrapporten - vegetariskt på g

Årets Konditor 2016

Frida Leijon från Uppsala kammade hem vinnartiteln Årets konditor och även Svensk Mästare för professionella konditorer i tävlingen Årets Konditor 2016. 

Frida Leijon är 30 år och jobbar som konditor på Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala. 

Klicka och läs mera

Konditorrapporten 2016

Om hur vi kan använda mångfalden och färgerna i vår natur i bakverk.

Konditor Magnus Johansson har gjort en citronbulle som är en  ”moderniserad kanelbulle som hälsar mörkret välkommet"Läs här....