Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #23. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Frieri, kyssar, kajaktävling och utedass...

Allt ryms i innerstaden! Nu finns en digital karta på projektets webbplats. Här kan du markera favoritplatser och platser som behöver förbättras. Med det röda hjärtat kan du markera ett minne eller en upplevelse.

Klicka på symbolerna som redan har lagts in i kartan. Då får du ta del av andras minnen och synpunkter. Någon minns utedasset på Fryxellska skolan, en annnan hur det hettade till på Harrys. Gå in och tyck till! Kartan ligger uppe till mitten av januari.

Därefter avslutas Tyck om din innerstads dialogfas, och vi i projektledningen börjar skriva ihop målbilden. Det blir en värdig utmaning att sammanfatta nästan ett års dialog i ett kort och lättläst dokument. Vi ser fram emot våren!


Levande innerstad - workshop!

Tisdag den 22 november var det dags för workshop om levande innerstad. Till KRLSG2 kom ett trettiotal diskussionslystna deltagare för att ta sig an kluriga uppgifter som framtidspromenad, djupgrävning och idéverkstad.

Fokusgruppen såg stora möjligheter för innerstaden i framtiden, tack vare den omvandling som sker i områdena nära city.  Idéer som vattenspel, mobila försäljningsstånd och ytor för spontana evenemang kan leda till en levande innerstad dygnet runt, året om.

Under workshopen fick fokusgruppen också ta sig an ett praktikfall, omdaningen av Stora torget och Bondtorget. Anders Nordberg, projektledare från tekniska kontoret, var mycket nöjd. "Jag märkte att fokusgruppen tog sig an utmaningen med stort engagemang. Det är väldigt värdefullt för projektet att få inspel från en grupp med så många olika kompetenser och bakgrunder" konstaterar Anders.

Vad vill fokusgruppen se på Stora Torget då? Jo, den öppna ytan ska vara kvar och rymma fler torghandlare av olika slag. Dagens parkeringsplatser ligger i bästa solläge och bör kunna nyttjas av soldyrkande västeråsare istället för av bilar. Torget ska erbjuda sittplatser med bord för att kunna äta medhavd lunch. Och så vill fokusgruppen se tillfälliga "pop up"-aktiviteter som anpassas efter årstiden. Projekt Nya torgen tackar fokusgruppen för alla idéer!


Grönska och handel engagerar

Alla synpunkter som kom in vid torgdialogen har kategoriserats. I ordmolnet nedan syns vilka ämnen besökarna i vår paviljong helst ville prata om.

Grönska, handel, aktiviteter, konst och gestaltning verkar vara de ämnen som engagerar västeråsarna mest. Totalt lämnades över 1000 synpunkter in i paviljongen.


Pensionärer med fokus på framtiden

På kommunala pensionärsrådet härom veckan diskuterades framtidens innerstad. Rådet består av förtroendevalda samt representanter från de olika organisationerna för pensionärer.

Pensionärsrådet fick en presentation av dialogaktiviteterna, och hade många synpunkter, bland annat om Djäkneberget, cykelparkeringar och om kopplingen till resecentrum. Rådet enades om idén att bjuda in till en särskild workshop med fokus på äldre i innerstaden. Workshopen kommer att äga rum i januari, och inbjudan distribueras via pensionärsföreningarna.

Dags för politikerworkshop

Genom hela projektet har våra förtroendevaldas roll varit att lyssna, lyssna, lyssna. Och det har de gjort med den äran! Nu är det dags att lyfta innerstaden i en workshop för politiker. Hur ser en moderat innerstad ut? Och vilka värden syns i den socialdemokratiska innerstaden?

Den 8 december kan vi få svaren, när ett stort gäng förtroendevalda träffas på Expectrum. Givetvis kommer avrapporteringen i nästa nyhetsbrev.


Lunchföreläsning: Centrum och periferi

På Västerås konstmuseum pågår en fotoutställning, där fotoklubben Aros utforskar begreppen "centrum och periferi" i bild och text.

Christer Törnkvist deltar i utställningen med en serie bilder med kvällen som tema. "Staden upplevs olika under dagen jämfört med under kvällen" menar Christer, vars foton visar både nattklubbskö, fotbollsträning och parkhäng.

Foton: Christer Törnkvist

Projektledarna för Tyck om din innerstad, Anna Jägvald och Linnea Viklund, reflekterar över utställningen vid en lunchföreläsning tisdag den 6 december kl 12.00-12.30 i hörsalen på KRLSG2. Fri entré. Välkomna!


Dialogfasen går mot sitt slut

Nu har vi bockat av fyra seminarier, fyra workshops, två torgdialoger och över fyrtio "Ring så kommer vi"-besök. I januari avslutas projektets dialogfas. Under våren 2017 sker framtagandet av målbilden, och under försommaren planeras en remiss. Under remisstiden erbjuds ytterligare ett seminarium och en workshop på temat "Tyck om vår målbild". Varmt välkomna att delta då!


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #14 Vilken workshop!

Nyhetsbrev #15

Nyhetsbrev #16

Nyhetsbrev #17

Nyhetsbrev #18 Vi flyttar ut kontoret på stan

Nyhetsbrev #19

Nyhetsbrev #20 Framtiden i fokus!

Nyhetsbrev #21

Nyhetsbrev #22 Levande innerstad - vi vet hur!


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.