Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Bergslagsspelens nyhetsbrev, 15 november, 2016

ZOUQAQ musik- och skrivarworkshop i Nora

- kreativt skapande, scenframställning, rap och mixning.

Nu på söndag 20 november har Bergslagsspelen glädjen att i samarbete med Riksteatern Värmland och Karlsängsgårn i Nora kunna bjuda in ungdomar till en musik- och skrivarworkshop med hip hopen som grund för kreativt skapande. Att delta är gratis, vi håller på i Karlsängskolan Nora kl 13-18 och fika ingår. Anmäl snarast, begränsat antal platser. Direktlänk till anmälan. Tipsa gärna!

Skådespelaren Monirah Hashemi startar workshopdagen med inspiration från sin teaterbakgrund; deltagarna får genom lekar, trygghetsövningar och skådespel lära sig att illustrera sina tankar och berättelser. Rapparen Khaled Harara kommer sedan att gå igenom de grundläggande elementen i hur man skriver, rimmar och framför sina texter. Slutligen kommer DJn Alexandra Shanahan hålla en workshop i de grundläggande kunskaperna i hur man mixar. Dagen avslutas med ett mindre, gemensamt uppspel i form av open mic.

Workshop ingår i ZOUQAQ JADA ~ GRÄNDER

Söndagens workshop är en extra workshop i projektet Zouqaq som det senaste året har arbetat med att ge röst och plats åt unga människors berättelser. Genom att arbeta med två olika fokuspunkter har arbetet löpt parallellt i Sverige och i Gaza med en gemensam digital plattform.
I Sverige har projektet fokuserat på att ge plats åt unga, nyanlända och ensamkommande flyktingungdomars erfarenheter, språk och berättelser genom workshops i rap, poesi och spoken word under hösten i Värmland, Botkyrka och Göteborg. Materiale skrivet av dessa ungdomar har sedan överförts till scen i form av en turné tillsammans med de svenska rapparna Parham & Beri.
I Gaza har projektet fokuserat på att stötta och stärka den censurerade hiphop- och rapscenen rent praktiskt, genom att förse ett femtontal unga palestinska rappare med teknisk utrustning, lokaler och undervisning.
– Det finns ett behov av musik som ett sätt att kommunicera. Särskilt rapmusik kan ha stark effekt på ungdomar och är ett verktyg som kan användas för att våga yttra sig och presentera sig själv, säger Khaled Harara, fristadsförfattare och hiphop-artist.
Projektet presenteras av Riksteatern Värmland och finansieras av Postkodlotteriet.

Här är ledarna för söndagens workshop:

Monirah Hashemi föddes av afghanska föräldrar i Iran under flykt 1985, och bodde där de första 19 åren av sitt liv. Hon flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Hon är grundaren av Simorgh Film Association of Culture and Art (SFACA) och ledde där teater-
avdelningen samtidigt som hon var chef för avdelningen för kvinno-
frågor í Simorgh. Hon började skådespela 2004 för att senare
ta sig an att skriva manus och regissera kortfilm. Hon skrev och regisserade 2006 pjäsen Cry of history som vann första pris på Herats utbildnings teaterfestival samma år. Sedan dess har Monirah jobbat som dramatiker,skådespelare och regissör. Monirah har arbetat med både kvinnor, män och barn och använt teatern som ett verktyg för att lyfta och stärka röster
under förtryck. Sedan 2013 lever och verkar Monirah i Karlstad i Sverige, och har gjort flera stora jobb för t.ex. Riksteatern, såsom Sitaraha/Thestars/Stjärnorna som framförts på dari, engelska och svenska, en pjäs som hon skrivit och skådespelar i själv. Med Sitaraha har hon besökt teaterfestivaler världen över; Sydafrika, USA, Kanada & Italien.

Alexandra Shanahan
föddes i Sverige 1994,
och har rötter
i Irland och Italien.

Hon har sedan
flera år tillbaka
producerat musik,
arrangerat klubbar,
hållit i workshops
för barn och unga
samt turnerat
som artist
och DJ runtom
i Sverige
och Europa.

Alexandra har
även varit
en drivande del
i musikkollektivet
Femtastic,
som arbetat
för en mer
jämställd musik-
och kulturbransch
sedan 2010.

Khaled Harara föddes 1987 i Yemen. Han är en välkänd Palestinsk rappare som levt som flykting i Gaza. Hans texter rör sig ofta kring politiska orättvisor med utgångspunkt från situationen i Gaza och diskuterar de mänskliga och humanitära perspektiven på livet under ockupation och förtrycket under Hamas. I Gaza har Khaled organiserat workshops för unga med fokus på att hitta sin röst och att uttrycka sig. På grund av Hamas censur av det fria ordet blev workshoparna förbjudna, och med anledning av Khaleds tidigare jobb som soldat i PLO, workshoparna och sina raptexter förklarade Hamas honom som en “fiende till staten”. Han har ett flertal gånger blivit fängslad och förhörd. Detta ledde till hans flykt från Gaza, genom möjligheten
att leva och bo i Göteborg som fristadsförfattare. Khaled studerar nu vid musikhögskolan i Göteborg, turnerar med sin musik och är initiativtagare och projektledare för Zouqaqs workshopar i Gaza.


Vill du vara med och stötta Bergslagsspelen?

Våra workshop/prova-på-aktiviteter är gratis för att alla ska kunna delta.

För dig som har möjlighet, bidra gärna till Bergslagsspelens crowdfunding. Ditt bidrag blir då fördubblat av Region Örebro län.
Swisha valfri summa till: 123 609 53 50. Mottagare är Amatörteatersamverkan Örebro län. Ange meddelande: Bergslagsspelen. Alternativt sätt in ditt bidrag på Bergslagsspelens bankgiro 413-9671.
Stort tack på förhand!

Foton: Kicki Nilsson, Icon Photography
Foton: Kicki Nilsson, Icon Photography

Bergslagsspelen - samarbete i fyra kommuner

Bergslagsspelen är ett brett samarbetsprojekt med syfte att stärka amatörkulturen i norra Örebro län. Projektägare är ABF, Studiefrämjandet, Amatörteatersamverkan Örebro län samt Örebro läns bildningsförbund. Bergslagsspelen samverkar med föreningsliv, näringsliv, kommuner, studieförbund och fria kulturgrupper.
Läs gärna mer om Bergslagsspelen på vår hemsida och följ oss på Facebook och Instagram.


facebookyoutube

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är antingen en samarbetspartner, har deltagit i någon av våra aktiviteter eller för att du har skrivit upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.
Har du missat något av våra nyhetsbrev? Gå in på Bergslagsspelens hemsida. Där finns våra tidigare utskick, klicka här.