När TiksPac börjar sälja på ett projekt utgör de platser som återstår att sälja tills hela projektet är färdigsålt företagets orderstock. I bokföringen redovisas inte ett projekt förrän det är helt färdigsålt och levererat, vilket är en förändring jämfört med innan K3-regelverket infördes.
När ett projekt är färdigsålt och levererat faktureras sponsorerna för första året (av två). I bokföringen tas även fakturan för andra året upp som en försäljningsintäkt och i balansräkningen som en upplupen intäkt eftersom försäljningen redan är avtalad. Detta får till följd att TiksPac binder stora belopp i balansräkningen. Internt går fakturan till kunderna för det andra året under beteckningen Faktura 2.
Telefonförsäljning en kärnkompetens
Kostnadsstrukturen i företaget är enkel att förstå. Den största utgiften är löner till telefonförsäljarna. Försäljarna inom CSR arbetar på provisionsbasis och erhåller 25 procent av alla försäljningsintäkter för år ett i provision, dock lägst en viss garanterad grundlön. TiksPac betalar alla lönebikostnader (sociala avgifter, tjänstepension etc).
Stefan Arvidsson berättar att avseende grundlönen försöker företaget ligga lite över genomsnittet för den här typen av försäljningstjänster, för att kunna attrahera de bästa telefonförsäljarna, men det är ändå en utmaning.
- Duktiga telefonsäljare måste vara bland det svåraste som finns att rekrytera. Det går alltid att få tag på en ekonomiassistent eller inköpare, men skickliga telefonsäljare är väldigt svårt att få tag på, säger Stefan Arvidsson.
Stefan Arvidsson har ändå själv lång erfarenhet från rekryteringsarbete som tidigare chef på Manpower. Samtidigt vill han lyfta fram att telefonsäljaryrket är ekonomiskt attraktivt för de personer som trivs med det.
- Provisionsmodellen ger möjlighet till utmärkt kompensation för den som är framgångsrik. Våra bästa telefonsäljare har generellt sett väldigt goda årslöner, fortsätter Stefan Arvidsson.
TiksPac försöker på olika sätt höja telefonförsäljarnas status för att slippa kopplingen till de negativa sidor som telefonförsäljaryrket ofta identifieras med. Bland annat har företaget börjat använda ett nytt säljprogram, som även innefattar att kunden signerar inköpsbekräftelserna digitalt. Det ger även lägre kreditförluster för TiksPac.
- Tidigare har det hänt vid enstaka tillfällen att kunder inte velat betala och vi har inte alltid haft signatur på inköpsavtalen, vilket kunnat leda till smärre kreditförluster. Med det nya säljverktyget med digital signering slipper vi det problemet, berättar Stefan Arvidsson.
Välkända företag sponsrar CSR
Alla typer av kunder finns med. Sponsorerna domineras av lokala företag, som till exempel djurbutiker, elinstallationsfirmor och frisörer, men även större företag finns med. Exempel på mer välkända sponsorer är SEB, Nordea, McDonalds, Skanska, Länsförsäkringar, vårdbolaget Attendo och hotellkedjan Scandic.
En stor fördel är att CSR-kunderna brukar förnya sina tvåårskontrakt när det tidigare gått ut. Förnyelsegraden ligger på 70 procent vid första förnyelsetillfället och 50 procent vid andra tillfället. Eftersom varje förnyelse är på två år betyder det att genomsnittskunden stannar i sex år. De kunder som väljer att inte förnya hoppar dessutom ofta på igen efter att ha tagit en paus på några år, vilket kan tolkas som att de ser ett värde i att vara med.
RENT-modellen nytt koncept
RENT-modellen har inte bara en innebörd på både svenska och engelska (”rent och snyggt” på svenska, ”hyra” på engelska), utan är en anpassning och utveckling av CSR-konceptet för att attrahera nya målgrupper. Försäljningen sker via två särskilt avdelade försäljare, en person som har hand om södra Sverige och en som har hand om norra Sverige.
RENT-konceptet skiljer sig från CSR-konceptet genom att det inte finns några företag som sponsrar hundbajsstationerna. Istället betalar uppdragsgivaren en abonnemangskostnad för att TiksPac tillhandahåller stationerna och hundbajspåsar.
Abonnemanget löper normalt sett på två år, men bokföringsmässigt skiljer den sig från CSR-konceptet genom att periodisering sker på månadsbasis. Resultatet påverkas därmed månadsvis från start av abonnemangsperioden. Eftersom abonnemangsintäkten inte belastas med någon försäljningskostnad från år 2 och framåt blir täckningsbidraget från år 2 utmärkt. I nytecknade RENT-abonnemang ligger därmed en dold vinst i företaget.
God expansionspotential för RENT
Hittills har RENT varit en klar framgång och det har lett till att nya kunder tagit till sig TiksPac-konceptet. Stefan Arvidsson berättar att en av styrkorna med TiksPacs affärskoncept är att en renare utomhusmiljö också reducerar kriminalitet och sociala problem. Det finns ett tydligt samband mellan förekomsten av nedskräpning i ett område och problem som vandalisering, kriminalitet och otrygghet.
- Vi har haft stor framgång med TiksPac-konceptet i det som brukar benämnas ”socialt utsatta områden”, till exempel i förorter runt Göteborg. De boende i området uppskattar att hyresvärden satsar på TiksPac och det har lett till att vandalisering och skadegörelse har minskat, berättar Stefan Arvidsson.
- Glädjande med RENT-konceptet är att i princip ingen kund har velat avsluta abonnemangsperioden när den har löpt ut. Istället kommer de tillbaka och vill ha fler stationer, eftersom de märker att de faktiskt sparar pengar på att anlita TiksPac. Därför ser vi en fortsatt god tillväxtpotential för RENT-konceptet, fortsätter Stefan Arvidsson.
Medarbetare med idrottsbakgrund
Stefan Arvidsson tog över som vd efter Stig-Arne Mårtensson för cirka ett år sedan, när grundaren valde att sluta, och börjar så småningom att sätta sin prägel på företaget.
- Något som vi har arbetat med det senaste året är att bygga upp en starkare teamkänsla hos personalen. Vi genomför mycket gemensamma trivselaktiviteter och har även resor som gruppbonus. Ett av skälen är att vi vill att TiksPac ska ses som en bra arbetsplats här i lilla Falkenberg, säger Stefan Arvidsson.
Vidare berättar Stefan Arvidsson att TiksPac gärna rekryterar medarbetare med idrottsbakgrund. I den nya styrelsen som valdes på årsstämman 6 oktober 2016 invaldes bland annat Kalle Sundqvist som har VM-guld och OS-silver i kanot och även varit förbundskapten i kanot och erhållit utmärkelsen ”Årets svenska idrottsledare 1996” efter OS-guld i Atlanta.
Stefan Arvidsson har själv en fotbollskarriär bakom sig.
- Jag har spelat fotboll i Ull/Kisa i norska division 2 under ett antal år (motsvarar division 1 i Sverige). Min främsta merit är nog ändå att jag fick chansen att provspela för engelska Premier League-laget Everton under några veckor, berättar Stefan Arvidsson.
Finansiering och resultat
Som framgår ovan binder affärsmodellen, med Faktura 2, mer kapital än vad man kanske spontant skulle kunna tro. Därför har företaget inte betalat någon utdelning sedan listningen på AktieTorget år 2013. Tvärtom har man fått göra en företrädesemission av konvertibler år 2014 och en företrädesemission av aktier år 2016 för att finansiera expansionen.
Resultatet för räkenskapsåret 2015/2016 var 2,1 mnkr efter avskrivningar på goodwill och finansiella poster. I september 2016 gjorde företaget en företrädesemission, vilken ökade antalet aktier med drygt 20 procent. Idag har TiksPac exakt 11 miljoner aktier emitterade och inga utestående options- eller konvertibelprogram. För att göra en värdering av aktien kan det vara intressant att titta på resultatet för 2015/2016, men justera för effekterna av företrädesemissionen och räkna med det nya antalet aktier.
Våren 2014 emitterade TiksPac ett tvåårigt konvertibellån om 8 mnkr med räntesats 10 procent. Konverteringslånet kunde konverteras vid fyra konverteringsperioder till kursen 3,50 kronor per ny aktie. Fram till och med räkenskapsåret 2014/2015 hade 27 procent konverterats, så företaget hade 5,8 mnkr kvar av lånet vid ingången till räkenskapsåret 2015/2016. Sista konverteringstillfället var i februari 2016, då 39 procent av konvertibellånet konverterades (3,1 mnkr). Totalt konverterades 66 procent av konvertibellånet till aktier och resterande konvertibler (2,7 mnkr) återbetalades i mars 2016.
TiksPac betalade ränta på konvertibellånet fram till och med oktober 2015 för de konvertibler som konverterades vid sista konverteringstillfället och fram till och med mars 2016 för de konvertibler som återbetalades. Därefter fick man ta upp ett brygglån på 2,5 mnkr, fram till dess att likviden från företrädesemissionen flöt in, som vi antar löpte till samma ränta som konvertibellånet.
Underliggande vinst
Hade företaget haft tillgång till emissionslikviden ett år tidigare hade dessa räntebetalningar inte behövt göras, därmed kan vi lägga tillbaka 0,35 mnkr till det justerade resultatet.
I samband med att TiksPac förberedde sig för listning på AktieTorget och en internationell expansion valde man att lägga Norden-verksamheten i ett eget dotterbolag via ett internt förvärv. Detta skapade en goodwillpost i moderbolaget på 5 mnkr som sedan dess har skrivits av med 1 mnkr per år. Sista året med avskrivningar på goodwill är innevarande räkenskapsår 2016/2017. Goodwill-avskrivningarna påverkar dock inte kassaflödet och när det underliggande resultatet beräknas bör man därför lägga tillbaka 1 mnkr.
Under räkenskapsåret 2015/2016 belastades resultatet med engångskostnader i form av 1,2 mnkr för Englands-etableringen och 0,8 mnkr för ny hemsida, grafisk profil, konferenskostnader etc. Dessa kostnader är förvisso en normal del av verksamheten, men kanske inte att de återkommer i samma omfattning varje år. En rimlig skattning är att motsvarande kostnader kan uppkomma vartannat år - sålunda kan man argumentera för att hälften av dessa kan läggas tillbaka när det underliggande resultatet beräknas, motsvarande 0,4 + 0,6 = 1,0 mnkr.
Vidare har TiksPac under 2015/2016 sålt RENT-abonnemang för 0,8 mnkr. Här gör vi bedömningen att det ligger en dold vinst i dessa abonnemang som en följd av väldigt höga täckningsbidrag från år två och framåt och lägger därför till ett diskonterat antaget täckningsbidrag 0,4 mnkr för år 2.
Underliggande vinst efter finansnetto med dessa justeringar uppgår därmed till 4,8 mnkr, motsvarande 3,8 mnkr efter schablonskatt. Underliggande vinst per aktie efter skatt blir 34 öre och vid en aktiekurs på 3 kronor blir p/e-talet knappt 9.
Uppskattning av TiksPacs underliggande resultat för räkenskapsåret 2015/2016