Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #22. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Levande innerstad - nu vet vi hur!

Onsdag den 9 november hölls det fjärde och sista seminariet i projektet Tyck om din innerstad. Ett femtiotal åhörare samlades på stadshotellet och fick veta hur staden kan leva dygnet runt, året om.

Kvällens huvudtalare var Rudolf Antoni från Fastighetsägarna, som talade om kulturens roll för stadsutvecklingen. För en fastighetsägare är det viktigt att tänka på att en fastighet inte är flyttbar. Den bästa byggnaden i världen är inte värd mycket om den står på fel plats. Det innebär att de bästa investeringarna är de som görs i miljön runt omkring. Rudolf visade flera exempel från olika städer, bland annat Borås där en trist "baksida" omvandlades till ett vackert torg.

Rudolf berättade också om en undersökning av kulturkonsumtion i svenska städer. Av 34 undersökta städer hamnar Västerås på plats 26 när det gäller "kulturindex", dvs invånarnas benägenhet att konsumera kultur. Kulturindex samvarierar med både befolkningstillväxt och handelsindex. Kulturen verkar skapa en ”mylla”, en socialt gynnsam miljö som lockar både företagsamma människor och ivriga shoppare, se bilden ovan. Kulturen får spridningseffekter och påverkar andra branscher och ekonomin i sin helhet.

Under sitt föredrag gav Rudolf flera exempel på hur en stad kan skapa identitet genom konst. Han visar en bild på en stor kanin placerad på ett torg. Alla i publiken ropar ”Örebro”. Där ser vi hur ett evenemang som Open Art har satt bilden av Örebro även om den aktuella kaninen inte har funnits på plats på länge.

Kulturen är kittet som binder oss samman, menar Rudolf. Staden behöver gå från ”livable” till ”lovable”, få hjärtan att bulta. Vi behöver lika delar attityd och utbud koncentrerat till stadskärnan. Kultur och kreativitet växer underifrån, därför behöver vi också välkomna galna idéer. 


Idéer för ett levande Västerås

Under kvällen hade vi flera lokala talare med idéer för en levande innerstad. Mikael Reuter, konstnär, föreslog bikupesafari, bygglek, "konståkning" på isbanan och konstgalleri i tomma lokaler. Han berättade också om ett exempel från Frankrike där man byggt karuseller av skrot som kräver att föräldrar och barn samverkar. Föräldrarna trampar cykel för att ge fart åt en karusell, sedan återgäldar barnen tjänsten genom att fläkta föräldrarna i en vilstol.

Jonas Bresser från Växhuset, som är en av innerstadens viktigaste mötesplatser. Här pågår gitarrorkester, rockkonsert, föreläsning för farfar och fritidsgård för storasyster. Tänk om city kunde vara likadant!

Ungdomar är ungdomar under en väldigt kort tid. Det märks på deras anspråk på den offentliga miljön: ”Vi har startat ett band, vi vill hålla en konsert!” ”OK, när då?” ”Om en timme!”. Saker måste kunna ske spontant. Det tänket måste främjas mer i framtidens innerstad, menade Jonas.

Maria Fors, VD på Citysamverkan, berättade att flera hundra medarbetare i butiker och caféer har gått kurser i bemötande. Sånt märker besökarna. Stolthet, engagemang och ambassadörskap är viktigt, och där kan vi ju alla bidra.


Sigma - hållbar shopping

Cecilia Berg, centrumchef för Sigma, visionerade om framtidens fastighet. Hon såg framför sig låga driftkostnader tack vare bland annat solpaneler. Grönytor på innergårdar och tak förser våra restauranger med närodlade grönsaker. Bostäderna är små och smarta och det finns gott om cykelparkeringar. Fastighetsägare och handlare samverkar för att få aktivitet dygnet runt.


Mer ljus och grönska på önskelistan

I en artikel i tidningen Byggvärlden uppmärksammas undersökningen "Samhällsbarometern". 2500 svenskar har svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer. Mer ljus och grönska står högt på önskelistan, något som stämmer väl överens med synpunkterna som kommit in i Tyck om din innerstad. Nio av tio svenskar tror också att invånarna blir lyckligare om deras städer är trevliga och fint planerade.

– Vår undersökning visar tydligt att utseendet på vår omgivning har stor betydelse för att vi ska trivas i en stad. Därför är det viktigt att ta hänsyn till mer än bara funktionalitet under ett samhällsbyggnadsprojekt och även lägga ner resurser på att försköna miljö och närområden. Genom att erbjuda möjligheter för invånare att ha inflytande över samhällsplaneringen skapar vi förutsättningar för att de ska trivas bättre och därmed skapar vi ett lyckligare och mer hållbart samhälle, säger Per-Arne Gustavsson, vd på företaget Projektengagemang som står bakom undersökningen.

Välkommen på workshop!

Tisdag den 22 november kl 18.00-21.00 blir det workshop på KRLSG2. Nu är det dags att bli lite mer konkreta. Vi kommer att ta en framtidspromenad: Vad möts vi av när vi går genom innerstaden år 2050? Vi ska också ta oss an ett verkligt fall: ombyggnationen av Stora torget och Bondtorget.
Ta med dig ditt bästa diskussionshumör, dina bästa idéer och kom! Räk- eller köttbullsmacka står på menyn. Anmäl dig gärna till anna.jagvald@vasteras.se.


Lunchföreläsning: Centrum och periferi

På Västerås konstmuseum pågår en fotoutställning, där fotoklubben Aros utforskar begreppen "centrum och periferi" i bild och text.

Tisdag den 6 december kl 12.00-12.30 hålls en lunchföreläsning med miniworkshop i hörsalen på KRLSG2. Projektledarna för Tyck om din innerstad, Anna Jägvald och Linnea Viklund, reflekterar över utställningen och kopplingen till vår innerstad. Fri entré. Välkomna!


Eva, 85 år, tycker om sin innerstad

Eva Favaro från VafabMiljö var en av våra treminutare på seminariet. Hon talade om sig själv år 2050, när hon blir 85 år.

Som pigg pensionär hänger Eva gärna i city, som förvandlats till en stor härlig fritidsgård för alla åldrar. Tack vare självsorterande avfallskorgar har vi fått bukt med nedskräpningen. Och hennes barnbarn kan inte tro att vi en gång betalade för att åka buss!


Helen vill ha glad belysning!

Helen Salehi, medlem i projektets fokusgrupp, talade i tre minuter om sina idéer kring levande innerstad. Färgglad belysning både på gatumark och på innergårdarna är hennes recept.

Bänkar i glada färger och lekytor för barn är andra idéer som gör staden mer levande. Låt barn och ungdomar vara delaktiga i plantering av träd och blommor så kanske blommorna får vara i fred. 


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #12

Nyhetsbrev #13 Seminarium: Innerstaden som mötesplats

Nyhetsbrev #14 Vilken workshop!

Nyhetsbrev #15

Nyhetsbrev #16

Nyhetsbrev #17

Nyhetsbrev #18 Vi flyttar ut kontoret på stan

Nyhetsbrev #19

Nyhetsbrev #20 Framtiden i fokus!

Nyhetsbrev #21


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.