Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Océane Boisseau, Frankrike


På gång hos MUCF

1/12 handledarutbildning inom Europeisk volontärtjänst (EVS).


Europahuset

11/11 Aldrig mera krig

14/11 Träffa EU-kommissionär Margrethe Vestager på Europahuset (sänds även på SVT Forum). 


EU-podden på P1

Vill du gå på djupet gällande aktuella EU-frågor? I så fall tipsar vi om EU-podden med nya avsnitt varje torsdag. Ci Holmgren är programledare, Ekots reportrar Susanne Palme och Herman Melzer deltar även de ofta.


Biblioteket tipsar

Romanen Arthur Peppers diskreta charm av Phaedra Patrick visar på hur världen är större än sin egen by. Arthur Pepper hittar ett armband med berlocker som tillhörde hans bortgånga fru, det blir början på ett äventyr som kommer föra honom till platser han aldrig tidigare besökt samtidigt som han lär sig mer om sig själv och det liv hans fru levde innan de träffades.


Att vara EVS-volontär

Sedan sju månader är jag EVS-volontär i Åmåls kommun. Att vara EVS- volontär betyder att man upptäcker en ny kultur och samtidigt arbetar på en frivilligcentral som heter Samverket.

Varje dag brukar jag åka till äldreboenden i Adolfsberg och Åmålsgården för att hjälpa till och göra olika aktiviteter. Där jobbar jag med snälla människor och tillsammans förbereder vi aktiviteter som lyssna på musik, spela bingo, fika, laga mat... Gamla människor är nyfikna på mig och mitt liv innan jag åkte till Sverige och i gengäld har jag lärt mig mycket svenska av dem.

För det andra arbetar jag med integration på min frivilligcentral.. Vi organiserar aktiviteter för att hjälpa flyktingar att träffa nya vänner och även träna flytande svenska. Vi har till exempel en mångfaldskör och ett språkcafé varje vecka.. Där kan man träffa många personer från hela världen och träna sin svenska.

Att vara EVS-volontär är en bra erfarenhet för framtiden. Det betyder att man själv delar med sig av sina upplevelser och att man i gengäld lär sig om andra kulturer, om det svenska språket, och av sig själv dag för dag.


EU på schemat

Den 31 januari överlämnades den statliga utredningen ”EU på hemmaplan” till regeringen. Den visade en dyster bild av kunskapsläget om EU bland medborgare, men även bland kunskapsspridare såsom tjänstemän, statsvetare och lokalpolitiker. Europa Direkt Fyrbodal, tillsammans med Europaparlamentets informationskontor, EU-kommissionens representation och Universitets- och högskolerådet, vill vända trenden och se till alla som arbetar med utbildning i Fyrbodal får möjlighet att lära sig allt de behöver för att kunna sprida kunskap om EU.

Den 31 oktober arrangerade vi "EU på schemat", utbildningen bjöd på föreläsningar om hur EU-kommissionen och Europaparlamentet arbetar samt om Erasmus+. Vi fick även lyssna till journalisterna Rolf Gustavsson och Jan Andersson som gav en fin presentation om EU:s historia varvat med aktuella frågor.

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.