Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 6/2016

Hur går det med Handlingsplanerna? Anmäl dig redan idag till lägesrapporteringen!

 

Välkommen att anmäla dig till lägesrapporteringen för Handlingsplan gris, nöt och lamm. Dagen kommer att hållas på Näringslivets Hus i Stockholm den 18 januari 2017.

Klicka här för att komma till programmet och länken till anmälan!

Hög tid att skicka in årsbeställningar på livdjur

Planeringen av nästa års livdjursleveranser är i full gång. Har du inte lämnat in din årsbeställning/inköpsplan för 2017 är det hög tid att göra det nu! Kontakta Mikael Johansson på 010-130 89 07.

 

 

Den nya statistikplattformen – en unik databas för hela köttbranschen – så här fungerar den

Nu är ytterligare en av åtgärdspunkterna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm genomförd.

En databas med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion som uppdateras varje vecka är framtagen av en grupp bestående av Svenska Köttföretagen, LRF Kött och Jordbruksverket.

Statistiken är fri att användas av alla. Klicka här och läs mer!

Framgångrikt arbete mot fruktad fårsjukdom kan nu trappas ner

Det svenska kontrollprogrammet för den allvarliga fårsjukdomen scrapie har nått sitt mål. Sverige har högsta EU-status, försumbar risk, vilket innebär att det är osannolikt att sjukdomen finns i landet. Den statliga subventioneringen av hämtning och provtagning av kadaver kan därför trappas ner. Djurägarna får alltså åter själva betala en större del av kostnaderna för kadaverhanteringen.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida!

Besöksdag på prövningsstationen med Svensk Köttrasprövning

Den 24 november var det besöksdag för uppfödarna till tjurarna på Gunnarps. Det var totalt 65 besökare. På förmiddagen visades först tjurarna upp på prövningsstationen och på eftermiddagen var det program där Johanna Bengtsson, VD Svensk Köttrasprövning presenterade sig själv och årets omgång lite kort.

Efter det pratade Jens Fjelkner från Köttrasprövningens styrelse om det nystartade arbetet med ett nytt auktionsgodkännade.

Därefter var det info från Viking Genetics. Lennart Nilsson, som också sitter i Köttrasprövningens styrelse, berättade tillsammans med Vikinggenetics köttrasansvariga Jörgen Skov Nielsen om Vikinggenetics kommande förändringar och hur de ser på köp av semintjurar i framtiden. Här kan du läsa mer om åretrs prövningsomgång!

Nytt nummer av tidningen ute nu!

Nu är höstens nummer av vår gemensamma tidning med Gård & Djurhälsan. Är du kund och har inte fått ditt exemplar kontakta Sarah Ejermark sarah.ejermark@kottforetagen.se så löser vi det direkt. Du kan också klicka på tidningsbilden till vänster för att läsa tidningen ONLINE! 

I det här numret:

- Från galt till semindos del 2
- Om den nya märkningen Kött från Sverige
- Nya rekommendationer och fodermanualer för TN70
- Vad betyder en individprövad tjur?
- Peng för ökad produktivitet

 

Gör Köttföretagens hemsida till din startsida och få hela branschens nyheter på ett ställe!

Nu har vi förbättrat och utökat antalet företag och organisationer vars nyheter automatiskt kommer upp på Svenska Köttföretagens startsida.

Använd Köttföretagens hemsida som startsida när du öppnar din webbläsare så får du alla köttbranschens nyheter på en gång!

Klicka här för att komma till vår nya startsida!

Försäljningsstatistik semin och livdjur

Seminförsäljningen 

Seminförsäljningen minskade med 10,6% i november. Från årets början så är försäljningen relativt oförändrad jämfört med föregående år även om vi nu ligger på plus (+0,2%).

Försäljningen av brukssemin minskade med 11% i november och från årets början är försäljningen oförändrad. Vit semin ökade med 1,7% i november och har ökat med 1,5% hittills i år.

 

 

Livdjursförsäljningen

Livdjursförsäljningen ökade med 16,4% under november (vecka 44-47) och har ökat med 8,8% hittills i år.

  • Försäljningen av kategorin dräktiga ökade i november, men är annars den kategorin som minskat under 2016. Kategorin dräktiga är fortsatt den största kategorin och står för 36% av den sålda volymen.
  • Försäljningen av obetäckta fortsätter att öka och har ökat med 29% hittills i år.
  • Försäljningen av ämne ökade med 34% i november men har bara ökat med ett några procent sedan årets början.

 

Svenska Köttföretagen uppmärksammas för arbete mot MRSA

Regeringskansliet har beviljat bidrag till Svenska Köttföretagens redan långtgående arbete med att förhindra spridningen av MRSA (multiresistenta bakterier). – Vi är oerhört glada att regeringen uppmärksammat och stöder vårt arbete. Sverige har ett unikt hälsoläge med låg antibiotikaanvändning och det ska vi vara rädda om säger Hans Agné VD på Svenska Köttföretagen. Provtagningen av galtarna har pågått sedan flera år och ses som en självklar del inom Svenska Köttföretagens verksamhet för att skapa en långsiktigt, hållbar svensk köttproduktion.

Utbetalning av branschutvecklingspengarna!

Nu är det dags att del- eller slutredovisa de medel som blev beviljade för branschutveckling. Har du frågor om Branschutvecklingspengen eller om hur du ansöker och redovisar projekt vänligen kontakta Theres Strand,  theres.strand@kottforetagen.se, 010-130 89 05. 

Klicka här för att läsa om vilka projekt som blev beviljade, ladda ner blanketter för slut- samt delredovisning.

Köttbranschen på studieresa till Kina

I slutet av november reste LRF tillsammans med en delegation från Scan, KLS Ugglarps och Kött och charkföretagen till Kina för att besöka två stora företag New Hope Group och Shuangui Factory som vardera har ca 80 000 anställda, den sistnämnde har också köpt det amerikanska Smithfield företaget, så de äger ned andra ord vart fjärde gris i USA. Företagen har hela produktionskedjan, från grisgårdar hela vägen ut till konsument. Under resan hölls även ett möte med Chinese Meat Association på den svenska ambassaden.

Läs mer om studiebesöket och fantastiska fakta om kinesisk grisproduktion här!

Nya nivåer för produktivitetspengen på gris!

De nya nivåerna för Produktivitetspengen 2016 kommer att ge 5 kr per smågris till smågrisbesättningar med mellan 25,5 och 28,0 producerade smågrisar per årssugga och 10 kr kronor till smågrisbesättningar med 28,1 eller fler producerade smågrisar per årssugga.

För satelliter gäller nivåerna 11,5 till 12 smågrisar per kull för ersättningsnivån på 2,50 kr samt 12,1 smågrisar eller mer för 10 kr i ersättning. Nav med en grisningsprocent på mellan 85 och 90 respektive 90,1 procent eller mer erhåller 2,50 kr respektive 5 kr per producerad gris. Läs mer om hur du ansöker om produktivitetspengen här.

Nu är det ännu enklare att beställa Livdjur Online

Stå inte utan djur när bygget är klart!

Går du i byggtankar eller vill utöka din produktion? Om svaret är JA så är det jätteroligt och nödvändigt då vi saknar så många grisar i Sverige. 

Nu är det också ännu enklare för både säljare och köpare att lägga in djur och beställa djur. Besök Livdjur Online här!

Men för att lyckas med planen i sin helhet är det viktigt att man kontaktar Livdjursförmedlingen i god tid, då vi behöver ett år på oss att ta fram en dräktig gylta till dig. Kontakta oss på livdjursförmedlingen så fort du har bestämt dig och bjud gärna in oss till ert byggmöte så vi är blir uppdaterade på er byggplan och kan hjälpa till att göra din plan till verklighet!

Ring livdjursförmedlingen eller klicka här för att komma direkt till Livdjur Online!

Mikael Johansson: 010-130 89 07

15% rabatt på värmelampor och febertermometrar!

Under januari månad har vi 15% rabatt på värmelampor. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

 

Under februari månad har vi 15% rabatt på sprutor och kanyler! Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Svenska Köttföretagen i media

Här är ett axplock där Svenska Köttföretagen har figurerat i media sen förra nyhetsbrevet!

Johanna Bengtsson, SvKf rapporterar från Alnarps Nötköttsdag och AgriBenchmark - Lantbruksnytt 161203

Den svenska nöt-, gris- och lammproduktionen är en framtidsbransch - ATL 161123

Stark framtidstro när branschen bjöd in bankerna - Jordbruksaktuellt 161030

Livsmedelsindustrin satsar hårt på det svenska köttet - ATL 161021

Framtidsforum för svenskt köttproduktion - Jordbruksaktuellt 161020

Tre projekt för bättre kött - Jordbruksaktuellt 161019

Bidrag för att hindra spridning av MRSA - Regeringskansliet 161006

Till sist vill vi tacka alla våra samarbetspartners, kunder och leverantörer för ett gott samarbete under 2016! Tillsammans arbetar vi vidare under 2017 mot vårt gemensamma mål – en hållbar, innovativ och framgångsrik svensk köttproduktion!

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . fax 0500-48 33 70 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.