Nyhetsbrev från Rafiki. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev - oktober 2016

Nya material

Välkommen

– Vi är kompisar! Sadaf från Afghanistan berättar hur det var när hon kom till en ny klass. Andra barn berättar hur de gör på sin skola när de får nya barn.

Rafiki håller på sin globala inriktning och hälsar på Baraka i Tanzania som flyttade och kom till en ny klass. Jämför med Sverige. Eleverna får möta SaRaha som har tips till den som är ny och till den som tar emot en ny. Rafiki ger eleverna möjlighet att fundera över vilka koder som gäller – och hur man delar med sig av dem. Sadaf bidrar med recept på mellanmål. 

Minoriteter i Sverige

Szandra bor i Rumänien och har en mamma som reser iväg för att försörja familjen. Hon tillhör en folkgrupp som är diskriminerad i sitt land.

Rafiki tar upp minoriteter i Sverige som under lång tid varit diskriminerade grupper. Barnkonventionen artikel 2 är tydlig med att ingen får diskrimineras men hur långt har vi kommit i Sverige?

Rafiki nr 4 har kommit nu lagom till FN-dagen 24 oktober. Tidningen tar upp minoriteter i allmänhet och romer i synnerhet. Hur bemöter vi varandra och vad kan göras för att förbättra minoriteters situation.


El Salvador

Rafiki har precis kommit hem från möten med barn i El Salvador. Ett land med vulkaner och majsodlingar. Andreas har varit i skolor på landet och i stan. I skolan funderar man på hur alla ska kunna vara med. Barn som reser iväg ensamma, teknik i skolan och klimatfrågor är spännande teman därifrån.

Berättelserna från El Salvador kan hamna i ditt klassrum. Kontakta Andreas om du vill veta mer.

Kenya och Tanzania

Nästa vecka åker Bitte och Rafiki till Kenya och Tanzania. Där kollar vi hur det är för barn med funktionsnedsättningar i skolan och i samhället.

Vi startar upp nya utbytesprojekt där skolor i Sverige får vänskolor i Kenya. Skriva brev, skicka bilder och att hälsa på varandra är delar som kan ingå.


Utbyte: Kompisskola i Kenya!

Att utbyta kunskaper, kultur och funderingar är sådant vi gör hela tiden med människor i vår omgivning. Här kan du göra det med människor i Kenya. Via brev, mail, skype och sociala medier eller till och med hälsa på varandra! Fler skolor på Kenyas landsbygd är intresserade.

Rafiki samarbetar sedan 11 år med skolor i Kenya genom Erikshjälpens partnerorganisation ”Nalala”.

Det handlar inte om att samla pengar utan att dela kunskaper! Att elever kan se sig själva som en aktör i ett större sammanhang.

Hör av dig till Bitte så berättar vi mer.


Mer material på www.rafiki.se

Du har sett filmen om Alice?

Alice från Sverige hälsar på Alice från Tanzania.
(ca 8 minuter)


VAD ÄR RAFIKI?

KONTAKTA OSS

Rafiki är ett samarbete mellan Erikshjälpen
och IM, Individuell Människohjälp.

bitte.arrehn@rafiki.se
TEL: 0709-37 33 06

andreas.hallman@rafiki.se
TEL: 0709-37 33 08

teresia.hordegard@rafiki.se
TEL: 0383-46 74 50

BESÖK OSS GÄRNA PÅ : WWW.RAFIKI.SE

Du får detta nyhetsbrev eftersom du använder dig av Rafiki eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.