Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

Datum 2016-10-24

Höstens högskoleprov lördagen den 29 oktober

Lördagen den 29 oktober är det dags för höstens högskoleprov. I höst är det cirka 66 000 personer som kommer att skriva högskoleprovet och facit publiceras onsdagen den 2 november på Studera.nu. Den 28 november kan provdelatagarna hämta sitt resultat via hogskoleprov.nu från den 28 november.

Nu finns också broschyren om högskoleprovet 2017 att ladda ner som pdf eller att beställa som trycksak. 


Berskrivning av utländsk utbildningsbakrund från UHR

Om en elev saknar dokumentation över delar eller hela sin utländska akademiska utbildning kan han/hon ansöka om att få en "Beskrivning av utländsk utbildningsbakgrund" från UHR istället för ett utlåtande.

Beskrivningen av utbildningsbakgrund baseras dels på de uppgifter eleven anger i ansökan och dels på den kunskap UHR har om utbildning från det land där han/hon har studerat. Det är inte samma sak som ett utlåtande, där UHR också har granskat utbildningsdokumenten och bedömt om de är äkta.

Läs mer på uhr.se

Naric-portalen
Du kan skapa ett konto och ställa frågor direkt till UHR i Naric-portalen. Där hittar du också utbildningsbeskrivningar för olika länder och i databasen kan du söka efter tidigare bedömningar. Informationen rör främst akademiska utbildningar och forumet är till för dig som arbetar vid exempelvis universitet och högskolor i Sverige samt för dig som arbetar med nyanlända asylsökande vid exempelvis Migrationsverket, Arbetsförmedlingen eller vid Sveriges kommuner. Forumet riktar sig även till dig som arbetsgivare och som arbetar med rekrytering.

Besök Naric-portalen


Gymnasieminister Anna Ekström ser marknadsföring som ett stort bekymmer

Gymnasieminister Anna Ekström (S) känner sig trygg med hur Skolinspektionen granskar skolornas betygssättning. Men hon ser skolornas marknadsföring som ett stort bekymmer.

– Jag är bekymrad över att det finns ett sådant betygsinflationstryck i systemet. I den mån skolor, och i första hand gymnasieskolor, arbetar med marknadsföring i stället för att satsa på kunskap och bildning tycker jag förstås att det är väldigt bekymmersamt, säger Anna Ekström.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladets webbplats.


Riksväljaren är klar och på väg!

Samtliga beställningar på Riksväljaren har distribuerats från Borås. Vi hoppas att alla ska ha fått sina Riksväljare senast under denna vecka (v 43). Skulle din beställda Riksväljare inte vara hos dig torsdagen den 27/10 så mejla oss på Tremedia så hjälper vi dig.

Du kan fortfarande beställa Riksväljaren
Vi levererar inom en vecka. Mejla din beställning till order@tremedia.se

Riksväljaren innehåller information om:
Riksrekryterande utbildningar, Fristående gymnasieskolor, International Baccalaureate, Spetsutbildningarna, Estetiska spetsutbildningar, Idrottsgymnasier - RIG + NIU

Läs mer om Riksväljaren. 


Sverige kan lära av tyskt lärlingssystem

För att förbättra integreringen av nyanlända flyktingar skulle Sverige behöva mer av de tyska arbetsgivarnas lärlingssystem. Det anser gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

– Det är framförallt när det gäller samarbetet med arbetsgivare och arbetsmarknaden som det svenska skolsystemet har mycket att lära av Tyskland. Det är ett bra sätt för elever att komma in på arbetsmarknaden, säger Anna Ekström.

Läs hela artikeln på svt.se


För få studie- och yrkesvägledare med behörighet

Lärarnas Riksförbunds undersökning visar att syv-tätheten och behörigheten över landet varierar mycket. Lena Hartvigsson ordförande för Lärarnas Riksförbunds Forum för studie- och yrkesvägledning kan se flera anledningar till varför det ser ut som det gör. Hon menar att den varierande syv-tätheten och behörigheten över landet bland annat kan vara en resursfråga.

Läs hela artkieln på skolvärlden.se


Bokrecension: Vägledarens val

I tidningen Vägledarens sista nummer gick det att läsa en bokrecension av Leif Andergrens nya bok Vägledarens val - Teori och metod i aktion. För er som är nyfikna på boken vill vi gärna tipsa om att ni kan läsa recensionen som pdf-fil. Ladda ner den nedan.

Läs recensionen som pdf-fil.

Läs mer om boken Vägledarens val - Teori och metod i aktion.

Beställ genom att mejla till order@tremedia.se.

OBS! Även privatpersoner kan nu beställa direkt från oss.


Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2016

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.