Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

30 millimeter - minsta diameter för bränsleved

För att möjliggöra kontroll av bränsleved genom topp-rotmätning tillåts enbart bränsleved med en diameter på 30 millimeter och grövre. Instruktioner som berörs av detta håller på att uppdateras.

Nya volymberäkningsregler för sågtimmer

Från och med den 15 oktober kommer vi att gå över till att tillämpa nya volymberäkningsregler för sågtimmer. Vi gör detta för att ta tillvara på den mätnoggrannhet som finns på stocknivå. Ändringen gäller de sågverk som idag mäter i diameter med en noggrannhetsnivå på millimeter. Det innebär inte någon uppdatering i mätutrustningen utan är en fråga om inställning i VIOL som administreras av VMF Qbera.

Vid dagens volymberäkning används en cm klassmitt om 0,45 cm. Detta motsvarar medeltalet i mm för alla stockar. Nu ändras inställningen i VIOL så att volymberäkning sker på registrerad millimeter. 

 

Klicka på bilden för att läsa Qrumeluren

Virkesredovisningssupport

Behöver du hjälp med en rättning, korrigering eller makulering? Skicka då ditt ärende till virkesredovisning@vmfqbera.se så kommer någon av Niklas Johansson, Eva Åkerman eller Andreas Eriksson att hjälpa dig.


Häng med i förnyelsen

Håll dig uppdaterad vad som händer i arbetet med VIOL 3.

Läs mer här >>


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos VMF Qbera eller för att du har har anmält ditt intresse. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.