Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 5/2016

Vi ses väl på ELMIA?

Kom och prata hållbar svensk köttproduktion med oss i monter C00:07! Klicka på den här länken och ta med en utskrift så kan du vinna 500 kr i vår webbshop!

Hög tid att skicka in årsbeställningar på semin och livdjur

I dagsläget har vi 3 faderraser på seminstationen – DanAvl Duroc, Norsvin Duroc och Nordic Genetics Hampshire. För att kunna tillgodose era önskemål om faderras och volym krävs framförhållning.

Planeringen för att ha rätt antal galtar av varje ras på seminstationerna är en förutsättning för att optimera produktionen och påverkar i slutändan priset på semindosen. Därför är årsbeställning på semin så viktig för oss och för er. Den lägger grunden för hur många galtar av varje ras vi behöver och fördelningen på våra seminstationer. 

Planeringen för att ha rätt antal galtar av varje ras på seminstationerna är en förutsättning för att optimera produktionen och påverkar i slutändan priset på semindosen. Därför är årsbeställning på semin så viktig för oss och för er. (ta bort) Årsbeställningen lägger grunden för hur många galtar av varje ras vi behöver och fördelningen på våra seminstationer. 

För ett tag sedan fick du som är kund i dag en årsbeställningsblankett utskickad till dig. Ta dig tid att fylla i den och skicka tillbaka den till oss så snart som möjligt.

Livdjursförsäljningen fortsätter att öka och vi har flera utökningar och nybyggnationer framöver. Vi skickar ut en inköpsplan för 2017 till de kunder som har årsbeställning men inte redan har lagt en plan för 2017. För att kunna tillgodose dina önskemål ber vi dig att så snart som möjligt skicka den åter till oss.

Är du inte kund idag men är intresserad av att köpa livdjur kontakta Mikael Johansson tel: 010-130 89 07.

I dagsläget finns kategorierna ämne och obetäckta för omgående leverans.

Specialkampanj under oktober för alla fårföretagare!

Nu har vi 15 % rabatt på märkspray godkänd av the British Wool Marketing Board samt doserings- och automatsprutor. Klicka på bilden för beställning!

Ökande försäljningsstatistik!

Seminförsäljningen 

Seminförsäljningen ökade med 7,6% i september. Från årets början så är försäljningen relativt oförändrad jämfört med föregående år även om vi nu ligger på plus (+0,4%). Försäljningen av brukssemin ökade med 15% i september och från årets början är ökningen 0,3%. Vit semin ökade med 6,9% i september och har ökat med 1,1% hittills i år.

 

 

Livdjursförsäljningen

Livdjursförsäljningen ökade med 10,6% under september (vecka 35-39). Försäljningen av kategorin dräktiga ökade i september, men är annars den kategorin som minskat under 2016. Kategorin dräktiga är fortsatt den största kategorin och står för 37% av den sålda volymen. Försäljningen av obetäckta fortsätter att öka och har ökat med 35% hittills i år. Tillgången är trots detta större än efterfrågan och tyvärr går en del djur på slakt. Försäljningen av ämne minskade i september och har bara ökat med ett par procent sedan årets början. Vi är fortfarande inte uppe i den försäljningsvolym som vi hade före 2015 för denna kategori, trots att den totala försäljningen har ökat.

Info från Svensk Köttrasprövning - Startvägning grupp 2

Nu är grupp 2 startvägda och det finns även nya vägningsresultat för grupp 1. Grupp 2 tjurarna har vägts under tre dagar i följd precis som grupp 1 gjordes vid sin startvägning 12-14 september. Medelvärdet av de tre dagarnas vägningarna utgör tjurarnas startvikter. Startvikten hittar du under menyn "Vägningar" på denna sida eller genom att klicka på länken "Vägningslista" nedan. Där finns även vägningsresultaten för grupp 1. Läs mer här!

Framtidsspaning på svensk köttproduktion

Den 27/9 höll Svenska Köttföretagen med Theres Strand i spetsen ett seminarium inom Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm där man hade bjudit in branschen för att kika framåt i tiden! Utan 199 åtgärder som finns med i handlingsplanerna är ca 40 % påbörjade. Inom gris är redan 60% av aktiviteterna påbörjade.

Seminariets presentationer finns att läsa på den här länken och vill du läsa mer om arbetet inom Handlingsplanerna hittar du dem här!

 

Ekonomi & marknad - september 2016

En ökad slakt av mjölkkor inom EU innebär
att de genomsnittliga EU-priserna på
nötkött hålls tillbaka. I förhållande till
augusti föregående år är ungtjursnoteringen
närmare 10 procent lägre.

Läs mer om alla djurslag i "Ekonomi och Marknad" som ges ut av LRF Kött och syftar till att beskriva det svenska och internationella marknadsläget inom köttslagen gris, nöt och lamm. Rapporten har ett framåtsyftande perspektiv och ger en indikation om lönsamhetsutvecklingen inom respektive verksamhetsinriktning.

Klicka här för att läsa hela rapporten!

Svenska Köttföretagen uppmärksammas för sitt arbete mot spridning av MRSA

I veckan kom beslutet från regeringskansliet att de beviljat bidrag till Svenska Köttföretagens redan långtgående arbete med att förhindra spridningen av MRSA (multiresistenta bakterier). – Vi är oerhört glada att regeringen uppmärksammat och stöder vårt arbete. Sverige har ett unikt hälsoläge med låg antibiotikaanvändning och det ska vi vara rädda om säger Hans Agné VD på Svenska Köttföretagen. Provtagningen av galtarna har pågått sedan flera år och ses som en självklar del inom Svenska Köttföretagens verksamhet för att skapa en långsiktigt, hållbar svensk köttproduktion.

Svenska Köttföretagen får bidrag till arbete mot spridning av MRSA

Går du i byggtankar? Köp livdjur i tid

Stå inte utan djur när bygget är klart!

Går du i bygg tankar eller vill utöka din produktion? Om svaret är JA så är det jätteroligt och nödvändigt då vi saknar så många grisar i Sverige.

Men för att lyckas med planen i sin helhet är det viktigt att man kontaktar Livdjursförmedlingen i god tid, då vi behöver ett år på oss att ta fram en dräktig gylta till dig.

Kontakta oss på livdjursförmedlingen så fort du har bestämt dig och bjud gärna in oss till ert byggmöte så vi är blir uppdaterade på er byggplan och kan hjälpa till att göra din plan till verklighet!

Ring livdjursförmedlingen

Mikael Johansson: 010-130 89 07

Svinpesten har aldrig varit så nära!

För några veckor sedan kom ett utbrott av afrikansk svinpest på estniska ön Ösel är den närmste punkt från Sverige som sjukdomen bekräftats på. Trots det är det inte den geografiska närheten som anses spela störst roll för smittspridning till Sverige. Det är biosäkerheten på våra gårdar som är avgörande.

Afrikansk svinpest kan spridas direkt mellan grisar och/eller vildsvin, men med tanke på Sveriges ytterst begränsad export och import av grisar och vårt geografiska läge, utgör människor som reser från områden där smittan finns den största risken för introduktion av smittan. Det går också regelbundet utländska gristransporter genom vårt land både till och från baltikum och Polen. OBS! Bilden har inget med artikeln att göra.

 

Läs mer här hur du kan skydda dig bäst!

15% rabatt på öronklipptänger och febertermometrar!

Under oktober månad har vi 15% rabatt på öronklipptänger. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Under november månad har vi 15% rabatt på febertermometrar. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

kottforetagen.se

www.kottforetagen.se Sveriges mest kompletta hemsida för dig som är intresserad av köttproduktion! Här hittar du samlade nyheter från hela branschen. Du kan också läsa mer om våra verksamhets-områden, våra prislistor och hur du beställer från oss.

Svenska Köttföretagen i media

Här är ett axplock där Svenska Köttföretagen har figurerat i media sen förra nyhetsbrevet!

Bidrag för att hindra spridning av MRSA - Regeringskansliet 161006

Linda Lundberg ny chef för Affärsområde Genetik - Grisföretagaren 160911

Svenska Köttföretagen medverkar till ny vägledning för att skicka djur till slakt - Grisföretagaren 160912

Produktivitetspengen - Grisföretagaren 160913

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . fax 0500-48 33 70 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.