Pressmeddelande. Problem att visa det? Se det i webbläsaren
Lägg gärna in kontakt@hillesgardspriset.se i din adressbok så att du får e-post från oss korrekt.

Foto: Simon Hadleigh-Sparks

Pressmeddelande

2016-10-03

 

Anders Kompass får årets Hillesgårdspris för medmänsklighet

Pressmeddelande med text fri att användas, se nedan.

Massmedia är välkomna till prisutdelningen, söndag 13 november 11.00 på Hillesgården.

Kontakt: Lars G Linder, Stiftelsen Hillesgårdspriset

Tfn: 0435-215 30 (knappval 5)

Bilden nedan finns i högupplöst format att ladda ner här.

Anders Kompass

Anders Kompass får årets Hillesgårdspris för medmänsklighet

Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman, får årets Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod. Han slog larm om att barn blev utnyttjade sexuellt, men blev då utfryst och anklagad. Trots det stod han upp för sanningen.

Priset delas ut av Eva Rydberg vid en ceremoni söndagen den 13 november. 

- Anders Kompass får priset för att han genom sitt agerande tydligt, kraftfullt och ödmjukt påminner om vad varje människa är mäktig om hon vågar lyssna på sitt samvetsstyrda hjärta, skriver prisets jury i sin motivering.

 

Slog omedelbart larm
Anders Kompass växte upp i Halmstad. Han var chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter, när han 2014 fick veta att FN-soldater begick sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken.

Han slog omedelbart larm, men blev då utfryst och anklagad för tjänstefel. Nu är han helt rentvådd från anklagelserna, men har lämnat FN.

Anders Kompass samvete hade en så stark och tydlig röst att han vågade stå upp för sin djupt kända personliga moral. Hans agerande visar vad som är möjligt att göra även när organisationer och företag vill utöva makt över och tysta den enskilde. Därför kan Anders Kompass bli en inspiration för andra.

- Jag känner mig djupt hedrad av att få detta pris, säger Anders Kompass. 

Priset består av en prissumma på 50 000 kronor samt ett glashjärta, formgivet av glaskonstnären Karin Hassle.

 

Allmänheten är välkommen

Prisutdelningen sker genom en ceremoni, där allmänheten har möjlighet att vara med. Samma dag genomförs också ett panelsamtal om medmänsklighet, ledarskap och mod med Anders Kompass samt ledarskapskonsulten Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris, författare och föreläsare.

Se även www.hillesgardspriset.se.

Om priset

Hillesgårdspriset lyfter fram initiativ och arbete som görs för att öka graden av medmänsklighet i världen. Mottagare av priset kan vara enskilda personer eller grupper, organisationer eller företag. De har visat att de aktivt stödjer en samhällsutveckling som grundar sig på en stark tilltro till människans sanna och kärleksfulla natur.

Prisstatyett Hillesgårdspriset

Hillesgårdspriset är ett glashjärta, formgivet av glaskonstnären Karin Hassle.Stiftelsen Hillesgårdspriset, Hillesgården 4452, 264 94 Klippan. Telefon 0435-215 30, tonval 5. kontakt@hillesgardspriset.se