Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2016-09 för Namn åt de döda

Bästa forskarvänner!

Nu har hösten gjort sitt intåg och vi närmar oss det slutdatum som sattes när Namn åt det döda-projektet startades 2014. Många frågar vad som händer vid årsskiftet. Vi håller ett gott tempo och i augusti nådde vi för första gången över 100 000 klara poster under en enskild månad, och 101 avklarade församlingar i augusti var bara sämre än antalet i januari. September ser också bra ut om än inte riktigt på augustis nivåer. Trots detta stannar prognosen för årsskiftet på 50-55% klara församlingar. Alla ska veta att projektet kommer att fortsätta och publicering ske på ett eller annat sätt. All registrering kommer till nytta, och ingen behöver tveka att idag ta en ny adoption, även om den kanske inte hinner bli klar till årsskiftet. Beslut om hur publiceringen ska gå till kommer att tas i november och mer om det kan vi berätta i kommande månadsbrev.

Vi blir också fler som registrerar, nu är vi 413 som får detta månadsbrev. Många föreningar har aktivt jobbat för att få fler engagerade i projektet, som Arvidsjaurs Släktforskarförening, Eslöv-Höör Släkt- och Folklivsforskare, Inlands Släktforskare, Kumla Släktforskarklubb och Vänersborgs Släktforskare för att nämna några. Tack för er hjälp!

Många frågor, stora som små, kommer upp på ett lättsamt sätt i Facebookgruppen. En fråga som diskuterats är vilka källor som har företräde och varifrån man ska registrera en uppgift.  Sveriges Dödbok är en databas över avlidna i Sverige, inte endast en avskrift av dödboken. Vi eftersträvar så korrekta uppgifter som möjligt och de hämtas från bäst lämpade källa för det. Man kan sammanfatta de olika inmatningsfälten så här, vad gäller vilken källa som i första hand bör användas:

  • Dödsdatum: dödbokens (DB) uppgift har företräde
  • Förnamn: om DB skiljer sig markant från husförhörslängd (HFL) eller församlingsbok (FS) kan man kolla i primärkällan födelseboken (FB)
  • Efternamn och flicknamn: HFL/FS (om avvikelse med DB)
  • Adress: DB
  • Födelsedatum: HFL/ FS är sekundära källor, och om tydlig avvikelse finns med ålderangivelse bör kontroll ske mot primärkällan FB
  • Civilstånd+kön: HFL/FS (om avvikelse med DB)
  • Civilståndsdatum: HFL/ FS är sekundära källor, och kontroll kan därför ske mot primärkällan vigselboken (VB)
  • Sida: HFL/FS (med andra ord bör sidnr från DB rättas om det visar sig att personen finns på en annan sida)

Det kan vara bra att notera i kommentaren om markant avvikande uppgifter finns mellan källorna.
Lite udda frågor kan också komma. Som det gamla gifta paret som avled samma dag av ålder, men vem dog först och vad skriva som civilstånd? Det gick inte att luska ut, och antagligen visste inte prästen heller, för han angav bägge som gifta. Så det fick bli ”Gift man” och ”Gift kvinna” även i NÅDD!

Bästa hälsningar,
Anders Berg
Projektledare
Epost:  dodbok@genealogi.se
Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/1797004830532076/

1 475 församlingar/delar var klara 2016-09-26 med ca 1 196 000 poster och vi var 413 aktiva registrerare (enskilda och föreningar)


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.