Nyhetsbrev från Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF). Du får det här nyhetsbrevet för att du är medlem i SCUF eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SCUF:s logotyp

Hej!

Oktober 2016

Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF, är intresseorganisationen för barn och unga med celiaki. SCUF anordnar medlemsaktiviteter och påverkar samhället i medlemmarnas intressen – för ett samhälle utan hinder.

Fyll i SCUF:s medlemsundersökning

Berätta vad du tycker om att ha celiaki på området fritid. Oavsett om du upplever att det är enkelt eller jobbigt behöver vi dina åsikter. Det är tillsammans vi gör skillnad!

Varje år samlar SCUF in erfarenheter och önskemål kring olika områden. Det är ett sätt för oss att samla våra åsikter så att de kan framföras till relevanta producenter.

Du som är målsman kan också fylla i medlemsundersökningen


På gång nationellt

Aktuellt i SCUF:s sociala verksamhet och påverkansarbete 


SCUF-gaffeln 2017

Har någon gjort din vardag med celiaki enklare?

Nu kan du nominera en person, organisation eller ett företag till SCUF-gaffeln 2017.

Skicka in ditt förslag på hemsidan eller när du fyller i medlemsundersökningen.


På gång lokalt

Runtom i Sverige anordnar SCUF:s medlemsföreningar aktiviteter.

Se vad som händer nära dig.


Väst - Halloween på Liseberg

29 oktober kan den som vågar följa med till Liseberg! Aktiviteten kostar mellan 50-200 kr för medlemmar. Familj och vänner är välkomna att följa med och betalar själva inträde. FÅTAL PLATSER KVAR.

Öst - Gokart

29 oktober kan du som är över 13 år köra gokart i Torsvik, utanför Jönköping. Vi ses 13:15 på Vroom gokart. Det blir en fartfylld eftermiddag som vi hoppas du vill vara med på. 50 kr för medlemmar! Anmäl dig på hemsidan.

Väst - Beat Diabetes

Var med och pärla "BEAT DIABETES"-armband den 5 november. Tillsammans med Kungsbacka diabetesförening gör vi armband till förmån för Diabetesfonden. Det är gratis att delta och vi bjuder på glutenfritt fika! Anmälan och mer information på hemsidan.

Gotland - startar upp!

Välkommen på ett första årsmöte och fika den 12 november. Vi ses på Märthas Café i Visby klockan 14.00. Träffa medlemmar och ge dina förslag på framtida aktiviteter!

D.Ö.W - bad och pizzabuffé i Borlänge

Följ med till Aqua Nova den 12 november! Det blir en härlig dag i Borlänge där alla SCUF-medlemmar är välkomna! Deltagaravgiften är 20 kr. Ta gärna med dina familjemedlemmar!


Hänt sedan sist

Det här har hänt hos medlemsföreningarna, förbundet och kansliet sedan förra nyhetsbrevet


SCF - Celiakidag 2016

Den 9 september var Lisa och Clara från kansliet var med på Svenska Celiakiförbundets Celiakidag för primärvården. Läs om dagen på hemsidan.

Norr - fikaträff i Östersund

Den 14 september anordnades en fikaträff på Ecocaféet i Östersund. Det var härligt att kunna välja på ALLT i caféet. Det fikades "My little pony" kaka och snickerssmoothie.

Aktiv - medlemsträff

SCUF:s ideellt engagerade medlemmar samlades i Nässjö den 16-18 september. En helg med glädje, erfarenhetsutbyte och ny kunskap. “Det var superkul att få träffa andra och jag gör det gärna igen!” Läs mer på hemsidan

Sveriges konsumenter, representantskapsmöte

SCUF är en medlemsorganisation i Sveriges Konsumenter och den 21 september deltog SCUF:s kommunikatör, Lisa på ett representantskapsmöte. Konsumentminister Per Bolund var där och pratade om regeringens kommande konsumentsatsningar.

D.Ö.W - Pokémonvandring i Örebro

Fredag 23 september letade SCUF-medlemmar efter pokémons i centrala Örebro! Har du förslag på aktiviteter i området kan du mejla styrelsen på dow@scuf.se.

LAGA - Mentorskapsutbildning

Ett nytt år av LAGA-projektets Mentorskapsprogram har dragit igång. De blivande mentorerna träffades i Stockholm 24-25 september. Helgen bjöd på föreläsningar, engagerade diskussioner och roliga aktiviteter!

Clara har slutat på SCUF

SCUF:s förenings- och lägerkoordinator, Clara Collin jobbade sin sista dag på kansliet den 30 september. Vi önskar henne lycka till framöver! Claras ersättare börjar den 24 oktober!

Syd - Det goda livet

SCUF Syd hade en monter på mässan Det goda livet - med specialkost 2016. En rolig dag med massor av glutenfria nyheter och medlemmar! Mässan anordnades i Malmö den 1 oktober. Se SCF:s film med intervjuer från mässan.

Kanelbullens dag

SCUF-medlemmar runtom i landet firade med glutenfria bullar på kanelbullens dag den 4 oktober.

Bland annat anordnade SCUF Stockholm och SCUF Öst fikaträffar.

Alla är värda gott fika! Läs mer på hemsidan.

 

LAGA - grafitti på Hedängskolan

Den 5 oktober besökte LAGA-teamet, Lisa och graffitimålaren Emmilou Hedängskolan i Storvik. Hedängsskolan är en modellskola i LAGA-projektet. Eleverna har själva valt att uppmärksamma astma, allergi, celiaki och intolernas med grafitti. Läs mer på hemsidan.


Celiakinyheter

Här uppmärksammar vi några av de senaste nyheterna kring celiaki


SCF - seminarie på bokmässan 2016

På bokmässan i Göteborg pratade Jonas Ludvigsson, barnläkare med Christina Ralsgård, generalsekreterare Svenska Celiakiförbundet, om hälsotrenden glutenfritt. Se hela seminariet här

Forskning - mängden gluten ökar risken

Forskning visar att Sverige är ett högriskland för att barn ska få celiaki. Och att mängden gluten vi ger till till små barn kan vara orsaken. Läs artikeln här

Glutensensorer på väg!

En ny smart uppfinning, som snart kommer finnas på marknaden, är sensorer som kan testa mat och svara på om den är glutenfri eller inte. Det blir spännande att se hur bra de funkar! Läs mer här


Fler saker att göra

Var med och påverka, dela erfarenheter och tips med andra medlemmar


Vill du göra mer?

ALLA medlemmar i ALLA åldrar kan vara med och ordna aktiviteter, påverka och göra annat kul i SCUF. Du behöver inte ha några förkunskaper! Skicka ett mejl så hittar vi något som passar dig!

Läs mer på hemsidan.

Tipsa om glutenfritt!

Har du ätit god glutenfri mat någonstans? Skicka in dina tips så att fler hittar dit! Både i Sverige och utomlands.

Se medlemmars tips här; Både i Sverige och utomlands.

Erfarenhetsplattformen

Vill du dela upplevelser, pepp och frågor? Erfarenhetsplattformen är en grupp på Facebook för medlemmar i SCUF och Unga Allergiker.

Gå med i gruppen

Sociala medier

facebookinstagram

Svenska Celiakiungdomsförbundet

Norr Mälarstrand 24
112 20 Stockholm

scuf.se

Redaktör: Lisa Olsson

Telefon: 08- 562 78 807 

E-post: lisa.olsson@scuf.se


Vi skickar ut nyhetsbrev till alla medlemmar som angivit en mailadress eller själva anmält sig till vårt nyhetsbrev. Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.