Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #19. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tusen tycker om sin innerstad!

Tyck om din innerstad-gänget vill framföra ett hjärtligt tack till de över tusen västeråsare som besökte oss i paviljongen och på ACC under kulturnattsveckan.

Paviljongen stod uppställd på Torggatan hela veckan, och besökarna strömmade till. Mest uppmärksamhet fick det 16 kvadratmeter stora flygfotot av innerstaden, som satt fastklistrat på marken. På flygfotot fick besökarna markera sina favoritplatser med gröna pluppar. Hela veckan lyste dessutom solen över innerstaden. 

Fullt ös vid paviljongen när barnen från Djäknebergets förskola kommer på besök

I paviljongen hölls en serie urbana samtal om allt från handel till HBTQ. Under onsdagen fick vi extra fint besök, när barnen från Djäknebergets förskola kom för att tala med politiker och andra vuxna.

Många hundra var det också som passade på att lämna förslag och idéer i vår postlåda. Kanske finns hela framgångsreceptet för innerstaden redan nedskrivet där? Vi arbetar för fullt med att sammanställa materialet. I kommande nyhetsbrev kommer du att kunna läsa mer om vad västeråsarna tycker om sin innerstad.


Fullsatt framtidsseminarium

Tisdag den 13 september fylldes hörsalen på ACC av framtidsspaningar. Ungefär 150 personer deltog, och fick höra om powernap-poddar istället för sängar, staden som en plats där vi förverkligar drömmar, bilen som framtidens cigarett och räntans betydelse för vår shoppingvilja.

"Framgångsrika regioner välkomnar alla!" menade Charlotta Mellander från handelshögskolan i Jönköping, som forskat på vilka platser som gör människor lyckliga.

I kommande nyhetsbrev kommer en längre sammanfattning av vad som sades på seminariet.


Tack från projektledaren!

Nu har vi plockat ner paviljongen och det är dags att flytta in kontoret till stadshuset igen. Anna Jägvald, projektledare för Tyck om din innerstad, har jobbat hårt med program, samtal och kaffe. Vad händer nu, Anna?

-Det har varit en fantastiskt rolig och intensiv vecka med många inspirerande möten! Nu ser jag fram emot att få sätta mig och gå igenom alla förslag och idéer som vi fått in. 

Det finns självklart fortfarande möjlighet att tycka om innerstaden. I november ordnar vi nästa seminarium i projektet Tyck om din innerstad.

På cykel i innerstaden

I premiären av vår serie av urbana samtal stod cykeln i fokus. Panelen vill bland annat se tydligare cykelstråk, bättre skyltning, genomtänkta cykelparkeringar och god snöröjning för att innerstaden ska bli en bättre plats för cyklister.

Panelmedlemmarna fick också berätta om sitt eget vardagscyklande. Mycket handlade om frihet, enkelhet och bättre hälsa. Läs mer om cykelsamtalet hos samtalsdeltagaren Katja, alias Cykelkatten.


Jämställdhet i fokus

Strålande väder var det på onsdagen, när den jämställda innerstaden avhandlades. Under ledning av Torbjörn Messing pratade den inbjudna panelen bland annat om konstverket Aseaströmmen (sju cyklande män), mötesplatser som lockar både tjejer och killar samt normer och värderingar i skola och förskola.

"Syns Västerås stads jämställdhetspolicy vid en promenad genom innerstaden" undrade Torbjörn apropå förekomsten av sexistisk reklam i det offentliga rummet. Fylliga anteckningar från samtalet kommer inom kort på webben.


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11

Nyhetsbrev #12

Nyhetsbrev #13 Seminarium: Innerstaden som mötesplats

Nyhetsbrev #14 Vilken workshop!

Nyhetsbrev #15

Nyhetsbrev #16

Nyhetsbrev #17

Nyhetsbrev #18 Vi flyttar ut kontoret på stan


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.