Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

 

Nyhetsbrev nr. 4
- augusti 2016


Vi gratulerar...

…föreningen Jöns Henrikssons minne som fått 96 000 kronor från fonder och stiftelser för att tillsammans med flera skånska och danska föreningar genomföra ett 1600-talsarrangemang i Östra Sallerup den 25 september. Det är Clara Lachmanns fond, Färs- och Frosta Sparbanksstiftelse, Svensk/dansk kulturfond, Dansk/svensk samarbetsfond och Hörby kommun som bidrar finansiellt till arrangemanget. För mer information se www.karlxistenar.se
Det händer så mycket i hembygdsrörelsen som är värt att uppmärksamma. Är det er vi bör gratulera nästa gång? Kontakta oss!

Ta betalt - slutseminarium med spännande talare!

Missa inte sista chansen att ta del i projektet Ta betalt! Du som representerar en förening, ett företag, ett förbund eller en offentlig organisation är välkommen till Hässleholms kulturhus onsdagen den 7 september kl. 18 - 21. Gästtalare är Fredrik Ljunggren som arbetar med IT-säkerhet i kunskapsföretaget Kirei. Så här säger han: ”Informationstekniken finns överallt och underlättar på ett markant sätt vår vardag för de flesta av oss. Men vad händer när tekniken inte fungerar? Hur sårbara är vi egentligen för mer omfattande störningar? Är du beredd?” Läs mer på vår hemsida och anmäl dig senast den 2 september till sylvia.larsson@skaneshembygdsforbund.se

Hembygdens år - Hembygdens helg

Hembygdens helg på Skansen blev ett ståtligt firande av vår rörelse med anledning av 100-årsjubileet. Fjorton personer från föreningar, styrelse och kansli kom att representera Skåne. Monica Lundgren, Örkelljunga hembygdsförening, ledde samtal kring mat, odling och integration. Gunvor Persson, Majvi Olofsson och Karin Blomqvist från Othinslunda hembygds- och borstmuseum demonstrerade borstbinderi och sålde sina handtillverkade borstar. Marika Jardert, Föreningen Olivedal år 1880, ledde tillsammans med Pia Sander lekar där naturen användes som redskap. Sven Jensén och Gun Larsson berättade, tillsammans med Kronobergs läns hembygdsförbund, om ängsskötsel och man kunde prova på att slå med lie. Landskapsfotograf Sven Persson, geograf Margareta Fries och Sven Jensén, nu i egenskap av ekolog, höll tre korta föredrag om förändringar i det skånska landskapet. Vid vårt Hembygdstivoli presenterade Olavi Olson, Peter J. Olsson och Maria Casagrande skånsk hembygdsrörelse. God hjälp hade vi också av Gunilla Kärrdahl från Göinge hembygdsförening som ledde besökarna till våra platser på Skansen. Många provade rundan som vi tillsammans med sju andra hembygdsförbund tagit fram för Tidsmaskinen, med tema "Mötesplatser".

Monica

Karin

Olavi

Hembygdens år - Viktiga datum

Välkomna till en höst med Skånes hembygdsförbund!

7 september: Slutseminarium för projektet Ta betalt! Hässleholm.
18 september: Skymningsafton vid Ballingstorpsgårdarna.
8 oktober: Vägar till landskap. Kurs, Osby.
15 oktober: Skånska bokmässan. Arkivcentrum Syd, Lund.
29 oktober: Gör er röst hörd! Konferens. Höör.
12 november: Arkivens dag - Välkommen hem!

Läs mer om aktiviteterna i detta Nyhetsbrev.

Kretsmöten

Missa inte höstens kretsmöten! Det blir spännande diskussioner om digital tillgänglighet, hembygdsrörelsen och våra nya svenskar och Hembygdens år samt givetvis trevliga visningar av allehanda slag och god fika! För medlemmar endast.

Krets 1: 21 september kl.18.30, Ängelholm. Ängelholms hembygdsförening.
Krets 2: 22 september kl.18, Lilla Tockarp. Västra Torups hembygdsförening.
Krets 3: 28 september kl.18, Hjärsås. Hjärsås hembygdsförening.
Krets 4: 20 september kl.18, Blåherremölla. Föreningen Blåherrremöllas vänner.
Krets 5: 5 oktober, kväll. Ljunits och Herrestads hembygdsförening.
Krets 6: 6 oktober kl.18, Arkivcentrum Syd, Lund.
Krets 7 - 8: 27 september kl.18, Falsterbo/Skanör. Falsterbonäsets museiförening.
Krets 9: 4 september kl. 10 på Ven. Hvens hembygdsförening.

Hembygdens år - inventering av vandringsleder - påminnelse!

Vi inventerar hembygdsrörelsens i Skåne vandringsleder, rutter och stigar. Representerar du en av våra medlemsföreningar? Här hittar du frågor att svara på: Inventering_vandringsleder Gör det innan den 10 september!

Hembygdens år - Skymningsafton

Årets skymningsafton vid Ballingstorpsgårdarna har temat "Alla tiders vandring". Söndagen den 18 september kl. 16.30 händer det. Det blir som vanligt berättelser, musik, mat och överraskningar. Biljettpris 150 kr. Föranmälan till Carina Johansson senast den 11 september, carina.johansson@skaneshembygdsforbund.se eller 046 - 15 80 74

Hembygdens år - Vägar till landskap

Hur kan man ta reda på mer om en plats? Vad kan man se med blotta ögat och vilka ledtrådar kan man hitta i kartor, arkiv, böcker, byggnader och fornminnen? Tillsammans med Osby hembygdsförening arrangerar vi en heldag om arkeologiska och historiska ingångar till landskapet den 8 oktober i Kälsved utanför Osby. I samarbete med Osby hembygdsförening. Anmälan senast 30 september till Sara Williamsson, 046 - 15 80 72 eller sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se

Hembygdens år - Skånska bokmässan

Kom till Arkivcentrum Syd i Lund den 15 oktober kl. 10 - 16! Där och då arrangeras Skånska bokmässan av Skånes hembygdsförbund och Författarcentrum Syd. Ett 30-tal utställare, seminarier på temat hembygdsböcker och bokutgivning samt Speaker’s corner. Det finns några bokbord kvar för medlemmar i Skånes hembygdsförbund. Se hela programmet här: www.hembygd.se/skane/projekt/skanska-bokmassan-2/
Välkommen!

Hembygdens år - Gör er röst hörd!

Lördagen den 29 oktober 2016 genomför vi ett heldagsseminarium för medlemsföreningar om samarbete mellan föreningar och kommuner i frågor som rör landskapet. Hur vill vi att detta ska se ut? Hur kan vi arbeta för att komma dit? Vilken roll ska Skånes hembygdsförbund ha? Vilken nytta kan kommunerna ha av ett utökat samarbete med hembygdsrörelsen? För mer information och anmälan, kontakta Pia Sander, 046 - 15 80 73 eller pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Hembygdens år - Arkivens dag - bilder sökes!

Temat för Arkivens dag i år, den 12 november, är "Välkommen hem!" På Arkivcentrum Syd kommer hembygdsrörelsen att uppmärksammas stort. Det blir ett panelsamtal kring hembygd och dess samhällsnytta, samtal med besökare kring hembygd, en monter som uppmärksammar 100-årsjubileet samt bildvisning på temat Hemmet i filmrummet. Nu efterlyser vi interiörbilder, sådana som kan illustrera just tema hemmet, gärna från olika decennier. Privata bilder eller sådana som visar hembygdsgårdens interiörer spelar ingen roll. Bidra gärna, hjälp oss att göra ett riktigt fint bildspel till filmrummet! Skicka era bilder till maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se senast den 14 oktober.

Hembygdens år - Skånes landskap i förändring

Utställningen Skånes landskap i förändring, byggd på boken med samma namn av Sven Persson och Per Blomberg, rullar vidare. I helgen har den varit på Skördedagen i Kågeröd och nästa anhalt är Hammarlunda konsthall den 23 - 24 september. Vill ni också boka utställningen? Här finns ett formulär att fylla i.

Kanske kan ni som förening på, eller i närheten av, de platser utställningen kommer till anordna föredrag, samtal eller visningar som anknyter till det ni kan och vill förmedla om landskap? Kontakta oss på Skånes hembygdsförbund, vi hjälper gärna till som bollplank och med de kontakter som behövs med respektive utställningsplats. Här hittar ni turnéplanen.

Hembygdens år - goda exempel på aktiviteter

Skånes hembygdsförbund delar ut ekonomiskt stöd till de medlemsföreningar som vill marknadsföra landskapsrelaterade aktiviteter, ordna resor med dialog kring landskap eller arbeta med integration under Hembygdens år.

Båttur på Ringsjön
Foto: Anders Bergquist

En av de föreningar som fått bidrag är Frosta härads hembygdsförening, som i våras arrangerade en mycket populär båttur, där man berättade om Ringsjöns utveckling och betydelse för Mittskåne. Resan arrangerades tillsammans med Södra Ringsjöortens bydeförening och Höörs kommun.

Burlövs mölleförening, Föreningen Svedala-Barabygden, Museiföreningen i Lomma, Hembygdsföreningen i Lomma kommun, Staffanstorps hembygdsförening och  Bara härads hembygdsförening gick samman och ordnade en gemensam Qulturrunda, en dag i augusti då de alla höll öppet för publik. Kommunikation och marknadsföring sköttes gemensamt. Till detta fick de ekonomiskt stöd. Läs mer i denna artikel: www.skd.se/2016/06/07/skanskt-kulturarv-far-en-egen-qulturrunda/ 

Bidrag har också Ivetofta hembygdsförening fått. Den 10 september arrangerar de en busstur för ledande beslutsfattare och tjänstemän, med syfte att öka kunskapen om den lokala kulturhistorien och kulturlandskapet. I detta samarbetar de med Iföverkens Industrimuseum, Näsums Hembygdsförening och Edenryds Byaträff.

Ytterligare föreningar som har fått stöd är Gärdslövs Byalag, Grönby Byalag, Södra Åby hembygdsförening och Kulturgruppen Anderslöv och bygden som i helgen arrangerade vandringar längs Tullstorpsån, det längsta vattendraget i Trelleborgs kommun. De berättade om ån, landskapet, djurlivet och växterna. Personer som varit aktiva i Tullstorpså-projektet berättade om hur det har bedrivits som ett samarbete mellan markägarna och Länsstyrelsen i syfte att minska näringsläckage, lösa översvämningsproblematik, skapa god ekologisk status och underlätta skötsel.

Onsjö härads hembygdsförening har fått bidrag för marknadsföring av de tre arrangemangen Skördedagen 28 augusti (i samarbete med familjen Nilsson), Familjedagen 16 juli (i samarbete med stiftelsen Gamlegård i Billinge) och Möllans dag 3 juli (i samarbete med Stiftelsen Haga Kvarn).

Medlemsförening? Ni kan också söka bidrag för hjälp med marknadsföring, resekostnader eller för integrationsfrämjande insatser. Bidrag ges till publika arrangemang som syftar till samtal om landskap och där ni samverkar med minst två andra parter. Kontakta Maria Casagrande, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Nätpublicering av dialektinspelningar från Skåne

Som ett led i arbetet med att sprida kunskap om och tillgängliggöra material ur sina samlingar planerar Institutet för språk och folkminnen att publicera en dialektkarta på myndighetens webbplats. Där ska man kunna lyssna på äldre inspelningar, bland annat från Skåne. Inspelningarna gjordes på 1930- till 1960-talen av personer knutna till Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund. Äldre personer i olika delar av Skåne intervjuades om sina liv, sitt arbete och språk. Institutet söker nu släktingar till alla som har intervjuats för att få dels medgivande att publicera inspelningarna på internet, dels kompletterande information om de intervjuade. På deras hemsida finns en lista över ett antal personer som intervjuats. Känner du igen någon? Hör i så fall gärna av dig till Institutet för språk och folkminnen. Läs mer på www.sprakochfolkminnen.se/dialekteriskane

Seminarium - Kulturdimensionen & landskapet

Kulturarvet är en viktig del i arbetet med hållbar utveckling, framhåller nu UNESCO i nya "Kulturdimensionen för hållbarhet". Till detta kan läggas ELC, "Europeiska landskapskonventionen", vars mål är en rikare livsmiljö där alla kan delta i utformningen. Framtidsfrågor och kulturarv hör ihop!
Välkommen till ett seminarium i Hammarlunda fredagen den 23 september 2016. Ta del av erfarenheter från publikarbete med kulturarvstema och nya Kulturdimensionen för hållbarhet. Seminariet arrangeras av ARNA. www.arna.nu/seminarium_23_september.html

Seminarium - om lera som byggnadsmaterial

Kulturen i Lund arrrangerar tillsammans med Hållbart Byggande i Syd och BEVIS- byggnadsvård i Skåne, ett seminarium om lera den 23 september 9 - 16. Seminariet behandlar lera som byggnadsmaterial ur ett historiskt och modernt perspektiv och hålls på Gamlegård på Kulturens Östarp den 23 september. Dagen kommer, förutom en praktisk workshop där man får prova på både moderna och traditionella tekniker för att lägga lergolv, även att innehålla teoretiska genomgångar av lera som historiskt- och modernt byggnadsmaterial. Anmäl dig senast den 15 september till linnea.stolle@kulturen.com. Seminariet kostar 1 800 kr att delta i.

Onsdagscafé - Vägar till landskap

På Arkivcentrum Syd (ACS), till vilket Skånes hembygdsförbund är kopplat, arrangeras regelbundet sk ondagscaféer. I höst kommer vår egen konsulent och kulturpedagog Sara Williamsson att berätta under rubriken "Vägar till landskap" den 9 november (se även kurskoncept ovan). Här hittar ni övriga onsdagscaféer och annat spännande som erbjuds på ACS. www.arkivcentrumsyd.se/wp-content/uploads/2016/06/programht2016webb.pdf

Berättelser från föreningslivet: Mölledagen den 3 juli 2016

Min hembygds kvarn är Ruveröds Kvarn, som Ligger utanför Ljungbyhed och ägs av ”min” förening, Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening. Jag åker dit - en utmärkt start på en mölledag! Kjell Assarsson visar hur man maler och intresset är stort från både barn och äldre.

Att köpa med sig mjöl hem är inte som att inhandla det i snabbköpet. Man använder det med litet mera känsla. Festkommittén lockar med sill och potatis – den lunchen smakar extra bra i denna fridfulla miljö. Kvarnhjulet arbetar lugnt och metodiskt med hjälp av Ybbarpsåns vatten. Fåglarna kvittrar och sorlet från glada besökare värmer en hembygdssjäl. Kaffekorgen får i mitt fall vänta, eftersom jag har för avsikt att också bege mig till Krapperups gamla vattenmölla. På väg dit blir jag varse en köbildning men inga trafikarbeten. Nu ser jag varför - bilarna ringlar sig upp på krönet, runt höjden och Bräcke Mölla syns däruppe. Det blåser rejält idag och vingarnas vita segelduk lyser i solen. Jag fortsätter eftersom jag är på väg till Krapperups gamla mölla. Föreningen har sökt och beviljats leaderpengar. Projektet avser att restaurera vattenmöllans inre, så att man kan demonstrera hur säden maldes för hundratals år sedan. Arbetena omfattar vattenhjulen, kvarnmaskineriet, bjälklag och loftgolv, för att kunna ta emot flera besökare. Att få komma till dem med nymalt mjöl från Ruveröds kvarn, hoppas jag kan uppmuntra dessa entusiaster och bli en bra start på deras tuffa projekt. Såklart stannar jag till vid Bräcke Mölla på väg hem och härifrån tar jag inte bara med mig nymalt mjöl utan en helt suverän idé, som jag vill förmedla till alla läsare. De har gjort förpackningar med färdig brödmix, det är bara att tillsätta 1 liter filmjölk och 2 dl sirap. Utförlig beskrivning är fastsatt på den fint stämplade bruna pappåsen. Så här skall en slipsten dras! Nej förlåt kvarnsten – enkelt men smart sätt att möta dem som inte vet hur de skall bruka det exklusiva mjölet. Detta kommer att få dessa att baka. Grovt Rågbröd med Bräcke Brödmix! Vilka entusiaster det finns i vår bygd! Utan alla dessas ideella insatser hade inte vi, närboende eller besökare, haft tillgång till en bråkdel av de sevärdheter som nu visas upp av föreningar, i stad och på landsbygd.

Ingegerd Hagelin, ledamot i Skånes Hembygdsförbund och fadder för leaderprojektet i Krapperup.

Välkommen hit!

Många föreningar gör insatser för att få nya svenskar att känna sig välkomna. Monica Lundgren driver språkkafé i Åstorp, och har arbetat med odling och integration på hembygdsgården Ingeborrarp utanför Örkelljunga. Hon var också med under Hembygdens helg i Stockholm och pratade odling med människor från många olika länder, och förstås med aktiva i hembygdsföreningar i andra delar av vårt land. Monica menar att hembygdsrörelsen kan spela en viktig roll för integrationen och att odling kan vara ett enkelt sätt att mötas. Se här en trevlig artikel om detta i Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad. www.hd.se/2016-08-24/pa-kolonilotten-vaxer-de-syriska-frona-i-svensk-jord

I samma artikel kan man också kan läsa om hur Grönby byalag har välkomnat de många människor som kom till Grönby sedan skolan blivit anläggningsboende. Byalaget har hjälp de nya med praktiska saker, men också bjudit in dem till olika slags aktiviteter, där de lärt känna varandra.

Hemsidessupport

Från och med 5 september kommer Viggeby data sköta supporten för hembygd.se. Viggeby har redan tidigare ansvarat för bl.a. serverutrymmet för både hembygd.se och bygdeband.se. Viggeby data har lång erfarenhet av supporthantering och de kommer dessutom att kunna samla ihop ärenden där något är fel och måste åtgärdas. Bättre ärendehanteringen utlovas framöver.

Nytt för Tidsmaskinen

Fler och fler föreningar, kommuner och museer skapar rundor till appen Tidsmaskinen, rundor som man kan gå på egen hand och som leder till spännande platser och berättelser. Så har till exempel Tomelilla kommun, i samarbete med Tomelillas hembygdsföreningar, nyligen lanserat hela 11 rundor till sina besöksmål!

Den allra nyaste rundan är dock producerad av Oppmanna-Vånga hembygsförening och tar fasta på alla de muntliga berättelser som finns kring fyrtio-talet torpruiner strax norr om Arkelstorp. Rundan heter Döda byn. Det finns också rundor i Simrishamn, Landskrona, Ängelholm, Gislöv, Dalby, Uppåkra, Osby, Kristianstad, Degeberga, vid Immeln, Örnanäs kulturreservat samt på Ivö. Pröva gärna att gå en runda eller två medan det ännu är härligt att vara ute och gå! Här hittar du all information du behöver för att komma igång.

Medlemsförmån: Bygdeband

Många föreningar är engagerade i att fylla Bygdeband, hembygdsrörelsens egen databas för arkivhandlingar och fotografier, med innehåll. Inte mindre än 29 av de skånska föreningarna arbetar med det. Kanske kan det bli fler? Upptäck fördelarna, prova! Det är gratis för medlemmar i Sveriges hembygdsförbund. www.bygdeband.se

Nytt från Hembygdsförsäkringen

Tips för tillgänglighet

Har ni öppet för publik? Då bör er hemsida innehålla information om i vilken utsträckning ni tillgängliggjort era miljöer. Berätta om ni har hörslinga, ramper, handikapparkering eller anpassad toalett. En besökare med funktionshinder kanske avstår att komma till er, om han eller hon inte på ett enkelt sätt kan ta reda på om det är möjligt!

Kanslinytt

Vi säger ett stort tack till Olavi Olson för hans tid som vikarierande hembygdskonsulent på kansliet! Olavi har varit till stor hjälp i vårt arbete med Hembygdens år under hela detta och särskilt under sin anställning maj till augusti.

Vi välkomnar Sara, tidigare Lind, nu med namnet Williamsson, tillbaka från sin föräldraledighet. Sara börjar igen den 1 september.

Välkommen också Amanda Johansson, som med början den 30 augusti ska göra fem veckors praktik på Skånes hembygdsförbund inom sin utbildning på Landskapsvetarprogrammet på högskolan i Kristianstad.


"För att utvecklas som person och verka i ett socialt sammanhang med människor från alla klasser och åldrar."

- citat från en medlem, på frågan om varför personen engagerar sig i en hembygdsförening

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.