Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 3/2016

Träffa oss på Borgeby fältdagar!

Den 29-30 juni är ni hjärtligt välkomna till vår moner S106 på Borgeby fältdagar. Kom och prata köttproduktion med oss och kryssa dig fram till ett presentkort i vår webbshop med ett värde av 1000 kr! Välkomna!

Transport- och öppettider på seminstationerna i midsommarhelgen

 

Onsdag 22 juni - Sista dagen innan Midsommar att skicka postpaket.

Torsdag 23 juni - Inga postpaket kan skickas till fredagen

den 24 juni (Midsommarafton). 

Ordermottagningen öppet kl. 07.30 - 11.30

Fredag 24 juni – Stängt

 

OBS! Onsdag den 22 juni skickas alla brukssemindoser som longlife för baspris!

(Gäller Hampshire o Durocdoser)

Vid frågor kontakta ordermottagningen

010-130 89 30

10 projekt får 3 miljoner kronor!

Den 15 mars var det sista ansökningsdag för den första utlysningsomgången av medel från branschutvecklingspengen. Totalt kom 46 ansökningar in till Svenska Köttföretagen till ett ansökt värde om drygt 16 mkr. Projekten ska stötta genomförandet av handlingsplanerna för respektive djurslag.

Totalt är det 3 Mkr avsatt till utlysning av branschutvecklingspengar per år och dessa är fördelade mellan djurslagen gris, nöt och lamm enligt följande; 65 procent till gris, 30 procent till nöt och fem procent till lamm. Fördelningen baseras på hur mycket pengar som varje djurslag betalar in totalt till branschutveckling varje år genom de pengar som samlas in via slaktavräkningen.

De beviljade projekten ska stötta handlingsplanerna och bidra till en ökad lönsamhet inom branscherna för gris, nöt och lamm. En beslutsgrupp bestående av Svenska Köttföretagen, Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och LRF Kött har beslutat om vilka projektsom har beviljats medel.

-          Vi är överraskade och mycket glada över det stora intresse som har visats för utlysningen. Många har sökt, allt ifrån enskilda företagare till stora väletablerade organisationer. Nu kommer vi att utvärdera kriterierna för utlysningen och återkomma med en ny utlysning i början av nästa år, säger Theres Strand, Branschansvarig vid Svenska Köttföretagen.

Årets anslag för nöt och lamm är fördelade men för gris finns det dock möjligheter för ytterligare en ny utlysning i höst. Mer information kommer.

Läs mer här!

Vi gratulerar topplistevinnarna!

Striden var hård i toppen men Norpig AB tog hem förstaplatsen på livsvinslistan. Etta på smågris blev Persgård, Örjan och Anna Bertilsson och på slaktgrislistan tog Ösby Gård, Önnerståhls Smågris hem segern! 

Läs mer här

Utvecklingen av Svenska Köttföretagen fortsätter - Välkommen Anneli, Johanna, Helena och Linda!

Anneli Vidjelid börjar sin anställning vid Svenska Köttföretagen den 8 augusti och blir ny administrativ chef för både oss och Gård & Djurhälsan. Anneli kommer närmast från Elos Medtech Timmersdala AB där hon varit administrativ chef. Anneli kommer att vara stationerad i Skövde.

Johanna Bengtsson börjar den 1 augusti och ingår i den satsning på nötkött som Svenska Köttföretagen gör. Johanna övertar VD rollen vid Svensk Köttrasprövning och ska dessutom arbeta med utveckling av köttkvalitetsegenskaper samt med genomförandet av Handlingsplan Nöt. Johanna kommer närmast från Gård & Djurhälsan.

Linda Lundberg börjar sin anställning den 29 augusti och axlar rollen som chef för AO Genetik. Med gedigen kunskap från grisproduktion och slakteriverksamhet och nu senast även som säljchef för Piggfor på Lantmännen, kommer Linda koncentrera sig inledningsvis på livdjursmarknaden. 

Helena Stenberg börjar den 1 juli och kommer framförallt att arbeta med det nya spännande projektet kring kontroll av ursprungsland på svenskmärkt kött. Helena har arbetat med nötkött de senaste 20 åren och närmast arbetat som egen företagare inom nötköttsområdet och som VD för Svensk Köttrasprövning.

Nu är nya tidningen här!

Ytterligare ett led i vårt samarbete och effektivisering presenterar vi vår gemensamma tidning för Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan. 

Klicka på tidningsbilden så kommer du till länkar där du kan läsa tidningarna digitalt! Är du kund hos oss och har inte fått tidningen i brevlådan kontaktar du sarah.ejermark@kottforetagen.se så löser vi det!

Vinn ett presentkort värt 200 kr i vår webbshop genom att svara på 10 frågor om tidningen!

Vi vill gärna veta vad du tycker om vår nya tidning vi gör tillsammans med Gård & Djurhälsan och önskar därför att du tar 2 minuter och klickar på länken nedan och svarar på 10 frågor.

Anger du din e-postadress är du också med i utlottningen av ett presentkort med ett värde av 200 kronor i vår webbshop!

Klicka här för att komma till frågeformuläret. Utlottningen är öppen till den 15 augusti.

Försäljningsstatistik

Seminförsäljningen 

Seminförsäljningen visade på plus i maj och ligger +0,3% från årets början. Vi har nu 3 faderraser på seminstationen som vi säljer semin ifrån – NG Hampshire, Norsvin Duroc och DanAvl Duroc. Försäljningen av brukssemin har ökat med 0,1% från årets början, medan försäljningen av vit semin har minskat med 0,8% för samma period.

Livdjursförsäljningen

Försäljningen av livdjur fortsätter uppåt. Jämfört med föregående år så har försäljningen av livdjur ökat med 10,3% hittills i år. Dräktiga är fortsatt den största kategorin med 37% av sålda livdjur, även om den minskar (42% 2015). I stället ser vi att fler har gått över till obetäckta – 29% jmf med 24% 2015. Ämne samma andel som föregående år.

Pernilla Nilsson blir kommunutvecklare vid Essunga kommun!

Pernilla Nilsson har arbetat inom grisbranschen i 25 år och nu senast som Livdjursförmedlare vid Svenska Köttföretagen. Pernilla går nu vidare mot nya utmaningar i livet genom att bli kommunutvecklare vid Essunga kommun!

Vi önskar Pernilla all lycka till på sitt nya jobb och hoppas att våra vägar korsas snart!

Går du i byggtankar? Köp livdjur i tid

Stå inte utan djur när bygget är klart!

Går du i bygg tankar eller vill utöka din produktion? Om svaret är JA så är det jätteroligt och nödvändigt då vi saknar så många grisar i Sverige.

Men för att lyckas med planen i sin helhet är det viktigt att man kontaktar Livdjursförmedlingen i god tid, då vi behöver ett år på oss att ta fram en dräktig gylta till dig.

Kontakta oss på livdjursförmedlingen så fort du har bestämt dig och bjud gärna in oss till ert byggmöte så vi är blir uppdaterade på er byggplan och kan hjälpa till att göra din plan till verklighet!

Ring livdjursföremedlingen

Mikael Johansson: +46 (0)10-130 89 07

15% rabatt på hela sortimentet av avlivningsprodukter och andningsskydd

Under juni månad har vi 15% rabatt på hela vårt sortiment av avlivningsprodukter. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Under juli månad har vi 15% rabatt på andningsmasker. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

kottforetagen.se

www.kottforetagen.se Sveriges mest kompletta hemsida för dig som är intresserad av köttproduktion! Här hittar du samlade nyheter från hela branschen. Du kan också läsa mer om våra verksamhets-områden, våra prislistor och hur du beställer från oss.

Svenska Köttföretagen i media

Här är ett axplock där Svenska Köttföretagen har figurerat i media sen förra nyhetsbrevet!

Här uppförökas danska gener - Grisföretagaren 160513

Intervju med Hans Agné om samarbetet med DanAvl - Sveriges Grisföretagare 160514

Sveriges köttbönder satsar 3 mkr på utveckling - Jordbruksaktuellt 160524

Verkstad inom 30 för 550 - Jordbruksaktuellt 160526

Positivt på flera sätt för 2015   års produktionsuppföljning - Sveriges Grisföretagare 160614

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . fax 0500-48 33 70 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.