Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev juni 2016

Redaktör:
Sofie Drake

Ansvarig utgivare:
Srinivas Uppugunduri

Webbadress:
www.cancercentrum.se/sydost


Missa inte

Skriv in din e-postadress och få de senaste nationella nyheterna direkt i mejlen från Mynewsdesk.


På gång

23 augusti 2016

Andrum: för cancerpatienter. "Att må normalt", Åsa Kadowaki, psykoterapeut. Tid och plats: kl 13 - 16 Ronald McDonald hus. Läs mer och anmäl här

 

6 september 2016

Andrum: för cancerpatienter. "Familjens påverkan", Gunilla Ringdahl, kurator. Tid och plats: kl 13 - 16 Ronald McDonald hus. Läs mer och anmäl här

 

6 september 2016

Andrum: för cancerpatienter. "Sexualitet och cancer", Gunilla Ringdahl, kurator. Tid och plats: kl 16:30 - 18:30 Ronald McDonald hus. Läs mer och anmäl här

 

20 september 2016

Andrum: för cancerpatienter. "Forskningen och framtidens behandlingar", Srinivas Uppugunduri, professor och verksamhetschef RCC Sydöst. Tid och plats: kl 13 - 16, Ronald McDonald hus. Läs mer och anmäl här

 

28 september 2016

Palliation Sydöst. Plats: Kalmar, Kalmarsalen. Kontaktperson: Jessica Eriksson, processledare inom palliation för RCC Sydöst. Läs hela programmet och anmäl här

 

29 september 2016

Patient- och närståenderåd. Tid och plats: RCC Sydösts kansli, Brigadgatan 21, Linköping kl 9 - 16. Se kontaktuppgifter för mötet här

 

Se vad mer som är på gång i kalendern »


Späckat program i årets Almedalen

- Det ska bli spännande att leda ett seminarium i Almedalen! Vi har lyckats få väl insatta paneldeltagare till alla tre seminarierna, så jag tror att det kommer att bli mycket intressanta samtal.

Det säger Srinivas Uppugunduri, verksamhetschef för RCC Sydöst och moderator för ett av de tre seminarierna som RCC håller under Almedalsveckan. I år är det RCC Sydöst som arrangerar tillsammans med SKL och RCC i Samvarkan.

Se hela programmet här


Melanom får egen vårdprocessgrupp

- Syftet med den här gruppen är att ta ett grepp om hela hudtumörprocessen i sydöstra sjukvårdsregionen. Vi tror att samverkan inom det här området kommer gynna patienterna och även påskynda den tekniska utvecklingen.

Det säger Marianne Maroti, hudläkare och processledare för hudtumörprocessen på RCC Sydöst. Läs hela artikeln här


Långtidsppföljning av barncancer får eget vårdprogram

Ett nationellt vårdprogram för långtidsuppföljning av barncancer har antagits. Mikael Behrendtz, barnonkolog i Region Östergötland, har tillsammans med Måns Agrup, vuxenonkolog i Linköping, fått i uppdrag att skissa på en plan för implementering av vårdpro-grammet i sydöstra sjukvårdsregionen.

Förslaget kommer att presenteras för RCC:s ledningsgrupp och RSL under hösten.

- Vi ser naturligtvis oerhört positivt på att uppföljningen av barncancer har fått ett eget vårdprogram, säger Srinivas Uppugunduri, verksamhetschef för RCC Sydöst om beslutet. Det innebär att den här patientgruppen på ett tydligare sätt kan få stöd i vården, något som saknats tidigare.

I vårdprogrammet föreslås bland annat att kunskapscenter upprättas på varje plats där barncancervård bedrivs.

- Hur långtidsuppföljningen ska se ut och uformning av ett eventuellt framtida kunskapscenter här i Sydöst får vi diskutera vidare i höst, när planen presenteras, säger Srinivas.


Att leda med kunskap - RCC:s erarenheter samlade i ny skrift

Efter sex års arbete med cancerstrategin har nu RCC samlat erfarenheter och lärdomar i skriften” Att leda med kunskap”.

- De erfarenheter vi fått visar hur viktigt det är att leda med kunskap tillsammans med professioner och patienter och det kan vara en inspiration för såväl nationell samverkan som regionalt/lokalt arbete.

Det säger Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare vid SKL och ordförande i RCC i samverkan. Läs "Att leda med kunskap" här


Lisa nybakad statistiker

Lisa Åkesson är alldeles nyutexaminerad statistiker från Linköpings universitet. Hon valde att gå direkt till Regionalt cancercentrum sydöst.

- På RCC tror jag att det finns god chans att få en bredd i yrket och få möjlighet att jobba tillsammans med erfarna statistiker.

Lisa har under utbildningen särskilt inriktat sig på programmering, och det hoppas hon få nytta av även på RCC Sydöst. Lisa kommer att ansvara för diagnoserna huvud-hals, kolorektal, CNS och esofagusventrikel.


Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ utvecklingen på webben www.cancercentrum.se/sydost
och gör oss gärna till favorit!