Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Analysbrev #6

Hej!

I månadens analysbrev konstaterar vi att maj blev den starkaste månaden hittills i år och att snittordervärdet fortsatte att öka. Vi tittar på hur midsommar påverkar orderingången samt under vilken tid på året då kunderna helst shoppar via mobila enheter.


Maj 2016

Intäkter upp 13%

Tillväxten var något svagare i maj än månaden innan. Jämfört med samma period förra året ökade intäkterna med 13%.

Besök upp 8%

Ökningen för antalet besök var också lägre än i april. I maj ökade besöken med 8% jämfört med förra året.

Antal order upp 17%

När vi jämför antalet order under maj 2015 och 2016 ser vi en öknining på 17%.

I graferna ovan är datan för 2015 förskjuten för att matcha veckodagarna och ge en mer jämförbar bild.


Starkaste månaden hittills

Som vi väntade oss blev maj den starkaste månaden hittills i år. Även om intäktsökningen inte var lika stark som i april.


Juni 2016 - Prognos för orderfördelning

I juni firar vi både midsommar och Sveriges nationaldag. Enligt gårdagens och förra årets siffror för nationaldagen och midsommardagen påverkar helgdagarna inte orderingången märkbart. Men om vi tar ett snitt för de närmsta fredagarna runt midsommar och jämför med orderingången under midsommarafton ligger den 29% under snittet. Så det ser ut som att Sveriges e-handlare kommer kunna fira midsommar med sill och nubbe istället för att packa paket.


Snittordervärdet fortsätter att öka

Konverteringsgrad

Snittordervärde

Konverteringsgraden ökade något i maj jämfört med månaden innan och detsamma gäller för snittordervärdet.

Snittordervärdets ökning är dock tillfällig och när vi tittar över längre tid kan vi se att den istället minskar. Läs mer om det minskande snittordervärdet här.


Större andel köp via mobila enheter

Dator

Smartphone

Surfplatta

Andelen order lagda via dator minskar med 1,6 procentenheter och det är nu tredje månaden i rad som de mobila enheterna står för över 50% av alla order.

Siffrorna för 2014 och 2015 visar att juli är den månad då det är vanligare att handla via smartphone eller surfplatta jämfört med resten av året. Därför väntar vi oss att en ännu större andel av alla order kommer via de mobila enheterna de närmaste månaderna.


Statistiken i analysbrevet kommer från vår statistiktjänst Analytics med över 250 medlemmar, där man som e-handlare kan bli medlem för att jämföra sin egna butik med sin bransch eller hela Sveriges e-handel. Vi använder även analyser från Ehandelsindex som du kan läsa mer om här.

Vi hörs igen nästa månad!

Stort tack för att ni läser vårt analysbrev!
Vi hörs igen om en månad!

Joakim Andersen - Indexansvarig

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.