Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Läkare för Miljön

Redaktörens rader

Här kommer årets tredje nyhetsbrev. På Facebook och Twitter läggs oftare upp kommentarer till olika miljöfrågor. Följ med där! 

Eftersom ordförandes rader publiceras i sin helhet får de avsluta detta nyhetsbrev.

Ingrid Eckerman, redaktör och kassör
ingrid.eckerman@lakareformiljon.se 


Björn Fagerberg i Läkartidningen

Extremvärme ett ökande problem för den globala folkhälsan  Läkartidningen 31-33/2016. Vår styrelseledamot Björn Fagerberg var en av författarna till artikeln 

Författarintervju med Björn i samma nummer.

LfM med Läkarförbundet i Almedalen

Läkarförbundets klimatarbete


Referat

En färd längs Göta älv

I juni reste LfM med på Ingenjörer för Miljön:s årliga resa, denna gång längs Göta älv. Läs det utförliga referatet av Barbro Robertsson, medlem i LfM. 

Mikroplaster - ett allt större problem

Läs referatet och se föreläsarbilderna från caféaftonen på Ekodirekt, Göteborg den 7 september. 


Recension


Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi blir alltmer på ropet, framför allt som affärsidé. Här har vi försökt bena ut vad som menas.

Läs också intervjun med Michael Braungart, grundaren av Cradle to cradle (C2C), där han kritiserar svensk miljöpolitik. 

Läs tidigare artiklar om ekonomi och hälsa.


Mer från LfM

Vill du föreläsa om klimatet? Då kan du få tillgång till de ppt-paket som vår klimatgrupp tagit fram. Kontakta Björn Fagerberg bjorn.fagerberg@lakareformiljon.se

Ny internationell sekreterare  Sofia Lindegren, AT-läkare i Stockholm och medlem av Läkareförbundets klimatgrupp, blir vår nya internationella sekreterare. Matilda van den Bosch har flyttat till Kanada och kan inte längre delta aktivt i LfM. Lyssna till Sofia i SvD:s klimatpodd oktober 2015.

LfM på CleanMed Europe  "The challenge of motivating doctors to develop sustainable healthcare" är titeln på LfM:s sympoium med tre styrelserepresentanter: Sofia Lindegren, Björn Fagerberg och Ingrid Eckerman.   

Hinder för handling  Ira Sundberg, psykolog och medlem i LfM, skriver i UNT 13.6.2016 om vikten av att vi gör rätt.

Protest mot EU  LfM stödjer protesten mot EU:s agerande om hormonstörande ämnen.


Från ordföranden

Kära miljövänner!

Vilken fantastisk brittsommar vi fått njuta av i september hittills! Sommarvärme i luften (23° i Mälardalen 15 september) och fullt badbart i vattnet (18° i Mälaren). Glädjen över det vackra vädret grumlas dock av att man undrar om detta är en effekt av den pågående klimatförändringen.

Sista året har vi vant oss vid att ”sistlidna månad har varit den varmaste för årstiden hittills”. Visserligen säger klimatforskarna att man inte skall dra några slutsatser av det aktuella vädret, men man börjar ju undra när trenden blivit så långvarig.

Det finns ju många tydliga tecken på att klimatet blir varmare. Trädgränsen flyttas uppät, flyttfåglarna kommer tidigare och lämnar oss senare och glaciärerna minskar drastiskt, både i Skandinavien och vid polerna. Läste idag att nya fiskarter som vanligen finns i varmare vatten hittats av fiskare både i Östersjön och Kattegatt.

Trots att det således finns ovedersägliga tecken på att klimatet håller på att bli varmare finns det fortfarande klimatförnekare, även i läkarkåren. Så fort vi skriver om klimatförändringen och dess hälsoeffekter, t ex i Läkartidningen, så finns det kollegor som genast hugger och kommer med långa kommentarer om att klimathotet bara är inbillning och en konspiration av klimatforskare. Trots hög vetenskaplig kompetens inom sitt fack. Mycket märkligt!

Det är en hel del på gång inom föreningen i höst. Vi håller på att sammanställa en bildbank på temat Klimat och hälsa som kan användas vid föredrag och information i olika sammanhang. Förhoppningsvis kan Läkarförbundets arbetsgrupp för klimat och hälsa använda delar av bildbanken då deras budskap skall spridas till lokal- och specialistföreningar.

I mitten av oktober är det en stor europeisk konferens i Köpenhamn: Clean Med Europe 2016 som handlar om miljövänlig och hållbar sjukvård. Då skall tre styrelsemedlemmar i LfM ha ett symposium för att berätta om föreningens arbete med att sprida kunskapen om sambandet mellan klimat och hälsa och hållbar sjukvård till läkarkåren i Sverige. Och om vårt arbete med miljöaspekter på läkemedel. Ingrid Eckerman, Sofia Lindegren och Björn Fagerberg skall medverka och rubriken är: The challenge of motivating doctors to develop sustainable health care. Pharmaceuticals and the environment.

Det blir ingen Riksstämma i år, men den återkommer i december 2017. Vi börjar redan fundera på program tills dess. Kanske blir det ett utökat symposium om hälsoaspekter på mat och matproduktion. Ett alltid lika aktuellt och intresseväckande ämne.

Sven Blomqvist, ordförande LfM
sven.blomqvist@lakareformiljon.se

 

Oktober 2016

Hållbar utveckling
för bättre folkhälsa

www.lakareformiljon.se

Ändrad adress?

Meddela ändrad e- och postadress till info@lakareformiljon.se

facebooktwitter

Kongresser


Nya rapporter


Uppsala först i världen

Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i världen att testa enzymrening av avloppsvatten i verklig miljö.

Lakartidningen.se 2016-08-25  


USA förbjuder triclosan i tvål

FDA förbjuder triclosan, triclocarban och 17 andra antibakteriella substanser i tvålar.

Läs pressmeddelandet


SLL minskar växthusgaser

Verksamheterna inom Stockholms läns landsting har minskat sina utsläpp av växthusgaser med 70 % sedan 1990. Läs pressmeddelandet

Gör något aktivt - bli passiv medlem!

164 av 230 i medlemsregistret har betalat sin medlemsavgift 2016.

Läkare 300 kr
Övriga i sjukvården 200 kr
Studerande 100 kr 
Stödmedlem 500 kr

Plusgiro 14 43 65-4
Swish 123 458 57 09

Glöm inte namn, födelsedatum, e-adress!

Nyhetsbrev för Läkare för Miljön

Ansvarig utgivare 
Karl-Henrik Robèrt 

Redaktör
Ingrid Eckerman

Tel 08-600 15 56,
070-55 73 103

ISSN 1103-081X

Läkare för Miljön

c/o Eckerman, Statsrådsvägen 11,
12838 Skarpnäck  
E-postinfo@lakareformiljon.se  

Plusgiro 14 43 65-4 
Swish 123 458 57 09
Org.nr. 80 24 00-2782

LfM är en ideell opolitisk organisation, bildad 1991 med ca 250 medlemmar.

Föreningen är öppen för läkare och övriga verksamma inom hälso- och sjukvården. Annan kan bli stödmedlem.

LfM samarbetar med Ingenjörer för Miljön och är associerad till Sveriges Läkarförbund, Svenska LäkaresällskapetISDE (International Society of Doctors for the Environ­ment), HCWH (Health Care Without Harm), Climate and Health Council och HEAL (Health and Environment Alliance).


Läkare för Miljön

Hållbar utveckling för bättre folkhälsa

www.lakareformiljon.se

Facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.