Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #15. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Djäknebergets förskola tycker om sin innerstad

"Domkyrkan är fin, den ska finnas kvar precis som den är". ”Den här sjön (Svartån) ska vara kvar!”. "Det är bra med en knapp att trycka på så stannar bilarna och så är det roligt.” När man är tre till fem år gammal finns det mycket att upptäcka i innerstaden.

Barnen på Djäknebergets förskola har arbetat med innerstaden i projektet "Barns möten med Västerås". Projektet syftar till att ge barnen en röst och möjlighet att synas och ta plats i samhället. Barnen upptäckte innerstaden till fots, pratade om platser och fotograferade det som de såg.

De gula gatlyktorna på Norra Källgatan föll barnen i smaken och de ansåg att alla stadens gatlyktor borde se ut så.

”Övergångställen är bra! Dem vill vi ha kvar. Men de ska ha vitare streck.”

I text och bild dokumenterades barnens egna idéer om innerstaden.

-Jag tycker det är fint med blommorna i Västerås. Det finns tillräckligt många, säger Hanna om sin färgglada akvarell.

”Tänk om vi fick bestämma hur Västerås skulle se ut” funderade barnen. På förskolan bestämde de sig för att bygga en miniatyrstad av barnens närmiljö och använda olika typer av verktyg såsom gips, rödlera och spillmaterial. På bilden ser man hus, gator och grönska. I fonden står den ståtliga domkyrkan som en grupp barn murat av små tegelstenar som de gjort själva. 

Vi i "Tyck om din innerstad" är jätteglada att få ta del av projektet "Barns möten med Västerås". Att de vita strecken borde vara vitare håller vi verkligen med om, och faktum är att just vägmarkeringar på en hel del övergångsställen kommer att åtgärdas under den här säsongen.


Ungdomskonsulter sommarjobbar med fokus på innerstaden

Tyck om din innerstad fortsätter samarbetet med Ungdomsdialog. I sommar kommer åtta ungdomskonsulter att jobba med bland annat innerstaden. Deras frågeställning känner vi igen från fokusgruppens första träff: ” Vad gör innerstaden till en bättre plats 2050?”.

Utifrån den frågeställningen ska ungdomskonsulterna ta fram teman som är viktiga att arbeta vidare med i projektet. Ungdomarna ska även undersöka närmare vilka mötesplatser som är viktiga för ungdomar i innerstaden. Gruppen kommer särskilt att fokusera på en av våra populäraste mötesplatser, Lögarängen, och samla in västeråsungdomars idéer om vad som kan utvecklas där.

Till hösten fortsätter samarbetet mellan Tyck om din innerstad och ungdomsdialog. Då ska vi jobba vidare med de teman som ungdomskonsulenterna arbetat fram och fördjupa oss under någon/några workshops tillsammans med ungdomar.

Tyck om din innerstad på Cityfestivalen

Mellan 30 juni och 2 juli pågår Cityfestivalen i Västerås innerstad. Vi finns tillsammans med Ungdomsdialog på Smedjegatan vid kvarteret Igor. Kom och prata innerstad med oss!


Minnet av en plats

Vi fortsätter vår serie med berättelser från innerstaden. Här kommer ett tidigt minne från stadsbiblioteket:

Foto: Arild Vågen

"Det måste ha varit första gången som jag var på stan utan vuxet sällskap. En klasskamrat och jag var på barnbiblioteket. Vi satt vid ett stort bord och ritade kritteckningar. En vuxen kvinna satte sig brevid oss och berömde våra teckningar. Hon visade oss också hur man kunde rita en katt. På vägen hem berättade min kamrat att det var bibliotekarien som hade pratat med oss. Ett stort ögonblick!"


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11

Nyhetsbrev #12

Nyhetsbrev #13 Seminarium: Innerstaden som mötesplats

Nyhetsbrev #14 Vilken workshop!


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.