Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 4/2016

Specialkampanj inför Baggauktionerna!

Nu har vi 15 % rabatt på märkspray godkänd av the British Wool Marketing Board samt doserings- och automatsprutor. Klicka på bilden för beställning!

Nu är det dags att skicka in årsbeställningar på semin och livdjur

I dagsläget har vi 3 faderraser på seminstationen – DanAvl Duroc, Norsvin Duroc och Nordic Genetics Hampshire. För att kunna tillgodose era önskemål om faderras och volym krävs framförhållning.

Planeringen för att ha rätt antal galtar av varje ras på seminstationerna är en förutsättning för att optimera produktionen och påverkar i slutändan priset på semindosen. Därför är årsbeställning på semin så viktig för oss och för er. Den lägger grunden för hur många galtar av varje ras vi behöver och fördelningen på våra seminstationer. 

Inom de närmsta veckorna kommer du som är kund i dag att få en årsbeställningsblankett utskickad till dig. Ta dig tid att fylla i den och skicka tillbaka den till oss så snart som möjligt.

Livdjursförsäljningen fortsätter att öka och vi har flera utökningar och nybyggnationer framöver. Vi skickar ut en inköpsplan för 2017 till de kunder som har årsbeställning men inte redan har lagt en plan för 2017. För att kunna tillgodose dina önskemål ber vi dig att så snart som möjligt skicka den åter till oss.

Är du inte kund idag men är intresserad av att köpa livdjur kontakta Mikael Johansson tel: 010-130 89 07.

I dagsläget finns kategorierna ämne och obetäckta för omgående leverans.

Ursprungsverifikation av svenskt kött

Fusk med mat och dryck är ett ökande problem runt om i världen. I Sverige har kostnaden för matfusk uppskattats till runt 20 miljarder kronor per år, vilket motsvarar ca 5 % av omsättningen i hela branschen. 

Svenska Köttföretagen ser det här som ett mycket allvarligt problem och har därför har genomfört en pilotstudie under ett och ett halvt år med många avancerade tester i samarbete med laboratoriegruppen Eurofins. Tillsammans skapar vi ett helt nytt system för provtagning av kött i butik. En nationell databas mot vilken man jämför proverna på kött är under uppbyggnad.

Provtagningen av kött, inom pilotstudien, har redan startat i slakterier, charkföretag och butiker. 

Läs mer här!

Övergripande statistik över slakten i Sverige

Slaktstatistiken är hämtad från Jordbruksverket och baseras på veckovis statistik per anläggning. Från och med 2016 är det Jordbruksverket som bearbetar statistiken!

Klicka här för att se hela statistiken!

Svenska Köttföretagen stärker sin organisation och välkomnar Linda, Helena, Anneli och Johanna!

Linda Lundberg börjar sin anställning den 29 augusti och axlar rollen som chef för AO Genetik. Med gedigen kunskap från grisproduktion och slakteriverksamhet och nu senast även som säljchef för Piggfor på Lantmännen, kommer Linda koncentrera sig inledningsvis på livdjursmarknaden. 

Helena Stenberg börjar den 1 juli och kommer framförallt att arbeta med det nya spännande projektet kring kontroll av ursprungsland på svenskmärkt kött. Helena har arbetat med nötkött de senaste 20 åren och närmast arbetat som egen företagare inom nötköttsområdet och som VD för Svensk Köttrasprövning.

Anneli Vidjelid börjar sin anställning vid Svenska Köttföretagen den 8 augusti och blir ny Administrativ chef för både oss och Gård & Djurhälsan. Anneli kommer närmast från Elos Medtech Timmersdala AB där hon varit administrativ chef. Anneli kommer att vara stationerad i Skövde.

Johanna Bengtsson börjar den 1 augusti och ingår i den satsning på nötkött som Svenska Köttföretagen gör. Johanna övertar VD rollen vid Svensk Köttrasprövning och ska dessutom arbeta med utveckling av köttkvalitetsegenskaper samt med genomförandet av Handlingsplan Nöt. Johanna kommer närmast från Gård & Djurhälsan.

Försäljningsstatistik

Seminförsäljningen 

Seminförsäljningen minskade med 0,8% i juli, men sett från årets början så är försäljningen relativt oförändrad jämfört med föregående år. Försäljningen av brukssemin är oförändrad, medan försäljningen av vit semin har minskat något.

 

Livdjursförsäljningen

Även livdjursförsäljningen minskade (-8,5%) under juli (vecka 27-30). Försäljningen av obetäckta ökade i perioden, delvis beroende på nya besättningar och nybyggnationer (utökningar), medan försäljningen av dräktiga och ämne minskat. Sett från årets början så har försäljningen av livdjur ökat med 5,5%.

Från Sverige - Vad betyder märket?

Svenskt kött märket fasas sakteliga ut och den nya ursprungsmärkningen Kött från Sverige syns mer i butikerna. Men vad står märket Kött från Sverige för? Se filmen från matgeek om hur vad det betyder och hur övergången kommer att ske!

Klicka här för att se filmen!

Tack för responsen om vår tidning!

Nu har vi fått massor med fin feedback och kommentarer på vår nya tidning! Tack alla ni som var med och svarade. Vinnaren presenteras här och får ett presentkort med ett värde av 200 kr som går att lösa vid beställning av förbrukningsvaror :-)

Grattis till Christian i Torastorp! :-)

Går du i byggtankar? Köp livdjur i tid

Stå inte utan djur när bygget är klart!

Går du i bygg tankar eller vill utöka din produktion? Om svaret är JA så är det jätteroligt och nödvändigt då vi saknar så många grisar i Sverige.

Men för att lyckas med planen i sin helhet är det viktigt att man kontaktar Livdjursförmedlingen i god tid, då vi behöver ett år på oss att ta fram en dräktig gylta till dig.

Kontakta oss på livdjursförmedlingen så fort du har bestämt dig och bjud gärna in oss till ert byggmöte så vi är blir uppdaterade på er byggplan och kan hjälpa till att göra din plan till verklighet!

Ring livdjursföremedlingen

Mikael Johansson: 010-130 89 07

15% rabatt på undersökningsgel och öronklipptänger

Under september månad har vi 15% rabatt på undersökningsgel. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Under oktober månad har vi 15% rabatt på öronklipptänger. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop kottforetagen.se/webbshop

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

kottforetagen.se

www.kottforetagen.se Sveriges mest kompletta hemsida för dig som är intresserad av köttproduktion! Här hittar du samlade nyheter från hela branschen. Du kan också läsa mer om våra verksamhets-områden, våra prislistor och hur du beställer från oss.

Svenska Köttföretagen i media

Här är ett axplock där Svenska Köttföretagen har figurerat i media sen förra nyhetsbrevet!

Nu lanserar Svenska Köttföretagen ny metod för urprungskontroll av kött - Ekot 11 juli 2016

Belgian Blue är inte lösningen för svensk kött- och mjölkproduktion - ATL 29 juli 2016

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . fax 0500-48 33 70 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.